Šegrtu tužilačko zadržavanje do 72 sata

Prema informacijama "Vijesti", zadržavanje je određeno i nekadašnjem zamjeniku direktora bolnice "Meljine", Radivoju Božoviću

94067 pregleda 159 reakcija 130 komentar(a)
Negirao da je počinio krivično djelo za koje ga sumnjiče: Šegrt, Foto: Filip Roganović
Negirao da je počinio krivično djelo za koje ga sumnjiče: Šegrt, Foto: Filip Roganović

Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević odredila je tužilačko zadržavanje do 72 sata nekadašnjem izvršnom direktoru privatne bolnice “Meljine” Budimiru Šegrtu, nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu, saznaju "Vijesti" u SDT-u.

Šegrt je, prema saznanjima "Vijesti", negirao da je počinio krivično djelo za koje ga sumnjiči SDT.

Prema informacijama "Vijesti", zadržavanje je određeno i nekadašnjem zamjeniku direktora bolnice "Meljine", Radivoju Božoviću.

Specijalna državna tužiteljka ih saslušava "u svojstvu osumnjičenih za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju".

Šegrt je, nakon angažmana u bolnici koju je država prodala konzorcijumu na čelu sa Atlas grupom, bio ministar zdravlja 2015 - 2016. godine.

Prema podacima iz biografije, u Atlas grupi je 2009. radio kao vođa projekta “Meljine kompleks”, a 2010. dobio je mjesto izvšnog direktora privatne zdravstvene ustanove Opšta bolnica Meljine.

Za kontrolu ugovora o kupoprodaji “Meljina” bio je zadužen, uz Ministarstvo finansija, i resor zdravlja kojim je upravljao.

Budimir Šegrt je ambasador Crne Gore u Poljskoj.

Vukčević je 25. decembra saopštila da su istraživanjem kupoprodaje bolnice u Meljinama utvrdili da je država oštećena za oko 10 miliona eura.

Ona je naglasila da je kupac ugovorom bio obavezan da uloži 119 miliona eura, a da je investirao 17.000 eura.

Objasnila je da je kupac (konzorcijum na čijem čelu je bila Atlas grupa) po nalogu Duška Kneževića (predsjednik Atlas grupe), a suprotno ugovoru, založio imovinu za kredite koji nijesu korišteni namjenski.

“Ti krediti su veći od 11 miliona eura i ni danas nijesu vraćeni”, rekla je specijalna tužiteljka.

Vlada je vojno-bolnički kompleks u Meljinama prodala sredinom 2008. godine, a ugovorena kupoprodajna cijena je bila 25 miliona eura.

U toj privatizaciji prošlo se - od obećanja za preporod i neispunjenih ugovorenih investicija, preko zahtjeva države da se raskine ugovor i stečaja, istrage o tom poslu, do pokretanja arbitražne parnice Atas grupe koja traži obeštećenje, tvrdeći da su crnogorski nadležni organi „nezakonuto postupali i u slučaju kompleksa Meljine”.

Specijalno državno tužilaštvo do sada je protiv Duška Kneževića podiglo više optužnica - za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Bonus video: