Vještak “oslobodio” EPCG za pomor ribe

Vještakinja Snežana Didanović, na čijem se nalazu bazirala optužnica, izjavila juče na suđenju - da ne ostaje u potpunosti pri svom nalazu o uzrocima koji su doveli do uginuća

14309 pregleda 402 reakcija 28 komentar(a)
Prikupljena riba nakon ekološkog incidenta, Foto: Facebook
Prikupljena riba nakon ekološkog incidenta, Foto: Facebook

Osnovni državni tužilac u Pljevljima Milivoje Tomčić odustao je danas od krivičnog gonjenja Elektroprivrede Crne Gore i četvorice rukovodilaca u Termoelektrani Pljevlja koje je teretio za pomor velike količine ribe u rijeci Vezišnici i Ćehotini, 5.jula 2019. godine, nakon ispuštanja otpadnih voda sa deponije Maljevac, gdje se odlaže otpad koji nastaje kao nus produkt rada pljevaljskog bloka.

Tomčić je odustao tužbe, jer smatra da je dalje izvođenje dokaza bilo gubljenje vremena, s obzirom da je vještak Snežana Didanović, na čijem se nalazu bazirala optužnica izjavila juče na suđenju u pljevaljskom Osnovnom sudu da ne ostaje u potpunosti pri svom nalazu o uzrocima koji su doveli do uginuća velike količine ribe.

Za izazvanje pomora ribe ispuštanjem otpadnih voda sa deponije Maljevac u Vezišnicu pritoku Ćehotine, optuženi su bivši direktor Termoelektrane Pljevlja Vladimir Šestović, vođa smjene Ratomir Debeljević, rukovodilac sektora za operativnu kontrolu i planiranje Dragan Babić, i stručno lice za zaštitu životne sredine Slavko Vukašinović.

Tužilac je Debeljevića i Babića teretio za krivično djelo zagađenje životne sredine za šta je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina. Šestoviću i Vukašinoviću se stavlja na teret krivično djelo nepreduzimanja mjera zaštite životne sredine.

Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora do tri godine. Za oba krivična djela optužena je i EPCG kao pravno lice. Svi okrivljeni, uključujući i EPCG, od početka suđenja negirarli su krivicu.

Didanović je pred sutkinjom Ljiljanom Popović danas kazala da uzorci vode iz rijeka nisu uzeti u skladu sa standardima te da se zbog toga ne može sa sigurnošću utvrditi uzrok pomora ribe.

Na pitanje tužioca zbog čega nije ostala pri radnijem nalazu Didanović je kazala da je tokom suđenja došla do novih činjenica koje ukazuju da njen nalaz ne može biti validan.

Tvrdi i da je nesporno da je 5. jula 2019 ispuštana voda u rijeku Vezišnicu, pritoku Ćehotine, ali nije mogla da isključi kumulativni uticaj drugih zagađivača.

''Termoelektrana je uticala na životnu sredinu ali se ne zna u kojoj mjeri bez poudanih analiza“, kazala je Didanović. Didanović je kazala da se može raditi novi nalaz kao projekcija slučaja koji bi uzeo u obzir sve zagađivače iz sliva Ćehotine . Ona se zahvalila advokatima odbrane koji su joj tokom postupka ukazali na činjenicu kako je uzet uzorak vode.

Na ranijem ročištu svjedok Bojana Knežević, specijalista hemijske tehnologije , iz Centra za ekotoksikološka ispitivanja koji je radio analizu vode, kazala je da CETI kada uzima uzorke primjenjuje jasna pravila i standarde I da u konkretnom slučaju za analizu nije bila važno što je voda uzorkovana plastičnim flašama. Svjedok Knežević je kazala da je za uzorkovanje i transport u slučaju analize vode iz Ćehotine bio odgovoran ekološki inspector.

Svi okrivljeni, uključujući i EPCG tokom suđenja negirali su krivicu, iako je iz EPCG nekoliko dana nakon incidenta saopšteno da je njihova komisija utvrdila da je do ekološkog incidenta došlo nakon što je smjenski inženjer u TE Pljevlja R. D, bez dozvole nadređenih i poštovanje procedure, ovlastio rukovaoca ventilom da otvori ventil koji kontroliše ispuštanje materija u rijeku Vezišnicu, pritoku Ćehotine. Na jednom od predhodnih ročišta optuženi bivši direktor Termoelektrane Vladimir Šestović, kazao je da su su bili primorani da ispuste vodu sa deponije Maljevac u rijeku Vezičnicu kako bi spriječili prelivanje zemljane brane i njeno eventualno pucanje, što bi imalo nesagledive posljedice. On je kazao da je to jedino tehnološko rješenje. Optuženi Vukašinović cijelo vrijeme suđenja tvrdio je da uzorci nisu uzeti na pravi način i da voda iz deponije Maljevac po svom hemijskom sastavu nije mogla izazvati masovni pomor ribe.

Nekoliko dana nakon incidenta Odbor direktora EPCG je uputio je izvinjenje zbog nemilog događaja uz “duboko žaljenje zbog ekološkog akcidenta na vodotoku Vezišnice i Ćehotine”.

Šestović je kazao da je nakon akcidenta, ekološki inspektor naložio zavarivanje tri ventila iznad rijeke Vezišnice kako bi se spriječilo dalje izlivanje otpadnih voda u Vezišnicu.

Komentarišući današnja dešavanja u pljevaljskom Osnovnom sudu predsjednik Sportsko ribolovnog kluba Lipljen Vaso Knežević kazao je Vijestima da su I tužilaštvo I sudstvo danas pali na ispitu.

“Ovaj čin pokazuje da je Elektroprivreda bila država u državi, i da je bila iznad zakona i svih sankcij. Ovaj sudski epilog pokazuje i da je tužilaštvo i sudstvo loše, ili je u službi Elektroprivrede. Na kraju krajeva ovaj sudski epilog nije dobar ni za državu koja se deklariše kao ekološka, jer ovim postupkom jasno pokazuju da im ekologija i Pljevlja treba da budu u službi onih koji devastiraju i urušavaju sve prirodne vrijednosti i Ustavom zagarantovano pravo na zdravu i čistu životnu sredinu. Moram ipak da pohvalim MUP CB Pljevlja koji je dao najveći doprinos u razotkrivanju očiglednog krivca za pomor ribe u rijeci Ćehotini, ali tužilaštvo i sudstvo su po ko zna koji put pali na ispitu i pokazali su jasno da su u službi moćnih, a ne onih koji su oštećeni. Nadam se da će novo rukovodstvo Elektroprivrede ispraviti dosadašnji arogantni odnos prema Pljevljima i životnoj sredini u ovoj opštini, i da će kao prvu aktivnost u svom djelovanju priznati krivicu i ispraviti ovu nepravdu, koja nije bila samo tog 5. jula 2019. godine, već koja traje decenijama unazad#, rekao je Knežević koji je u jednom od radnijih ročišta saslušan u svojstvu svjedoka.

Knežević je kazao da je do pomora ribe došlo u dužini toka od oko 14 kilometara i da je EPCG uplatila klubu, koji gazduje pljevaljskim vodama 341.000 eura po osnovu štete.

Bonus video: