Odbačena prijava protiv Đikanović: Bivša urednica FOS-a nije izazvala paniku svojim tekstom

Uhapšena je nakon što je tadašnja Vlada pozvala Tužilaštvo da hitno reaguje jer, tvrdili su, "ta informacija ima za cilj da uznemiri javnost i izazove nerede"

26986 pregleda 45 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Bivša glavna i odgovorna urednica portala Fos, Anđela Đikanović nije početkom prošle godine izazvala paniku i nered u javnosti objavljivanjem teksta "Pripadnici ROSU nalaze na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan?".

To je odlučilo Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, koje je odbacilo prijavu Uprave policije podnijetu 5. januara prošle godine protiv Đikanović.

"Jer ne postoji osnovana sumnja da je Đikanović Anđela izvršila prijavljeno krivično djelo, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti", piše u dokumentu ODT Podgorica, koji potpisuje tužiteljka Ana Kalezić.

Njen branilac, advokat Miloš Vuksanović kazao je za Vijesti da je konačno donesena jedina moguća odluka:

"A to je odbacivanje prijave protiv Anđele Đikanović, na šta je odbrana ukazivala od samog početka ovog postupka, iako je samo odbacivanje prijave tek mala satisfakcija za novinarku koja je radi jednog novinskog članka pretrpjela strahovit i potpuno neosnovan teror od strane nadležnih institucija sistema", rekao je on.

Đikanović je zbog objavljenog teksta hapšena i bila u policijskom pritvoru.

Uhapšena je nakon što je tadašnja Vlada pozvala Tužilaštvo da hitno reaguje jer, tvrdili su, "ta informacija ima za cilj da uznemiri javnost i izazove nerede".

Hapšenje i pritvaranje novinarke Đikanović osudila su brojna novinarska udruženja, među kojima je i Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MAJE).

Bonus video: