krivična prijava protiv fizičkog i pravnog lica

Herceg Novi: Osumnjičeni da su oštetili budžet Crne Gore za 300.000 eura

"Sumnja se da su M.M. (48) iz Herceg Novog i pravno lice "Porto Žanjic" sa sjedištem u ovom gradu, čiji je osnivač i izvršni direktor M.M., izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju", saopšteno je iz policije

4448 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odsjek za suzbijanje teških krivičnih djela u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Herceg Novi, podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru krivičnu prijavu protiv M.M. (48) iz Herceg Novog i preduzeća "Porto Žanjic" zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

"U postupku izviđaja, u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Kotoru i Upravom za inspekcijske poslove – Rudarskom inspekcijom, utvrđeno je da su M.M. kao odgovorno lice u pravnom licu "Porto Žanjic" d.o.o. i to pravno lice, izvršili krivično djelo koje im se stavlja na teret na način što su, zloupotrebom svog položaja, u namjeri da sebi ili drugom pribave protivpravnu imovinsku korist, u periodu do 14. marta 2020. godine, na katastarskoj parceli u Tivtu, upisanoj u Listu nepokretnosti kao svojina države Crne Gore, izvršili nezakonitu eksploataciju rudno mineralne sirovine, tehničko-građevinskog kamena, u količini između 10.000 m³ i 15.000 m³. Na ovaj način su ova lica, kako se sumnja, nanijeli materijalnu štetu budžetu Crne Gora u iznosu od oko 300.000 eura", saopšteno je iz Uprave policije.

Postupajući po operativnim saznanjima službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i službenika Rudarske inspekcije, o nelegalnoj eksploataciji kamena na navedenoj lokaciji, kako se dodaje u saopštenju, 14. marta izvršena je provjera kojom prilikom je zatečena mehanizacija koja je vršila eksploataciju i utovar tehničko-građevinskog kamena.

"Tokom vršenja provjera utvrđeno je da pravno lice „Porto Žanjic“ d.o.o. – Herceg Novi nema zaključen koncesioni Ugovor o pravu na detaljna geološka istraživanja i eksploataciju kamena na navedenoj katastarskoj parceli, kao i da se predmetna parcela u prostornom planu Opštine Tivat ne nalazi kao prostor koji je namijenjen za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina", zaključuje se u saopštenju policije.