Za Vujovićem postojala međunarodna potjernica BiH 2014. godine

"Optuženi se nalazi u bjekstvu, navodno u Crnoj Gori", navela je tada sudija

27337 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Vujović priveden sa Mićunovićima na Badnji dan, Foto: Vuk Lajović
Vujović priveden sa Mićunovićima na Badnji dan, Foto: Vuk Lajović

Interpol Sarajevo je 2014. godine po nalogu Osnovnog suda u Trebinju raspisao međunarodnu potjernicu za Savom J. Vujovićem (57), koji se potraživao zbog pokušaja ubistva počinjenog 1989. godine u Hercegovini zbog čega mu je bila zaprijećena zatvorska kazna do 15 godina.

Vujović je na Badnji dan uhapšen sa Branislavom Branom Mićunovićem i Srđanom Mićunovićem nakon što je policija tokom kontrole u Budvi u njihovom "audiju" pronašla oružje, a nakon dvodnevnog zadržavanja poslije dva dana pušteni su da se brane sa slobode...

Prema dokumentu iz BiH, do kojeg su došle "Vijesti", sudija iz Hercegovine je krajem aprila 2014. godine donijela naredbu da se za njim raspiše međunarodna potjernica kako bi se uhapsio i odredio pritvor KPZ Trebinje.

"Optuženi se nalazi u bjekstvu, navodno u Crnoj Gori", navela je tada sudija.

"Vijestima" je u Upravi policije rečeno da je prije šest godina u sistemu Interpola bilo međunarodne potjernice za Vujovićem, ali da on tada nije uhapšen jer je crnogorski državljanin, a kako tada nije bilo bilateralnog ugovora sa BiH o izručenju sopstvenih građana blizak saradnik Mićunovića nije privođen čak ni na informativni razgovor.

U otvorenim međunaordnim bazama Interpola trenutno nema potjernice za Vujovićem, a postoji mogućnost da je BiH zabranila vidljivost kolegama u Crnoj Gori ali i to da potjernice više nema jer je došlo do apsolutne zastare slučaja sa kraja 80-ih godina.

"Od 2014. godine nama nije više bila vidjljiva potjernica u sistemu Interpola", pojasnio je sagovornik iz policije.

Ugovor o izručenju sopstvenih građana između BiH i Crne Gore donijet je 2018. godine i ne postoji mogućnost retroaktivnogv djelovanja na ranije zahtjeve o međunarodnim potragama.

Uprava policije je u zvaničnim odgovorima "Vijestima" prije nekoliko dana saopštila da za Vujovićem "trenutno ne postoji važeći nalog za hapšenje". Policija je naglasila da postupa "revnosno u odnosu na sve međunarodne potjernice za koje postoje zakonski uslovi za postupanje"...

Dio srpskih medija objavio je podatak da se Sava Vujović zvani Kele, navodno, nalazi na potjernici Bosne i Hercegovine, koja ga traži zbog ubistva počinjenog tokom 90-ih u Trebinju.

ODT: Formiran predmet protiv Mićunovića i Vujovića

Osnovno državno tužilaštvo odgovorilo je "Vijestima" da je u tom tužilaštvu formiran predmet protiv Branislava Mićunovića, Srđana Mićunovića i Save Vujovića zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo "nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija".

"Osumnjičenima je, nakon saslušanja, određeno zadržavanje u trajanju do 72 sata. U toku trajanja zadržavanja dežurni tužilac je prikupio podatke i dokaze potrebne za dalje odlučivanje, pa je analizom istih ocjenio da nema osnova za dalje zadržavanje osumnjičenih, te da se u daljem toku postupka brane sa slobode. Radi zaštite od objelodanjivanja podataka, koji se odnose na sadržinu preduzetih radnji u predkrivičnom postupku i dokaza prikupljenih izviđajem, nijesmo u mogućnosti da Vam odgovorimo na pitanja koje su radnje preduzete, te o sadržini prikupljenih dokaza", piše u odgovoru ODT Kotor.

O konačnoj odluci tužilaštva u ovom predmetu, kako su saopštili, javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Bonus video: