Krivična prijava protiv tri osobe zbog krijumčarenja ljudi

Uhapšene dvije osobe, raspisana potraga za državljaninom Turske

10107 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Barska policija podnijela je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv tri osobe zbog sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Uhapšeni su Yildiz Ramazan i Guler Eyup, dok je za državljaninom Turske K.P. raspisana lokalna potraga.

Iz Uprave policije kazali su da je granična policija 16. decembra oko 20 sati registrovala neprijavljeno isplovljavanje plovila iz uvale Trsteno – Budva i njegovo kretanje prema otvorenom moru.

„Odmah su preduzeli radnje iz svoje nadležnosti i u međunarodnim vodama, u pravcu Italije 17. decembra oko četiri sata i 35 minuta zatekli i izvršili kontrolu jedrilice „Posejdon” koja je plovila pod crnogorskom zastavom“, kaže se u saopštenju.

Iz policije su kazali da se u plovilu nalazio 41 turski državljanin. „Nakon zaustavljanja, plovilo je uz pratnju policije vraćeno u Luku Bar, gdje se pristupilo detaljnoj kontroli kojom je utvrđeno da su plovilom upravljala osumnjičeni G.E. (59) i Y.R. (49) i da se u plovilu, osim njih dvojice, nalazilo još 39 turskih državljana“, dodaje se u saopštenju.

Turski državljani su, kako se navodi, suprotno Zakonu o graničnoj kontroli ilegalno prešli državnu granicu bez zakonom propisane kontrole.

Kriminalističkom obradom utvđeno da postoje osnovi sumnje da je navedeno krijumčarenje ljudi izvršeno u organizaciji organizovane kriminalne grupe.

„Jedrilicu „Posejdon“ obezbijedio je K.P. (46) i po ranije utvrđenom planu predao G.E. i Y.R., kako bi sa njom izvršili krijumčarenje 39 državljana Turske do Italije, a koji su za ovu aktivnost krijumčarima platili tri do četiri hiljada eura po osobi“, kaže se u saopštenju.

„Tokom ovih aktivnosti od izvršilaca krivičnog djela službenici policije su privremeno oduzeli oko tri hiljade eura, pet mobilnih telefona i jedrilicu. Osobe koja su bila žrtve krijumčarenja su smještena u Prihvatilište za strance“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: