Dan: U policiji i MUP zaposlili najmanje desetoro djece funkcionera

U više odsjeka Uprave policije zaposlena su djeca najviših funkcionera, među kojima su braća Petar i Marko Lazović, Marija, Milica i Marko Blagojević, Marko Veljović, Igor Golubović, Nemanja Ioprivica, Miloš Ulama i Novak Mugoša

30474 pregleda 516 reakcija 97 komentar(a)
Sinove zaposlio u ANB: Zoran Lazović, Foto: Savo Prelević
Sinove zaposlio u ANB: Zoran Lazović, Foto: Savo Prelević

Sudeći po spisku zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije, najviši policijski funkcioneri nijesu gubili vrijeme u spremanju odstupnice ukoliko dođe do promjene režima, pa su u protekle dvije godine zaposlili najmanje deset naslednika, članova najuže porodice, piše Dan.

Nije im bilo dovoljno da u službi u kojoj pokrivaju najodgovornije funkcije zaposle po jedno dijete, već su zapošljavali i po dvoje djece, a pojedini i po troje. Među onima koji su udomili najbliže je i Zoran Lazović, bivši operativac Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i aktuelni pomoćnik direktora Uprave policije.

On je u policiji zaposlio svoje sinove Marka i Petra.

Prema posljednjim zvanično dostupnim podacima, Petar Lazović je zaposlen u Odsjeku za posebnu operativnu podršku Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala, dok je njegov brat Marko Lazović u SKP-u, odnosno u Odsjeku za suzbijanje krivičnih dje la krijumčarenja, trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

U Upravi polici je posao je dobio i Marko Veljović, koji radi u Centru bezbjednosti Bijelo Polje.

On je sin načelnika Odjeljenja bezbjednosti Mojkovac Vitomira Veljovića i bratanić doskorašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Veselin Veljović
Veselin Veljovićfoto: Luka Zeković

U policiji radi i supruga Veselina Veljovića, mada je ona službenik UP odranije.

U policiji je zaposlen i Nemanja Koprivica, sin policijskih funkcionera, a prema posled njem rasporedu bio je u Odsjeku za prinudnu naplatu Sektor policije opšte nadležnosti.

Treba napomenuti da, iako su zvančno raspoređeni na mjestima koja smo naveli, neki od njih često rade i u drugim odsjecima.

U Odsjeku za obezbjeđivanje stranih štićenih ličnosti, koji se nalazi u okviru Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata zaposlen je Miloš Ulama, sin bišeg policijskog funkcionera i šefa vladine antitrafiking kancelarije Zorana Ulame.

Zoran Ulama
Zoran Ulamafoto: Luka Zeković

Među zaposlenim u policijije i Novak Mugoša.

On je sin sudije Suzane Mugoše, koja je u žižu javnosti dospjela kada je sudila liderima Demokratskog fronta u predmetu „ Državni udar“. Mugoša je raspoređen u Centru bezbjednosti Podgorica, u okviru stanice policije za bezbjednost saobraćaja.

Suzana Mugoša
Suzana Mugošafoto: PR Centar

Pomoćnik direktora Uprave policije Dragan Blagojević, koji je važio za jednog od najozbiljnijih kandidata za vršioca dužnosti direktora policije do raspisivanja konkursa, takođe je obezbijedio posao za svoje najbliže.

Blagojević
Blagojevićfoto: Savo Prelević

Marija Blagojević ima zvanje mlađeg policijskog inspektora u Direktoratu za bezbjednosne poslove i nadzor, dok je Milica Blagojević pripadnica SOLO, Grupe za protivpožarnu zaštitu.

Marko Blagojević je pripadnik SKP-a Odjeljenja za specijalne istražne metode.

Podgoričanin Igor Golubović, sin bivšeg operativca ANB-a Duška Golubovića, raspoređen je u sektoru kriminalističke policije u Centru bezbjednosti Podgorica nakon što je odradio pripravnički staž.

Za dvoje nasljednika policijskih funkcionera i njihovih kolega iz pravosuđa vezuju se i neke od afera, dok su ostali manje poznati javnosti.

Sin Suzane Mugoše je postao poznat javnosti kada je u javnost procurio snimak na kojem se vidi kako pred roditeljima vježba primjenjivanje sile nad zamišljenim protivnikom (jastukom).

Snimak je objelodanjen u jeku protesta opozicije.

I za jednog od sinova Zorana Lazovića, Petra, javnost je imala priliku da čuje kada ga je jedan od uhapšenih članova kriminane grupe Radovana Mujovića optužio da ga je zlostavljao.

Taj osumnjičeni je naveo da mu je Lazović držao pištolj uperen u glavu dok su se službenci policije iživljavali nad njim.

Lazović se nije oglašavao tim povodom, a iz Uprave pol icije su negirali optužbe.

Oni tvrde da se radi o izmišljotini sračunatoj da osumnjičeni olakša svoj položaj. Saopštili su i da je u tom slučaju korišćen poligraf, ali nisu objavili rezultat tog testa.

Bez odgovornosti

Disciplinska komisija do danas nije, bar ne zvanično, donijela odluku o eventualnom kažnjavanju Marka Lazovića zbog prebijanja navijača na košarkaškoj utakmici KK Budućnost KK Crvena zvezda u Podgorici.

Tužilaštvo i Sud za prekršaje su ocijenili da to nije slučaj za njih iako se na objavljenom snimku jasno vidi kako sin policijskog funkcionera Zorana Lazovića, koji takođe radi u policiji, brutalno udara navijača gostujećeg tima kojeg njegove kolege, držeći mu ruke iza leđa, izvode iz dvorane.

U ovom slučaju je jedino Unutrašnja kontrola postupila u skladu sa svojim ovlašćenjima i spise predmeta proslijedila tužilaštvu.

Iz Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova smo nakon incidenta dobili odgovor da je protiv policijskog službenika Marka Lazovića pokrenut disciplinski postupak, koji je u toku. Iako smo u međuvremenu poslali više pipganja na razne adrese, odgovor šta je s tim postupkom do danas nam nije stigao.

Bonus video: