Ranili se čisteći pištolj, prijavili pokušaj ubistva

Stojanu Dabanoviću određeno zadržavanje do 72 sata, Oliver Jovanović pušten da se brani sa slobode.

22150 pregleda 11 komentar(a)
Dabanovića juče sprovode na saslušanje, Foto: Savo Prelević
Dabanovića juče sprovode na saslušanje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.12.2020. 12:26h

Baranin Stojan Dabanović ranio je sebe i svog prijatelja Olivera Jovanovića čisteći oružje u svojoj kući u Baru, nakon čega su prijavili da je neko pokušao da ih ubije.

To je utvrđeno tokom istrage navodnog pokušaja likvidacije u Baru 15. novembra, zbog čega su Dabanović i Jovanović prije dva dana uhapšeni. Automobil u kojem se nalazio Dabanović, inspektori Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije presreli su na jednom barskom bulevaru, a potom mu i stavili lisice na ruke.

Nakon toga odveden je da prisustvuje pretresu svoje kuće, a potom sproveden u Centar bezbjednosti Bar.

Iz Uprave policije Vijestima je nezvanično rečeno da su hapšenja uslijedila nakon što je istragom utvrđeno da su Barani fingirali da su tri, njima nepoznate osobe, ušle u kuću Dabanovića i pokušale da ih ubiju.

Dabanović je tada zadobio prostrijelnu ranu šake, a Jovanović prostrijelnu ranu kuka i šake.

Tokom istrage, inspektori Centra bezbjednosti Bar i SBPOK utvrdili su ono što su od starta, kako tvrde, sumnjali - da su se povrijedili tokom čišćenja oružja. Više državno tužilaštvo tereti Dabanovića da je izvršio krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim djelom izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom davanje lažnog iskaza.

Njemu je juče nakon saslušanja određeno zadržavanje do 72 sata, dok je Jovanović, kojem se na teret stavlja krivično djelo davanje lažnog iskaza, pušten da se brani sa slobode.

Dabanovićev branilac, advokat Damir Lekić, kazao je Vijestima da se taj Baranin juče, zbog zdravstvenih razloga, branio ćutanjem.

“U ovom postupku je iskoristio svoje pravo i branio se ćutanjem, zapravo nije iznosio odbranu - jer mu u trenucima saslušavanja pred višom državnom tužiteljkom nije bilo dobro, pa je zamolio da iskoristi pravo na odbranu ćutanjem i rekao joj da će u što kraćem roku dati iskaz”, rekao je Lekić. Dabanović je policiji poznat odranije, a policija ga označava članom kriminalne grupe ubijenog Alana Kožara.

Tvrdi da se povrijedio prije hapšenja

Iako je na saslušanje u Više državno tužilaštvo doveden sa povredom arkade, Dabanović je pred tužiteljkom tvrdio da je povrijeđen prije hapšenja, kazao je Lekić.

“Imao je vidnu povredu na desnom oku. Sve je medicinski konstatovano, postoji ljekarska dokumentacija, ali je rekao da je ta povreda nastala prije nego što su ovlašćeni policijski službenici krenuli da ga hapse i preduzimaju radnje u odnosu na njega”, objasnio je Lekić.

Dodao je da je period od par sati, koliko je prošlo od kada je Dabanović uhapšen na bulevaru, pa dok je sproveden u CB Bar, njegov klijent bio sa policijom:

“Najprije je sa policijom bio svojoj kući, gdje je vršen pretres, nakon toga je prebačen u prostorije CB Bar, a potom na insistiranje policajaca odveden kod ljekara gdje mu je pružena medicinska pomoć zbog povrede, nakon toga je opet sproveden u CB Bar i lišen slobode”, objasnio je Lekić.

Iz Uprave policije nezvanično su kazali Vijestima da tog Baranina inspektori nijesu tukli, ni mučili nakon što su mu stavljene lisice na ruke.

Oduzeto više predmeta, pištolj...

Uprava policija danas se zvanično oglasila povodom slučaja iz Bara.

"Službenici Centra bezbjednosti Bar i Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju rasvjetljavanja teških krivičnih djela protiv života i tijela a koja se dovode u vezu sa djelovanjem organizovnih kriminalnih grupa, 21. decembra 2020. godine lišili slobode i nadležnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, na dalju nadležnost sproveli S.D. (21) i O.J. (22) oba iz Bara", saopštili su iz UP.

S.D. se sumnjiči za krivična djela izazivanje opšte opasnosti, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i krivično djelo davanje lažnog iskaza, dok se O.J. tereti za krivično djelo davanje lažnog iskaza.

"Podsjećamo da je, 15. novembra 2020 godine oko 00,10 časova u mjestu Šušanj, došlo do upotrebe vatrenog oružja kojom prilikom su usled dejstva projektila S.D. i O.J. zadobili tjelesne povrede. Osnovano se sumnja da su S.D. i O.J. tom prilikom policijskim službenicima i nadležnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu dali lažan iskaz vezano za sve releventne elemente događaja. Tom prilikom ova lica su se izjasnili da su se kritične večeri nalazili na makadamskom putu u mjestu Šušanj, u blizini kuće S.D. kada su ih, po njihovom kazivanju, napala tri njima nepoznata lica, koja su pokušala da ih liše života. Naveli su da je jedno lice uz upotrebu vatrenog oružja ispalilo više projektila u njihovom pravcu zadajući im tjelesne povrede", dodaju iz policije.

Naveli su da su uviđajem, kao i izvršenim vještačenjima, nesporno utvrdili da je "lice mjesta gdje je došlo do upotrebe vatrenog oružja unutrašnjost kuće S.D. gdje se u kritičnom vremenu sa njim nalazio O.J."

"Pretragom terena u dvorišnom dijelu kuće pronađeno je više predmeta i tragova, koji su izuzeti radi vršenja vještačenja, a takođe, pretragom terena na zelenoj travnatoj površini u blizini kuće je pronađeno odbačeno vatreno oružje – pištolj marke Crvena Zastava Luger cal. 9 mm. Izvršenim vještačenjima u Forenzičkom centru došlo se do osnovane sumnje da je S.D. prilikom rukovanja vatrenim oružjem izvršio opaljenje jednog projektila koji mu je zadao povrede u dijelu prstiju lijeve ruke u vidu prostrela, nakon čega isti projektil svojom putanjom kretanja zadaje tjelesne povrede i O.J. u vidu prostrelne rane desne ruke i jedne ustrelne rane u dijelu desne strane abdomena", zaključili su iz policije.

Bonus video: