Kripte, djevojke i tužna lica stopera

Počelo suđenje optuženima za formiranje kriminalne organizacije koja je djelovala na međunarodnom nivou

7639 pregleda 3 komentar(a)
Tvrdi da su ga specijalci zlostavljali (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević
Tvrdi da su ga specijalci zlostavljali (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević

Podgoričanin Goran Brajović negirao je juče da je član kriminalne organizacije koja je djelovala na međunarodnom nivou, navodeći, između ostalog, da mu je kriptovani telefon služio za komunikaciju sa djevojkama, a ne za dogovaranje kriminalnih aktivnosti.

To je saopštio na početku suđenja, pred specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici kojim predsjedava sutkinja Biljana Uskoković.

On i Kolumbijci Costano Casa Jose Aleksandar (43) i Caicedo Bandoya Juan David (29), optuženi su da su dio kriminalne grupe formirane za “izvršenje neodređenog broja teških krivičnih djela protiv života i tijela”.

Brajović je konstatovao da je “sve ovo velika graška”, a odgovarajući na pitanja specijalnog tužioca Saše Čađenovića - potvrdio je da je posjedovao kriptovani telefon koji mu je na dan hapšenja oduzet.

“Telefon koji sam kritičnog dana imao - je kriptovan, a kartica je inostrana. Naručio sam ga preko interneta, a koristio mi je samo za komunikaciju sa mojim djevojkama, putem SMS poruka. Kartica je došla uz telefon, ne znam koji je operater u pitanju jer je šifrovana. Ne želim da saopštim ko su djevojke, to je moja privatnost. One su iz Crne Gore i takođe imaju kriptovane telefone”, izjavio je okrivljeni.

Objasnio je da je noć prije hapšenja bio u Budvi, a da se u Podgoricu vraćao preko Grahova i Nikšića. Na tom putu ga je zaustavila saobraćajna policija.

“Ne sjećam se zbog čega sam krenuo preko Grahova. Vozilo koje sam koristio bilo je iznajmljeno - rent a car, jer je moje auto tada bilo u kvaru”, kazao je Brajović.

Tvrdi da je pet minuta prije nego ga je policija zaustavila, u automobil primio dva stranaca koji su stopirali.

Kaže da je razumio da žele za Budvu, zbog čega je pristao da ih prebaci do cetinjskih semafora.

“Vazda sam znao tako da stanem, kao pošteni Crnogorac. Nisu imali torbe za garderobu, bilo mi ih je žao, primjetio sam njihova tužna lica”, rekao je Brajović.

Dodao je da se ne sjeća da je sa nekim od njih išao u Hrvatsku u martu 2020. godine, već da je ljeta 2019. bio u Španiji kod drugarice koja je radila u restoranu u Almeriji.

Negirao je da je ikada tokom 2019. i 2020. primao ili slao novac putem Western uniona ili neke brze pošte.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva Brajović i Kolumbijci se terete za stvaranje kriminalne organizacije koja je djelovala na međunarodnom nivou.

Kako se navodi u optužnici, kriminalna organizacija čiji su članovi optuženi Brajović i Kolumbijci imala je za cilj izvršenje neodređenog broja teških krivičnih djela protiv života i tijela.

Brajović i dvojica Kolumbijaca, pripremali su izvršenje teškog krivičnog djela, a operativnim radom istražitelji su prikupili dokaze i zaustavili vozilo u kojem su bili osumnjičeni i osujetili njihov plan.

U optužnici se navodi da su okrivljeni početkom 2020. postali članovi kriminale grupe čiji je šef za sada neidentifikovan.

Ta grupa, kako je istraga pokazala, djelovala je na teritoriji više država - Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Ruminije, Turske. Suđenje se nastavlja danas.

“Policajci su me davili i vukli po šumi”

Okrivljeni Goran Brajović juče je ispričao da su ga nakon saslušanja u CB-u Nikšić pustili, međutim kada je izlazio, vidio je parkirana vozila iz kojih su izašli pripadnici specijalne policije, koji su ga ubacili u vozilo, stavili mu papirnu kesu na glavu i vozili ga nekih sat vremena.

“Kada smo se zaustavili, stavili su mi čarapu na glavu bez otvora za disanje, pa preko plastičnu kesu za gušenje. Davili su me, stavljali mi pištolj u ruke da ostavim DNK trag na njemu, prijetili mi, izbacili me iz vozila i vukli po šumi, to je trajalo šest do sedam sati”, ispričao je okrivljeni.

Bonus video: