Kolumbijac tvrdi da je turistički došao u Crnu Goru, a ne da ubija

Okrivljeni tvrdi da je tamo doživio torturu, da su ga tukli, maltretirali, udarali u glavu, grudi i stomak. Iz straha za svoj život i da bi, kako je kazao, ta tortura prestala, prihvatio je da prizna da je došao u Crnu Goru da ubije za novac

7395 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pred specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici kojim predsjedava sudija Biljana Uskoković, danas je nastavljeno suđenje Goranu Brajoviću iz Podgorice, te Kolumbijcima Costanu Casa Hose Aleksandru (43) i Caicedo Bandoya Huan Davidu (29), zbog sumnje da su članovi kriminalne organizacije koja je djelovala na međunarodnom nivou, a formirane sa ciljem izvršenja neodređenog broja teških krivičnih djela protiv života i tijela.

Okrivljeni Kaicedo Huan David je u odbrani izjavio da je sa Hose Aleksandrom u Crnu Goru došao turistički, jer su prethodno obišli Tursku, Grčku i još nekoliko zemalja.

"Pozdravljam časni sud. Nisam član kriminalne organizacije, ne priznajem krivično djelo i ne osjećam se krivim. Nisam došao u Crnu Goru nikoga da ubijem za novac. Porodičan sam čovjek, radim na građevini u Kolumbiji i pošteno sam zaradio”, izjavio je Huan David. Pojasnio je da su iz Hrvatske dobili preporuku turističkih radnika da obiđu Crnu Goru. Zatim su preko BiH, mimo graničnog prelaza ušli u Crnu Goru, jer kako je pojasnio, nisu bili svjesni ilegalnog prelaska, jer im je sve djelovalo kao jedna država. Odlučili su da stopiraju, i jedan mlađi čovjek im je stao autom. Nakon desetak minuta policija ih je zaustavila, legitimisala, a zatim i odvela u policiju.

Okrivljeni tvrdi da je tamo doživio torturu, da su ga tukli, maltretirali, udarali u glavu, grudi i stomak. Iz straha za svoj život i da bi, kako je kazao, ta tortura prestala, prihvatio je da prizna da je došao u Crnu Goru da ubije za novac.

Zato je i kod specijalnog tužioca izjavio da je došao da ubije za 25.000 eura neku osobu, jer ga je tako policija nagovorila da ispriča. Sudu je takođe pojasnio da nikome nije ispričao da je u policiji u CB-u Nikšić doživio torturu, ni tužiocu se nije požalio na saslušanju, niti je odveden u medicinsku ustanovu radi pregleda, već da je nakon mjesec-dva nakon hapšenja, poslao pismo Ambasadi Kolumbije u Beogradu.

“Sve što sam izjavio pred specijalnim tužiocem, je izmislila policija i ja sam prihvatio da kažem da sam došao u Crnu Goru da ubijam za pare, nekog da ubijem za 25.000 eura, neku problematičnu osobu”, izjavio je Huan David u odbrani pred sudom. Suđenje se nastavlja trećeg februara.

Bonus video: