"Pravno nasilje Višeg suda"

Knežević i Atlas grupa traže 700 miliona eura: "Pean je zaštitnica porodice Mila Đukanovića"

"Nastavak zloupotreba na štetu Duška Kneževića biće tamnim slovima upisan u istoriju crnogorskog pravosuđa. Postupajuća sudija Vesna Pean, odbila je žalbe odbrane i svih pravnih lica, ocijenivši da se pravni teror može nastaviti otimanjem imovine"

26920 pregleda 465 reakcija 75 komentar(a)
Knežević, Foto: Savo Prelević
Knežević, Foto: Savo Prelević

Atlas grupa i njen predsjednik Duško Knžević povećaće odštetni zahtjev prema Crnoj Gori za 200 miliona eura, tako da će on ukupno iznositi 700 miliona eura.

Iz Atlas grupe je saopšteno da će se to desiti zbog "pravnog nasilja Višeg suda".

"Advokatski timovi predsjednika Atlas Grupe dr Duška Kneževića, povodom odluke Višeg suda u Podgorici da odbije žalbe koje su se odnosile na privremeno blokiranje imovine Kneževića saopštava da se ovom odlukom nastavlja pravno nasilje i politički progon Kneževića od strane SDT (Specijalno državno tužilaštvo) u Podgorici, koja je započelo nezakonito otimanje imovine, a postupak je nastavljen i završen u gluvo doba 31.12.2020. godine, na gestapovski način u duhu trodecenijske tradicije Višeg suda u Podgorici u krivičnim postupcima koji su započinjani i vođeni po političkim nalozima DPS. Ova odluka je nastavak pravnog terora nastalog kao rezultat sprege odlazećeg režima i nekih sudija Višeg suda u Podgorici", ističe se u saopštenju Atlas grupe.

U saopštenju se dodaje da ova odluka nije iznenađenje, jer ju je, kako poručuju donijela "sudija Vesna Pean, zaštitnica porodice predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića".

"O mehanizmima zaštite porodice Đukanović od strane Višeg suda u Podgorici i SDT u Podgorici posjedujemo podatke, koje ćemo iznijeti anketnom odboru Skupštine Crne Gore, kad god on bude formiran. Ovdje podsjećamo da je upravo sudija Vesna Pean učestvovala u hitnom i nezakonitom zaključenju sporazuma o priznanju krivice sa sestrićem Mila Đukanovića Edinom Kolarevićem. I u ovoj političkoj odluci na štetu Duška Kneževića svoju neslavnu ulogu imao je Boris Savić, predsjednik Višeg suda u Podgorici. Isti onaj Boris Savić koji je donio neustavno i nezakonito rješenje o stavljanju u zatvor do dva mjeseca lidera Demokratskog fronta (DF), uz obrazloženje da im imunitet traje samo dok su u plenarnoj sali. Istog onog Borisa Savića koji je potvrdio optužnicu protiv lidera DF-a u kojoj su netačni lični podaci za svjedoka saradnika, na kome je i zasnovana kasnije presuda. Istog onog Borisa Savića kojem je obnovljen mandat na intervenciju tada neustavno izabrane Vesne Medenice, preko neustavno izabranih članova neustavnog Sudskog savjeta", poručili su iz Atlas grupe.

Oni su kazali da je za Viši sud u Podgorici zakonito pozivati građane preko adresa na kojima ne žive, a onda hitno po nalogu Demokratske partije socijalista (DPS) raspisivati potjernice i određivati pritvor.

"Nastavak zloupotreba na štetu Duška Kneževića biće tamnim slovima upisan u istoriju crnogorskog pravosuđa. Postupajuća sudija Vesna Pean, odbila je žalbe odbrane i svih pravnih lica, ocijenivši da se pravni teror može nastaviti otimanjem imovine. Postupajući sudija u ovom postupku nije se obazirala ni na okolnost da je Komisija za žalbe Interpola prije sedam mjeseci ukinula sve tri potjernice protiv Duška Kneževića, ocijenivši ih kao neosnovane, nezakonite, politički motivisane. Iako je sudija Višeg suda u Podgorici Vesna Pean uložila maksimalni napor da u vrijeme koronavirusa, dana 31.12.2020. godine pojača do maksimuma politički progon Duška Kneževića i donese ovakvu nevjerovatnu odluku, ona će, uvjereni smo, biti ukinuta ili odlukama Ustavnog suda Crne Gore, zbog povrede prava na pravično suđenje Dušku Kneževiću ili na međunarodnoj arbitraži na kojoj će odbrana povećati odštetni zahtjev za 200 miliona eura, tako da će on ukupno iznositi 700 miliona evra.  Protiv svih učesnika ovog sramnog postupka u SDT Crne Gore i Višem sudu u Podgorici, podnijećemo krivične prijave zbog učinjenih zloupotreba", piše u saopštenju Atlas grupe.

Poručili su i da je više nego jasno da je neophodna hitna reforma tužilaštva i pravosuđa iz razloga što su poluge terora DPS u sudstvu i tužilaštvu ostale netaknute.

"To najbolje pokazuje arogantan i bezuman postupak vraćanje izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti od strane predsjednika Mila Đukanovića parlamentu. Odlazeća vlast DPS i njihovi poslušnici u sudstvu i tužilaštvu istrajavaće u svom bezumlju i bezakonju kroz politički progon i pravni teror, dok im to nova vlast nečinjenjem i tolerantnim odnosom bude dozvolila. Obaveza nove vlasti je da bez izuzetka sprovede zakon, a prvenstveno u odnosu na pripadnike odlazeće izvršne vlasti koji su prethodnih decenija činili teške zloupotrebe", kazali su iz Atlas grupe.

Navode i da poluge prethodne vlasti u sudstvu i tužilaštvu moraju biti uklonjene na zakonom predviđen način, čime će se država osloboditi višedecenijskih monopola.

"Jedino na ovaj način može se sprovesti suštinska reforma u sudstvu i afirmisati profesionalizam i lična i profesionalna nezavisnost sudija i tužilaca kao temelj modernog pravosuđa. Te reforme neće biti dok su Milivoje Katnić i Boris Savić na ključnim pozicijama koje omogućavaju zloupotrebe i progon neistomišljenika", zaključuje se u saopštenju Atlas grupe.

Preporučujemo za Vas