Katnić izviđa Kusovca i njegove saradnike: SDT češlja i predizborna zapošljavanja

SDT ušao u Opštinu Tivat, pod lupom za sada četiri kontroverzna slučaja postupanja bivše gradske uprave

48384 pregleda 199 reakcija 71 komentar(a)
Siniša Kusovac, bivši gradonačelnik Tivta, Foto: Opština Tivat
Siniša Kusovac, bivši gradonačelnik Tivta, Foto: Opština Tivat

Specijalno policijsko odjeljenje i istražitelji Secijalnog državog tužilaštva ušli su u Opštinu Tivat i izuzeli dokumentaciju vezanu za nekoliko problematičnih slučajeva postupanja bivšeg DPS-SD-HGI rukovodstva tog grada, a koja su zbirno razultirala višemilionskom štetom za budžet te Opštine.

To je juče potvrđeno “Vijestima“ iz vrha lokalne uprave Tivta.

 Zgrada Opštine Tivat
Zgrada Opštine Tivat foto: Opština Tivat

Prošle nedjelje tim SDT-a je od Opštine tražio i dobio dokumentaciju vezanu za finansijski minoran, ali politički vrlo osjetljiv slučaj zloupotrebe javnih resursa u partijske svrhe - plaćanje računa za ugostiteljske usluge pružene predsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću i čelnicima tivatskog odbora te partije, na stranačkom satstanku 26. avgusta uveče u hotelu “Pine“.

račun tivat
foto: Siniša Luković

Račun u iznosu od 485 eura hotel je dostavio Opštini i on je plaćen iz gradskog budžeta.

Iz računa se vidi da su se Đukanović, šefica OO DPS Tivta Jovanka Laličić, tadašnji predsjednik Opštine Siniša Kusovac (DPS), koordinatori ispred centrale DPS za Tivat Goran Jevrić i Predrag Nenezić te tadašnji predsjednik SO Tivat Ivan Novosel (DPS) 26. avgusta u hotelu “Pine” počastili kolačima, sokovima, kafom, kiselom i negaziranom vodom, limunadom i cijeđenim narandžama, ali i pivom, džinom i sladoledom. Konobari su tom prilikom poslužili i 14 porcija meze, pojedinačne vrijednosti po 10 eura, te čak 60 boca kisele vode od po 0,25 litara i 88 boca negazirane vode od po 0,25 litara, što nameće zaključak da su se na računu koji su kasnije platili svi Tivćani iz svog gradskog budžeta, te noći častili i pripadnici Đukanovićevog obezbjeđenja, a vodom žeđ gasili učesnici partijskog sastanka DPS na košarkaškom terenu u parku koji je prethodio onom u hotelu.

SDT je prošle nedjelje iz Opštine uzeo i dokumentaciju vezanu za kontroverzno plaćanje istraživanja javnog mnjenja koje je početkom ove godine, radila Agencija Ipsos, a kojeg nema u arhivi Opštine, koja ga je zvanično naručila.

Aktuelni čelnici Opštine iz koalicije građanskih listi Narod pobjeđuje, Bokeški forum i Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat su na konferenciji za štampu iznijeli detalje o tome da je istraživanje koje je, navjerovatnije, obavljeno za izborne potrebe DPS Tivta, plaćeno sa računa Opštine.

Kako je rečeno, interna revizija Opštine je nedavno otkrila niz formalno-pravnih i nedostataka u dokumentaciji vezano za plaćanje uz iznosu od 15.104 eura iz gradskog budžeta po tom osnovu, a koje je Opština obavila mimo Plana javnih nabavki, po nepotpisanom ugovoru sa Ipsosom, na osnovu nepotpisane kopije, a ne originalne fakture, koja je, uz to, čak bila i zvanično stornirana.

Aktuelno rukovodstvo saopštilo je da je ovo plaćanje Ipsosu, kojeg uopšte nema u arhivi Opštine, pa se ne zna da li je ono ikada i dostavljeno lokalnoj upravi koja ga je platila, odobrila tadašnja opštinska sekretarka za finansije Rajka Jovićević (DPS), zbog čega su najavili da će protiv nje podnijeti prijavu.

Istražitelji SDT-a juče su iz Opštine Tivat uzeli i dokumentaciju koja se odnosi na moguće nezakonito postupanje Kusovca u još dva slučaja za koje je ljetos prijave podnio sadašnji potpredsjednik Opštine Goran Božović.

On je 26. avgusta Agenciji za sprečavanje korupcije podnio prijavu protiv Kusovca zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja jer je navodno vršio nelegalna zapošljavanja u opštinskim organima tokom trajanja izborne kampanje i da je, na taj način, nezakonito zaposlio minimum 10 lica.

On je tada ukazao da ne postoje odluke nadležnih organa na osnovu kojih su potrebna i dozvoljena takva zapošljavanja tokom trajanja izborne kampenje, kao i da “niti jednim aktom o sistematizaciji radnih mjesta tih organa nije predviđeno radno angažovanje na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima“.

Božović: Sumnja u koruptivne radnje u slučaju Atlas banke

SDT je juče tražio i dokumentaciju koja se odnosi na postupanje bivšeg rukovodstva sa novcem Opštine koji joj je propao u stečajem pogođenoj Atlas banci, čime je grad oštećen za oko 1,9 miliona eura. Krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi protiv Kusovca SDT-u je 27. avgusta takođe podnio Goran Božović.

U prijavi je on Kusovca optužio da je „direktno, kao glavni izvršilac budžeta, neodgovornim, nesavjesnim, nestručnim i nedomaćinskim upravljanjem novcem iz budžeta Opštine, nanio štetu budžetu Opštine Tivat, a time i svim građanima Tivta, u iznosu od 1.888.292,33 eura, na način što je navedeni iznos opštinskih sredstava ostao zarobljen stečajem Atlasmont banke“.

“Zaista je teško povjerovati da je Kusovac, kao doktor ekonomskih nauka, uz svoje saradnike ekonomske i finansijske struke, toliki iznos javnih sredstava izložio ogromnom riziku, na način da ga drži na računima u jednoj banci, koja je u tom trenutku bila najgore rangirana u crnogorskom bankarskom sistemu, i to duže vrijeme unazad. Uprkos činjenici da Opština ima otvorene račune u bar još pet banaka u Crnoj Gori gdje bi naš novac bio bezbjedan, ignorišući finansijske rizike na tržištu kapitala, predsjednik Opštine odnio se krajnje neodgovorno i neprofesionalno prema ogromnom iznosu javnih sredstava koji mu je bio povjeren na upravljanje u ime svih građana Tivta, pa osnovano sumnjamo na postojanje koruptivnih radnji, te da je taj novac iz nekog razloga, pretpostavljamo određenih interesa, namjerno držan baš u Atlasmont banci, bez obzira na rizik, što je rezultiralo ogromnom štetom po budžet Opštine“, naveo je Božović u prijavi.

Bonus video: