Lješković: Sudija mi crta metu i svrstava u klanove

Advokat Lješković tražio izuzeće specijalne tužiteljke jer im je navodno uskraćeno pravo na odbranu

19070 pregleda 1 komentar(a)
Advokat Lješković ispred Višeg suda (arhiva), Foto: Savo Prelević
Advokat Lješković ispred Višeg suda (arhiva), Foto: Savo Prelević

Specijalni državni tužilac nije nam omogućio uvid i fotokopiju spisa predmeta, uskraćeno nam je pravo na odbranu.

To je saopštio advokat Srđan Lješković, branilac Uroša Vučinića, zatraživši izuzeće specijalne tužiteljke Nataše Bošković.

Portparolka Višeg suda Aida Muzurović, potvrdila je “Vijestima” da je zbog tog zahtjeva odgođeno ročište za kontrolu optužnice protiv grupe okrivljene za stvaranje kriminalne organizacije.

Sljedeće ročište zakazano je za 17. februar.

Obrazlažući zahtjev, Lješković je kazao: “Prvi razlog je taj što nam specijalni državni tužilac nije omogućio uvid u fotokopiju spisa predmeta u kojima se navodno nalaze dokazi koji optužuju mog branjenika, da bismo danas pred Višim sudom došli pripremljeni, a ne da budemo dekor u sudnici da se ispuni forma. Uskraćeno nam je pravo na odbranu, a da ne govorimo o principu jednakosti oružja. U tome mu dosta pomažu i sudovi na način što uopšte dozvoljavaju da se zakaže ročište radi ispitivanja i ocjene zakonitosti i opravdanosti optužnice, a da prije toga nemaju informaciju da li SDT postupa u skladu sa zakonom. Drugi razlog je taj što smo se specijalnom tužiocu obraćali 05. oktobra 2020. godine i zahtijevali da se Urošu Vučiniću dozvoli dopuna izjave, ali SDT nije reagovao. Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici je u međuvremenu sebi dozvolio tu slobodu da pozove Uroša u pritvorsku jedinicu zatvora Bijelo Polje i pita ga da li mu je advokata angažovala porodica ili neko od kriminalnih klanova. Na taj način crtajući metu i meni kao advokatu i svrstavajući me kao advokata nekog klana samo njemu znanog”, napisao je Lješković u zahtjevu.

On je konstatovao da ta činjenica ostavlja sumnju da su sudija za istragu Višeg suda i SDT oko okrivljenog Uroša imali neki dogovor ili saznanja koja su odbrani bila nedostupna.

Tvrdi da je 30. novembra 2020. godine dostavio dopunu izjave: “U kojoj je Uroš opisao kako je zlostavljan i ponižavan i mučen od strane specijalnog policijskog odjeljenja kao i način davanja izjave kod SDT, kada SDT govori policajcu specijalnog odjeljenja Nikoli Janičiću - na njegovu konstataciju da Uroš ne može ponoviti izjavu, da mu istu izjavu stave ispred njega na stolicu ali da to kamere ne uhvate. Što ovaj i čini”, piše u zahtjevu advokata.

Dodaje da je SDT-u dostavio rješenje Višeg suda u Podgorici iz kojeg se utvrđuje da se Vučinić ne nalazi u krivičnoj evidenciji i da je neosuđivan.

“Nevjerovatno je da SDT ni taj podatak ne želi provjeriti..., samim tim pokazuje lošu namjeru SDT-a da sakrije istinite podatke od ovog suda i na taj način učini štetu Urošu Vučiniću, zato što nije želio biti špijun ili kako to sada ljepše zovu - svjedok saradnik ili zaštićeni svjedok”, navodi se u zahtjevu za izuzeće advokata Lješkovića.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Radovana L. Mujovića i Vasilija B. Rafailovića, Petra V. Lipovine, Mitra D. Markovića, Filipa M. Kneževića, Žarka Ž. Pejakovića, Lazara M. Nedovića, Aleksandra B. Ćetkovića, Boška Ž. Pavlovića, državljana Srbije Jovana Mirkovića i Aleksandra Stevanovića, Marka A. Zorića, Nikole Z. Marića, Đurđevac V. Uroša, Filipa M. Bešovića, Gorana V. Rakočevića, Ivana R. Brnovića, Nikole P. Drecuna, Đurđevac Z. Aleksandra, Moša I. Paovića, Uroša V. Vučinića, Davora H. Avdića i Nemanje M. Zurovca, zbog krivičnih djela - stvaranje kriminalne organizacije.

Okrivljeni za izvršenje brojnih krivičnih djela

Mujović i Rafailović, piše u optužnici, početkom 2017. godine stvorili su kriminalnu organizaciju radi vršenja više krivičnih djela, čiji su članovi postali ostali optuženi...

Mujović je optužen za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, teška tjelesna povreda podstrekavanjem, a Marić i Uroš Đurđevac izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja, Ćetković - teška tjelesna povreda podstrekavanjem, Drecun za krivično djelo kao saizvršilac teška tjelesna povreda, dok su Rakočević, Bešović, Knežević, Lipovina i Marković optuženi za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, a Nedović i Pejaković kao saizvršioci za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Okrivljeni Mirković i Lipovina optuženi su da su počinili krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja. Za isto krivično djelo optužen je i Radovan Mujović, koji je, kako se navodi u optužnici, tražio od Pista Bajrama da “prekolje” M. B., suprugu svjedoka saradnika.

Za krivično djelo teško ubistvo u pokušaju podstrekavanjem, optužen je Lipovina, dok je Drecun optužen za teško ubistvo u pokušaju. Knežević je optužen za dva krivična djela - ubistvo podstrekavanjem.

“Radovan Mujović je tokom 2019, za vrijeme boravka u istražnom zatvoru, naložio Mošu Paoviću da angažuje osobu koja će za 50.000 eura u dužem periodu pratiti i saznati životne navike i mjesta izlaska Marka Ljubiše iz Budve, što je Paović prihvatio. U dogovoru sa Urošem Vučinićem, sa umišljajem su bitno doprinijeli izvršenju krivičnog djela tako što su od marta do 27. avgusta 2019. pratili i javljali kretanje Marka Ljubiše”. Mujović je optužen da je nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije naložio da 27. avgusta 2019. u Budvi ubiju Ljubišu Kana i druge osobe sa kojima je bio u društvu. N. N. osoba je došla do terase lokala „Korkovado“, ispred zidina Starog grada, gdje je Ljubiša sjedio za stolom sa Goranom Slovinićem i Draganom Markovićem, i ka njima ispalio više od sedam metaka, nanoseći im tjelesne povrede”, navodi se u optužnici.

Bonus video: