Tivat: Krađe vanbrodskih motora sve učestalije

Vlasnicima barki se preporučuje da na njima ne ostavljaju motore, pogotovo ne one manje snage koji su i lakši za nošenje, kao i drugu vrijedniju ribarsku ili nautičku opremu

14020 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Na području opštine Tivat već dvadesetak dana bilježi se pojačana aktivnost kriminalaca koji se bave krađom vanbrodskih motora sa čamaca vezanih u mandraćima ili na bovama duž tivatske obale.

"U protekle dvije, tri sedmice nestalo je oko 20 vanbrodskih motora sa barki vezanih na raznim djelovima obale. Sve je to prijavljeno policiji, ali oni do sada nisu uhvatili kradljivce niti pronašli ukradene motore", ispričao je "Vijestima" jedan od Tivćana kojemu su još uvijek nepoznati lopovi prije nekoliko dana sa barke ukrali vanbrodski moror "Mercyry 9.9" vrijedan oko 2.600 eura.

Motori sa barki kradeni su maltene na čitavom područlju tivatske obale – od Krašića, preko Ostrva cvijeća, Župe i Bonića, a za sada nema potvrde da se nešto slično dogodilo na nekom o čamaca vezanih u gradskoj marini Kalimanj koja je ograđena i gdje postoji čuvarska služba.

Ipak, desilo se da je jedna od barki iz Kalimanja odvezana i struja ju je odnijela do Župe gdje je kasnije pronađena kako neoštećena, pluta u moru.

Na Opatovu je nedavno takođe nađena jedna na obali nasukana barka, koju su lopovi prethodno odvezali sa njenog stalnog veza, i sa nje su odnijeli svu opremu i druge stvari koje su se zatekle u čamcu.

"Nedavno se usred bijela dana desilo da na parkingu ispred prodavnice nautičke opreme u Kalimanju, nepoznati momak uzme ključeve iz parkiranog automobila čiji je vlasnik u tom momentu bio u prodavnici, otključa gepek i iz njega odnese motor za barku. Sve to zabilježila je i kamera video nadzora, a očito da je u pitanju dobro organizovana grupa kradljivaca jer lopov nije mogao tek tako znati u gepeku kojeg automobila se nalazi vanrodski motor", ističe sagovornik "Vijesti".

Tivat barke
foto: Siniša Luković

Vlasnici barki koje su već poharane ili odvezivane, međusobno dijele snimke sa video nadzora i telefona, pokušavajući otkriti lopove, a ti snimci stavljeni su i na raspolaganje policiji koja traga za kriminalcima.

"Tačno je da se u proteklih dvadeset dana bilježi jedan povećani trend imovinskih delikata u vezi sa motorima čamaca i drugom sličnom opremom sa plovila za sport i rekreaciju.To je nešto čega nije bilo u nekom ranijem periodu u tolikoj mjeri, što upućuje na zaključak da se radi i organizovanoj grupi počinilicaca ove vrste kriminalnih aktivnosti. Policija je već rasvijetlila slučaj krađe motora iz gepeka automobila ispred prodavnice u Kalimanju, a imamo i neke operativne podatke i u vezi drugih sličnih slučajeva koji su se desili proteklih dana jer motoru nisu kradeni samo sa barki, već i iz dvorišta pojedinih građana. Naši inspektori intenzivno rade na otkrivanju počinilaca i očekujem da ćemo vrlo brzo imati konkretne rezultate tih istraga", kazao je "Vijestima" načelnik Odjeljenja bezbjednosti Tivat Dragan Kontić.

Tivat barke
foto: Siniša Luković

U međuvremenu, dok policija ne otrkije i pohapsi lopove, preporučuje se vlansicima barki da na njima ne ostavljaju motore, pogotovo ne one manje snage koji su i lakši za nošenje, kao i drugu vrijedniju ribarsku ili nautičku opremu.

Bonus video: