Ukinuta presuda Mašanu Čoguriću

Otac ubijene braće - Borislav Ćulafić, nedavno je saopštio da Čogurić nije mogao biti osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina, zbog, kako je napisao, prijateljsko-kumovskih i “svakolih” veza porodice optuženog sa predstavnicima pravosuđa

12881 pregleda 9 komentar(a)
Čogurić, Foto: Luka Zeković
Čogurić, Foto: Luka Zeković

Vrhovni sud Crne Gore ukinuo je presudu Apelacinog suda - kojom je Mašan Čogurić osuđen na 20 godina za ubistvo braće Danijela i Davorina Ćulafića, saopšteno je “Vijestima” iz tog suda.

“Informišemo Vas da je Vrhovni sud, na sjednici Vijeća održanoj 1. decembra 2020. godine, donio rješenje, kojim se uvažavaju žalbe Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i branioca okrivljenog Mašana Čogurića i po službenoj dužnosti ukinuo presudu Apelacionog suda i predmet vratio tom sudu na ponovni postupak i odlučivanje”, navodi se u odgovoru Službe za odnose sa javnošću Vrhovnog suda.

Vijeće Apelacionog suda Crne Gore, u junu ove godine izreklo je drugostepenu presudu, tako što su preinačili raniju prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici samo u dijelu visine izrečene kazne i osudili Mašana Čogurića na 20 godina zatvora zbog ubistva u prekoračenju granica nužne odbrane braće Danijela i Davorina Ćulafića 15. februara 2014. godine u kafe baru “Moskva” u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

Pravna kvalifikacija je ostala neizmijenjena, kako je to utvrdio i Viši sud u Podgorici: da je Čogurić sa umišljajem izvršio krivično djelo - teško ubistvo u prekoračenju granica nužne odbrane.

Prethodno, Čogurić je dva puta osuđivan u podgoričkom Višem sudu na 13 godina zatvora zbog ubistva u prekoračenju nužne odbrane.

Prema optužnici višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, Čogurić je sa umišljajem ubio braću Ćulafić, usmrtivši ih sa tri hica ispaljenim iz revolvera. Sa dva hica u glavu i grudni koš ubio je Danijela, dok je jedan hitac ispalio u Davorinu u grudni koš, od kojeg je preminuo.

Jedan od hitaca koji su pogodili Ćulafiće, nastavio je putanju i ranio Ernu Baković u desnu nadlakticu, nanoseći joj lakšu povredu.

Otac ubijene braće - Borislav Ćulafić, nedavno je saopštio da Čogurić nije mogao biti osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina, zbog, kako je napisao, prijateljsko-kumovskih i “svakolih” veza porodice optuženog sa predstavnicima pravosuđa.

Bonus video: