Optužili SBPOKK za torturu, iz policije tvrde da su planirali ubistvo?

Nikšićani Jovan Mrvaljević (23) i Mile Jovanović (33) traže od ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulića i Uprave policije da ih zaštite i procjene da li su ugroženi. Policija ističe da je očigledno da se nastavlja sa medijskim pritiscima članova organizovanih kriminalinih grupa i njima bliskih lica na službenike SBPOK

20897 pregleda 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Uprava policije
Ilustracija, Foto: Uprava policije

Nikšićani Jovan Mrvaljević (23) i Mile Jovanović (33) tvrde da su ih pripadnici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOKK) prije nekoliko noći tukli, maltretirali, mučili, ucjenjivali, prijetili silovanjem i ubistvom, ali i da će nauditi njihovim porodicama, tražeći da lažno svjedoče da rade za Kotoranina Jovana Vukotića i da imaju zadatak da ubiju nekog kavačanina.

Tražili su od ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulića i Uprave policije (UP) da ih zaštite i procjene da li su ugroženi, jer su im pripadnici SBPOKK, kako tvrde, rekli da znaju da neće živjeti ni mjesec.

Iz UP su odbacili njihove optužbe, navodeći da su te noći spriječili izvršenje teškog krivičnog djela protiv života i tijela, koje je moglo nastati kao posljedica sukoba članova organizovanih kriminalnih grupa i u automobilu u kom su bili Mrvaljević, Jovanović i Vladan Mijušković (36) pronašli pištolj brušenog broja, fantomke, rukavice, kriptovane telefone.

Istakli su i da ih lažne optužbe i prijave neće zaustaviti, već da će aktivnosti nastaviti "nesmanjenim intenzitetom, koordinirano i planski, a sve u cilju potpunog neutralisanja ovih kriminalnih grupa".

Mrvaljević: Prijetili da će mi i majku uhapsiti

Mrvaljević je "Vijestima" ispričao da je ovo drugi put da ga maltretiraju i da su to učinili 19. jula prošle godine, nakon što je pretresen stan u kom je boravio. Tvrdi da je tada prošao i poligrafsko ispitivanje i da zbog straha događaj nije prijavio.

Mrvaljević priča da se zlostavljanje ponovilo 30. decembra, nakon što je Interventna policija u Nikšiću zaustavila vozilo u kom su bili on i njegovi prijatelji Jovanović i Vladan Mijušković, a u kom je pronađen pištolj.

"Mijušković je potvrdio da je njegov, a oni su nam oduzeli telefone i odvezli nas u CB Nikšić, gdje su nas razdvojili i držali u garaži", rekao je on.

Dvadesettrogodišnjak tvrdi da su ga poslije nekog vremena izveli u hol policijske zgrade, gdje je vidio četrdesetak maskiranih policajaca:

"Počeli su da se smiju i dobacuju, da prijete da će da me siluju i ubiju. Kad sam ulazio u njihov 'BMW X5' rekli su mi da moram da otvorim svoj mobilni telefon i da znaju da sam spremao neku likvidaciju. Rekao sam da nemam pojma o čemu se radi, a oni da su moja dva druga priznala da smo trebali da počinimo ubistvo... Onda je krenulo psihičko i fizičko maltretiranje, kako bih priznao... Rekli su mi da imam fore dok stignemo u Podgoricu da kažem sve, koliko sam para trebao da dobijem za to i počeli da pominju ime Jovana Vukotića, navodeći kako znaju da me on unajmio. Tog čovjeka nikada nijesam uživo vidio, niti sam bio u bilom kakvom kontaktu sa njim, o njemu znam samo iz medija".

Mrvaljević tvrdi da su policajci na skretanju prije Mareze zaustavili vozila i da je Jovanovića vidio u automobilu ispred njega.

"Tada su mi rekli da će mi staviti električnu ogrlicu za pse da će me daviti kesom za smeće, ako ne priznam sve što traže. Iz drugog automobila došao je jedan maskirani policajac i počeo je da psuje mene, moju majku... Zatim je rekaoda će, ako ne priznam, pozvati kolege da odu do moje porodične kuće, razbiju vrata, dovedu mi majku da kleči ispred mene da bih potvrdio to sto traže... Prijetio je da će mi i majku poslati u zatvor ako ne budem sarađivao. Nastavio sam da tvrdim da nemam ništa sa tim, a onda je, mislim Lazović (Petar) počeo da me davi rukama i udara šakama po glavi, uz sve to prijeteći i psujući me".

Objašnjava da je od torture dobio grčeve u stomaku i svim djelovima tijela, jer ima problema sa zdravljem, na šta im je skrenuo pažnju, ali da su nastavili da ga udaraju.

"Rekli su da se foliram i nastavili da me udaraju dok nijesu shvatili da nije tako, nego da sam od gušenja i udaranja počeo da gubim svijest, nakon čega me vode u bolnici u Podgorici. Nijesam mogao da uđem sam, već su me na kolicima uveli... Nakon toga smo pošli ka Siti molu, da me saslušaju. Rekli su da znaju da sam pripremao nečiju likvidaciju i da sam u opasnosti. Počeli da mi nude da budem zaštićeni svjedok protiv ljudi koje ne poznajem. Rekli su mi da me samo oni mogu spasiti, dati mi drugi identitet i državnu platu, za mene i majku. Naravno da sam to odbio, jer te ljude ne poznajem".

Rekao je da nije dobio izvještaj iz bolnice, ali ni izjavu iz policije.

"Tražim od Uprave policije da procijene da li je ugrožena bezbijednost mom drugu Jovanoviću i meni... Ako mi se nešto dogodi, moja porodica i prijatelji će smatrati odgovornim UP i MUP".

Jovanović je ispričao da je da su im nakon privođenja uručili pozive da se odmah, u svojstvu građana, jave u SBPOK, a da su nakon sat došli inspektori tog odsjeka i rekli mu da će ga silovati.

"Sjeli su me u 'BMW X5' na zadnje sjedište... Tražili su mi da otvorim telefon, što sam odbio. Rekli su da nema osobe koja ga nije otvorila, samo što neko to uradi odmah, a neko posle batina. Stavili su mi gumenu ogrlicu oko vrata i počeli da me udaraju laktom u grkljan. Tokom vožnje su me maltretirali i udarali, govorili mi da sam mrtav, da ne mogu na državu da idem, da smo pi*ke. Piitali me je li me poslao Jovan Vukotić da nekog ubijem. Rekao sam da nisam išao nikog da ubijem, a pogotovo ne po naređenju Vukotića kojeg znam samo iz medija...".

Tvrdi da su auta zaustavili na Marezi i počeli da ih tuku i da je tada vidio da je Mrvaljević pao u nesvjest od batina:

"Petar Lazović me zvao da se bijemo, a drugi mi je govorio da bježim preko livade da me jure i biju".

Tvrdi da su tokom vožnje prijetili da će mu poći za sestru koja je trudna:

"Da je vode na Krupac da je maltretiraju... Prijetili su da će mi staviti na teret organizaciju za drogu i oružje i da će sestra sa mnom u zatvor, objašnjavajući da je njih više da posvjedoče, a ja jedan...".

Spriječeno ubistvo?

Iz UP su objasnili da su službenici SBPOKK te noći u koordiniranoj aktivnosti sa službenicima CB Nikšić, preduzimajući mjere i radnje na sprječavanju izvršenja najtežih krivičnih djela protiv života i tijela, koja su mogla nastati kao posljedica sukoba članova organizovanih kriminalnih grupa, na putnom pravcu Vilusi - Nikšić kontrolisali "toyotu" tivatskih registarskih oznaka, u kom su se nalazili Jovanović, Mrvaljević i Mijušković (36).

Pregledom su, tvrde, pronašli pištolj 'WALTER', na kom je bio uklonjen fabrički broj, sa 9 metaka u okviru, tri kriptovana telefona, tri fantomke i više pari nekorišćenih rukavica:

"A koji predmeti su prema raspoloživim saznanjima trebali biti korišćeni u izvršenju planiranog krivičnog djela".

Objasnili su da su ih nakon pregleda vozila odvezli u CB Nikšić, zbog dalje kriminalističke obrade i o događaju odmah upoznali specijalnog i dežurnog osnovnog tužioca u Nikšiću:

"Uz čiju saglasnost je lice V.M. lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija",kazali su iz policije.

Tvrde da je od Mrvaljevića, koji je povratnik u vršenju krivičnih djela nedozvoljeno držanje oružja i ekspolozivnih materija i 19. decembra u Kočanima oduzet pištolj, uklonjenog fabričkog broja, sa tri metka u okviru.

Objasnili su da je tada priveden, da je pištolj upućen na vještačenje.

"Nakon dostavljanja izvještaja o vještačenju, protiv osumnjičenog J.M. će biti podnijeta odgovarajuća krivična prijava. M.J. i J.M. su po pozivu pristupili u službene prostorije SBPOKK, kojom prilikom su do prostorija SBPOKK prevezeni od strane policijskih službenika, uz njihov pristanak, (u vrijeme dovođenja postojala je između ostalog i zabrana kretanja nakon 22 h) radi prikupljanja obavještenja u odnosu na prethodni događaj, kao i u odnosu na planiranje i pripremanje izvršenja najtežih krivičnih djela protiv života i tijela".

Tvrde da se Mrvaljević požalio da se ne osjeća dobro, nakon čega je na insistiranje policijskih službenika odveden na zdravstveni pregled - da je ljekar konstatovano da nema povreda i da je dobrog opšteg zdravstvenog stanja.

Istakli su da su od Jovanovića i Mrvaljevića prikupljana obavještenja na zapisnik, na koji nijesu imali nikakvih primjedbi, što je u zapisnicima i konstatovano i da su odbili poligrafsko ispitivanje na okolnosti pripremanja i njhovog učešća u izvršenju najtežih krivičnih djela protiv života i tijela, a takođe su odbili da policijskim službenicima ustupe pristupne lozinke kriptovanih telefonskih aparata, radi vršenja odgovarajućih pretresa.

"J.M. je policijskom službeniku u neformalnom razgovoru saopštio da bi mu u slučaju otključavanja kriptovanog telefonskog aparata mogla biti ugrožena bezbjednost. Primjerak sačinjenog zapisnika licima nije izdat iz razloga što to nijesu ni zahtjevali.Nijesu tačni navodi da su lica J.M. i M.J., zlostavljani, mučeni, maltretirani i ucijenjivani. Takođe nijesu tačni navodi da je licima nuđeno da budu "zaštićeni svjedoci". Status "svjedoka saradnika" shodno Zakoniku o krivičnom postupku, nadležnom sudu predleže državni tužilac, i to u odnosu na pripadnika kriminalne organizacije ili kriminalne grupe protiv koga je podnijeta krivična prijava ili se vodi krivični postupak za djelo organizovanog kriminala i policijski službenici nemaju bilo kakvu nadležnost u ovim radnjama, pa samim tim bilo kakve "statuse" ne mogu nuditi bilo kome", navode iz UP.

UP: Kriminalne grupe nastavljaju sa pritiscima

Policija ističe da je, kao što su i ranije saopštavali, očigledno da se nastavlja sa medijskim pritiscima članova organizovanih kriminalinih grupa i njima bliskih lica na službenike SBPOK.

"Na ovaj, po njima jedino mogući način, pokušavaju se aktivnosti službenika predstaviti kao nezakonite, a službenici na ovaj način, kao i kroz podnošenje krivičnih prijava protiv njih, odvratiti od sprovođenja daljih aktivnosti prema kriminalnim grupama, što ujedno predstavlja i jedno od obilježja svih kriminalnih organizacija i grupa, pa i kriminalnih grupa koje djeluju u Crnoj Gori. Takođe, cilj ovih aktivnosti je istovremeno, da se dokazi koji su prikupljeni, i na osnovu kojih su određeni članovi organizovanih kriminalnih grupa procesuirani, predstave kao pravno nevaljani, kako bi ova procesurana lica ostvarila povoljniji položaj u daljem toku krivičnih postupaka koji se vode pred nadležnim sudovima. Navedene aktivnosti članova kriminalnih grupa i njima bliskih lica, koje su usmjerene na diskreditaciju policijskih službenika SBPOKK, obesmišljavanje njihovih aktivnosti kroz lažno prijavljivanje pojedinih službenika i iznošenje neistinitih navoda u medijima, ni na koji način neće uticati da dalje planirane aktivnosti ovog Sektora. Sa ovim aktivnostima policija ce nastaviti, nesmanjenim intenzitetom, koordinirano i planski, a sve u cilju potpunog neutralisanja ovih kriminalnih grupa", kazali su iz UP.

Mijušković pušten na slobodu

Mrvaljević i Jovanović tvrde da je poziv da se hitno javi u SBPOKK istovremeno kada i oni, dobio i Mijušković, alo da je njegov advokat rekao da će ići sa njim, zbog čega navodno nije ni odvođen iz CB Nikšić.

Kazali su da je priveden nikšićkom tužiocu i nakon 72 sata pušten na slobodu.

Bonus video: