Džaković bez korupcije doveo DPS na vlast

Nekadašnji nezavisni odbornik pozdravio odluku SDT-a da odbaci krivičnu prijavu zbog navodne višemilionske korupcije, iz Demokratskog fronta poručuju da vide potpis DPS-a...

71864 pregleda 548 reakcija 109 komentar(a)
Uprava za nekretnine pokušala da uoči izbora uknjiži vilu Džakovića, Foto: Demokratski front
Uprava za nekretnine pokušala da uoči izbora uknjiži vilu Džakovića, Foto: Demokratski front

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu odbornika budvanskog Demokratskog fronta koji su optužili sedamnaestočlanu navodnu kriminalnu grupu, uglavnom iz redova DPS-a i Crnogorske, da je milionskom korupcijom uspjela da pridobije bivšeg odbornika Pokreta za promjene Stevana Džakovića da ljetos smijeni legalno izabranu lokalnu vlast.

Džaković je pozdravio odluku, a iz budvanske vlasti poručili su da je donesena po političkom uticaju DPS-a...

Džakovićev glas bio je presudan za smjenu tadašnjeg i aktuelnog gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića i šefa parlamenta Krsta Radovića i uspostavljanje nove vlasti na čelu sa Nikolom Divanovićem, okupljene oko DPS-a, Crnogorske i SD-a...

Tužilaštvo na čijem je čelu Milivoje Katnić donijelo je odluku da nije bilo političke korupcije, nekoliko dana nakon izbora na kojima je koalicija predvođena DPS-om doživjela najveći politički poraz u istoriji parlamentarizma u Budvi...

“U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet po krivčinoj prijavi Pribilović Đorđija i drugih, koja je podnijeta protiv 17 lica među kojima i protiv S. Dž. zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, protivzakoniti uticaj, primanje mita i davanje mita. Nakon prikupljenih podataka i obavještenja Specijalno državno tužilaštvo je 2. septembra donijelo rješenje o odbačaju krivične prijave o čemu je obavijestilo podnosioce prijave i poučilo ih o svojim pravima u smislu čl. 271a Zakonika o krivičnom postupku“, navodi se u odgovoru SDT-a dostavljenom “Vijestima“.

Džaković i Carević
Džaković i Carevićfoto: Vuk Lajović

Odbornici Demokratskog fronta u Budvi podnijeli su krajem maja krivičnu prijavu protiv navodne organizovane kriminalne grupe koja je, kako tvrde, dogovorila smjenu vlasti u metropoli turizma milionskom korupcijom nezavisnog odbornika Džakovića. Kao pripadnici kriminalne organizacije, u prijavi su označeni poslanik DPS-a Andrija Nikolić, odbornik i funkcioner Crnogorske u Budvi Dragan Purko Ivančević, predsjednica Crnogorske i odbornica te partije u Budvi Anđela Ivanović, bivši potpredsjednik Opštine Budva i predsjednik odbora Crnogorske u tom gradu Vladimir Bulatović, Džaković, te poslanik DPS-a Nikola Divanović.

Kao pripadnike kriminalne organizacije označili su i bivšeg izvršnog direktora hotelske grupe “Budvanska rivijera“ Vula Tomaševića, ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića, direktora “Morskog dobra” i predsjednika DPS-a Budva Predraga Jelušića, bivšeg predsjednika SO Budva i funkcionera DPS-a Ljuba Rađenovića, oca bivšeg gradonačelnika Lazara Rađenovića, ali i bivšeg šefa obezbjeđenja predsjednika DPS-a Ljubišu Mijatovića.

Kao navodni članovi kriminalne organizacije navedeni su i vlasnik Centralnoevropske aluminijske kompanije (CEAC), Rus Oleg Deripaska, predsjednik Odbora direktora “AD Sveti stefan hoteli“ i savjetnik bivšeg predsjednika SCG Svetozara Marovića - Milan Vučinić, biznismen i vlasnika “MK Grupe” Miodrag Kostić, potpredsjednik Skupštine Crne Gore i funkcioner DPS-a Branimir Gvozdenović, vlasnik “Adriatic properties” i Universal Capital Banke Petros Statis, počasni državljanin Crne Gore i bivši tajlandski premijer, vlasnik Global TS Montenegro Taksin Šinavatra.

Odborici DF su uoči lokalnih izbora objelodanili i da je Uprava za nekretnine, kojom je rukovodio Dragan Kovačević, pokušala da uknjiži vilu na ostrvu Sveti Nikola porodici Džaković, što je odbijala da učini punih 18 godina. To je označeno kao krunski dokaz korupcije...

Džaković je „Vijestima“ kazao da je odluka SDT potvrda da on nije bio korumpiran.

“Čovjek koji je zaslužan što je organizovana kriminalna grupa na čelu sa Svetom Marovićem procesuirana, i što je vraćeno 19 miliona eura Opštini Budva, ne može biti korumpiran i to je specijalno tužilaštvo i pokazalo. Nastaviću da podnosim krivične prijave protiv svake organizovane kriminalne grupe, pa i ove na vlasti“, kazao je Džaković.

Šef kabineta Carevića i funkcioner DF-a Nikola Jovanović kazao je da je ovakvom odlukom SDT “dokazalo da radi isključivo pod političkim uticajem DPS-a i pod direktivama funkcionera bivšeg režima koji stoje iza političke korupcije u Budvi“. “Odbacivanjem prijave dva dana nakon završenih izbora na kojima je DPS poslat u političku prošlost, postupajuće tužilaštvo je u periodu tranzicije vlasti pokušalo da prikrije izvršenje krivičnih djela i da abolira od odgovornosti funkcionere DPS-a koji su organizatori kriminalne grupe i bivšeg odbornika Džakovića koji je njihov izvršilac. Sve ovo je urađeno s namjerom da se slučaj predstavi kao već presuđena stvar, da se zaštite akteri političke korupcije i pošalje poruka da su strukture u tužilaštvu odane DPS-u“, rekao je Jovanović “Vijestima“.

Prema njegovim riječima, u SDT-u su požurili da donesu ovu odluku kako bi se zaustavio proces sankcionisanja političke korupcije, prekrajanja izborne volje i uspostavljanja vlasti mimo izborne volje građana i suprotno Ustavu i principima vladavine prava i pravne države.

“Ovim je tužilaštvo dokazalo da je okovano političkim lancima i da je neophodna depolitizacija i profesionalizacija svih pravosudnih struktura u Crnoj Gori. Nažalost, za većinu građana je ovo bila očekivana odluka u kojoj su odlučili politički konci, a ne dokazi i činjenice. Čvrste dokaze da se radi o političkoj korupciji iznijeli smo nedjelju dana prije održavanja izbora kada smo javnosti predočili protivzakonito rješenje Uprave za nekretnine po kojem je omogućena uknjižba javnog puta od 465 kvadrata na tadašnjeg odbornika Džakovića i pristan koji su dobro u opštoj upotrebi na ostrvu Sveti Nikola gdje se inače nalazi vila koja je stečena razmjenom nepokretnosti na sumnjiv način. Podsjećanja radi, područna jedinica Uprave za nekretnine je ovo protivzakonito knjiženje izvršila 2. jula, u periodu kada je trajala nasilna promjena vlasti u Budvi. Prethodno je od strane službenika podnijeta prijava protiv bivšeg odbornika zbog nasilničkog ponašanja u prostorijama ove institucije, kada postupak protivpravnog upisa nije išao po predviđenom planu. Kasnije upisivanje je, sasvim izvjesno, odrađeno nakon naredbe od strane funkcionera DPS-a kako bi se održala nasilno uspostavljena vlast“.

Jovanović navodi da je odmah nakon izbora Uprava za nekretnine “po hitnom postupku ukinula rješenje u upisu državne imovine na fizičko lice kako bi se prikrili tragovi političke korupcije i djelovanje kriminalne organizacije u kojoj su učestvovale političke strukture i pojedinci u državnim organima koji su zloupotrijebili svoj službeni položaj“.

“Iako se politička korupcija u Crnoj Gori dešavala mnogo puta, ovo je bio prvi slučaj da imamo jasne materijalne dokaze koji potvrđuju političku korupciju kroz davanje i primanje mita i zloupotrebu službenog položaja. Ovaj postupak do srži je ogolio korumpirani karakter bivšeg režima i pokazao je dubiozu političke zarobljenosti institucija zbog čega su dešavanja u vezi državnog udara u Budvi bila jedna od najvažnijih faktora za političke promjene koje su se desile 30. avgusta u Crnoj Gori. Nije za očekivati da se, još uvijek zarobljene institucije, obračunaju sa korupcijom i organizovanim kriminalom koji imaju svoj politički okvir zvani DPS. Zato nam je neophodna sveobuhvatna reforma pravosudnih institucija, odnosno opšti reizbor sudija i tužilaca koji u slobodnom društvu treba da odigraju ključnu ulogu za sankcionisanje kriminala i korupcije i uspostavljanje vladavine prava i pravne države“.

Jovanović: Ne odustajemo od procesuiranja “heroja proljeća“

Jovanović je istakao da odbacivanjem krivične prijave nije stavljena tačka na političku korupciju.

Najavio je podnošenje nove krivične prijave protiv “heroja proljeća” u Budvi, koja će obuhvatiti “ista ali i neka druga lica i državne organe koji su učestvovali u parapolicijskoj hunti”.

“Političkoj korupciji i prekrajanju izborne volje se jednom zauvijek mora stati na put jer to urušava politički sistem i obesmišljava osnovne postulate demokratije. Imajući u vidu da ovo nije samo izolovani incident u jednoj opštini, već da se radi o matrici političkog djelovanja DPS-a, jasno je da tragovi vode do najviših pozicija u toj partiji i neminovno do Mila Đukanovića. Iz tog razloga očekujemo da će u najskorijem roku, djelovanjem Skupštine i Vlade, biti stvorene pretpostavke da se počisti trodecenijski nered u pravosudnim organima i da se izvrši izbor sudija i tužilaca koji će profesionalno, časno i pošteno raditi svoj posao lišeni svakog političnog uticaja”.

On je istakao da nakon toga očekuju sankcionisanje političke korupcije i u drugim opštinama, kao i one koja se “desila u državnom parlamentu”.

Bonus video: