Glasna ćutnja o slučaju Mićunović

Puštene da se brane sa slobode tri osobe uhapšene 6. januara u Budvi, zbog ilegalnog oružja

64669 pregleda 419 reakcija 114 komentar(a)
Foto: E-Stock/Petar Jovanović
Foto: E-Stock/Petar Jovanović

Iz kotorskog tužilaštva nisu javnosti obrazložili zbog čega su Branislava Brana Mićunovića, Savu Vujovića i Srđana Mićunovića pustili juče da se brane sa slobode, nakon što su policijski službenici pronašli oružje u automobilu u kojem su bili tokom pretresa policije u Budvi.

Tužilaštvo se nije oglašavalo povodom hapšenja ali i puštanja na slobodu, iako Branislav Mićunović slovi za šefa crnogorskog podzemlja i u policijskoj evidenciji decenijama je označen kao bezbjednosno interesantna osoba.

Oko 48 sati nakon hapšenja, Nikšićanin je sa prijateljima napustio policijsku stanicu u Budvi, jer tužiteljka Jovanka Čizmović nije ni tražila određivanje pritvora.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru “Vijestima” tokom dana nijesu obrazložili takvu odluku tužiteljke...

Oni nisu objasnili ni šta se trojci uhapšenoj 6. januara u Budvi zapravo stavlja na teret.

“Da li je ODT Kotor dobio podatke iz Forenzičkog centra o DNK na oružju? Šta je pokazalo vještačenje”, jedno je od pitanja koje je ostalo bez odgovora. Iz tog tužilaštva nisu odgovorili ni da li je policija pretresla automobile i osobe, koje su se nalazile u koloni ispred i iza vozila u kojem je bio Mićunović, kao ni da li su naredili pretres ostalih vozila koja koriste te osobe...

“Da li je ODT Kotor dala nalog UP da pretrese stanove, kuće i objekte u kojima žive ili borave Mićunović i drugi privedeni u ovoj akciji”, jedno je od pitanja za tužilaštvo, na koje “Vijesti” čekaju odgovor.

Audi kojim je upravljao Mićunović
Audi kojim je upravljao Mićunovićfoto: Vuk Lajović

Upućeni tvrde da su nalozi za pretres automobila i stanova uobičajeni dio postupka kada se neko “uhvati” sa oružjem i to se uglavnom čini i kod drugih manje važnih prekršaja ili, recimo, kod nasilja u porodici...

Hapšenje

Mićunovići i Vujović uhapšeni su na Badnji dan u Budvi - pošto su pretresom automobila u kojem su bili pronađena dva pištolja sa municijom.

Prema nezvaničnim informacijama, Vujović i Srđan Mićunović tokom saslušanja saopštili su da oružje, navodno, pripada njima.

Njihov pravni zastupnik, advokat Mićović rekao je da pištolji nemaju nikakve veze sa Branislavom Mićunovićem, jer on “nikada ne nosi oružje”.

Nedugo zatim određeno im je tužilačko zadržavanje do 72 sata. U kotorskom tužilaštvu prekjuče su saslušavani više od tri sata...

Nekoliko sati nakon što se trojac juče našao na slobodi, saopštenjem se oglasila Uprava policije - konstatujući da se svi terete zbog “nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija”.

Objasnili su da je Branislav Mićunović upravljao vozilom, koje je zaustavljeno zbog kontrole, a nakon čega su “pronađena dva pištolja sa municijom”.

“Oni su privedeni nadležnom tužiocu u uz krivičnu prijavu zakonskom roku koji im je odredio zadržavanje do 72 sata. Od strane nadležnog tužilaštva saslušana su i druga lica kao svjedoci, nakon čega su po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru osumnjičeni B.M., S.V. i S.M. pušteni da se brane sa slobode”, navodi se u saopštenju policije.

Više miješanih DNK tragova

Nakon što su Mićunovići i Vujović poslati u tužilački pritvor, policija je po nalogu tužiteljke Čizmović poslala oružje na vještačenje u Forenzički centar u Danilovgradu.

“Vijesti” su tokom dana pitale i UP i ODT Kotor šta je pokazalo vještačenje, ali nije bilo zvaničnih odgovora čiji DNK tragovi su nađeni na oružju i municiji. Izvor “Vijesti” kazao je da su forenzičari na oružju forenzičari pronašli “više miješanih DNK tragova” i da je teško samo na osnovu toga donijeti odluku - ko je koristio pištolje...

Vijesti o hapšenju Branislava Brana Mićunovića objavili su brojni mediji u regionu, ali se nadležni u Crnoj Gori iz policije i tužilaštva - dva dana tim povodom nisu oglašavali...

Osim nalaza iz Forenzičkog centra, tužiteljka Čizmović je saslušala i nekoliko svjedoka nakon čega je donijela odluku da Mićunoviće i Vujovića pusti da se brane sa slobode.

Pravosnažno oslobođeni

Branislav Brano Mićunović je pravosnažno oslobođen optužbi za ubistvo dvadesetogodišnjeg Nikšićanina Radovana Raca Kovačevića u jesen 2000. godine.

Kovačević je teško ranjen u noći između 6. i 7. oktobra te godine, nakon oružanog obračuna u kazinu hotela “Podgorica” u kojem je na mjestu usmrćen Cetinjanin Petko Pešukić.

Iz kazina je ranjeni Kovačević prevezen do Kliničkog centra, a ubica je, dok su ga iznosili iz kola, prišao i naočigled medicinskog osoblja u njega ispalio hitac.

Mićunović je optužen da je ispalio hice na ulazu u Urgentni blok, ali je novembra 2007. pravosnažno oslobođen.

Vujović je tada optužen da je pomogao počiniocu nakon krivičnog djela. I on je pravosnažno oslobođen optužbi.

Uprava policije: Ne postoji nalog za hapšenje Vujovića

Uprava policije saopštila je "Vijestima" da na teritoriji Crne Gore za Savom Vujovićem, koji je dva dana proveo u pritvoru zbog oružja koje je pronađeno u automobilu u Budvi, "trenutno ne postoji važeći nalog za hapšenje".

Policija je naglasila da postupa "revnosno u odnosu na sve međunarodne potjernice za koje postoje zakonski uslovi za postupanje"...

Dio srpskih medija objavio je podatak da se Sava Vujović zvani Kele, koji je u srijedu zadržan u policijskom pritvoru zajedno sa Branislavom Branom Mićunovićem i Srđanom Mićunovićem, navodno, nalazi na potjernici Bosne i Hercegovine, koja ga traži zbog ubistva počinjenog tokom 90-ih u Trebinju.

"Uprava policije i NCB INTERPOL Podgorica ne može saopštavati da li za određenim licima postoje raspisane međunarodne potjernice drugih država jer UP nije vlasnik tih podataka pa ih samim tim u skladu sa Interpolovim propisima ne može dalje distibuirati, a ti podaci se mogu koristiti samo za policijsku/sudsku upotrebu", piše u odgovoru Uprave policije.

Mediji su objavili i podatak da je Vujović sa Branislavom Mićunovićem u ljeto 2019. godine bio i gost na gala svadbi Blaža Đukanovića, sina predsjednika Mila Đukanovića.

"U odnosu na pitanje da li je za licem S.V raspisana međunarodna potjernica NCB INTERPOL-a Sarajevo, možete se obratiti nadležni organima Bosne i Hercegovine", navodi UP.

Sava Vujović je četvrt vijeka uz Branislava Mićunovića.

Bonus video: