Odbrana predložila da se obustavi krivični postupak protiv Terzića

Terzić je optužen za šverc marihuane iz Crne Gore u Srbiju, ulične prodaje kokaina, kao i davanja i primanja mita

5074 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević

U Višem sudu u Podgorici danas je održano ročište na kojem se raspravljalo o opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice protiv Igora Terzića, da je formirao je kriminalnu grupu tokom maja 2018. godine, i ostalih okrivljenih.

Terzić je optužen za šverc marihuane iz Crne Gore u Srbiju, ulične prodaje kokaina, kao i davanja i primanja mita.

Prema navodima optužnice, članovi kriminalne grupe postali su Dejan Spajić, Malibor Ćurčić, Bojana Bojović, Vasilije Dragaš, Nemanja Novaković, Marko Milićević, Nemanja Odović i Miljan Cmiljanović. Optužen je i policijski inspektor Ivan Cvijović, kojeg je Terzić optužio da mu je tražio mito.

Advokati Ranko Radonjić i Igor Ivanović, branioci okrivljenih Terzića i Milićevića, predložili su sudu da donese rješenje kojim se obustavlja krivični postupak, jer nema dovoljno dokaza da su izvršili krivična djela. Advokat Radonjić je dodao da optužnica specijalnog državnog tužioca nije sačinjena u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku.

“Optužnica predstavlja pravnu konstrukciju i ne ukazuje na dovoljan stepen sumnje da su izvršili krivična djela. Ne egzistiraju dokazi da je Terzić organizovao kriminalnu grupu, a da je Milićević bio član. Brojni dokazi ukazuju da je optužnica nezakonita. U istrazi je saslušano 26 svjedoka, i nijedan od njih nije pomenuo Terzića i Milićevića. Optužnica ne sadrži opis radnji. Neodrživa je optužnica da je Terzić davao mito, jer je novac dao inspektoru Cvijoviću iz straha i to na njegovo insistiranje. Ovdje se može raditi o krivičnom djelu iznuda a ne o davanju mita. Predlažem da su obustavi krivični postupak protiv Terzića i Milićevića”, naveo je advokat Radonjić.

Istovjetan predlog je imala i advokatica Tijana Živković, dodajući da ne postoje dokazi da je okrivljeni Odović izvršio krivično djelo prodaje droge. Advokat Milan Kovačević je predložio da se obustavi krivični postupak protiv Novakovića, jer nema dovoljno dokaza da je osnovano sumnjiv za krivično djelo za koje je optužen.

Advokat Damir Lekić, branilac okrivljenog Cvijovića, ukazao je na pravno nevaljane dokaze u spisima predmeta i predložio sudu da ih izdvoji iz spisa predmeta.

“Pred specijalnim državnim tužiocem je saslušan okrivljeni Cvijović iznio odbranu, a istog dana, nekoliko časova kasnije, saslušan je okrivljeni Terzić. Specifično je to što čini ovaj dokaz pravno nevaljanim. Specijalni državni tužilac je bio dužan da me obavijesti o saslušanju Terzića, i da imam mogućnost prisustva toj dokaznoj radnji, a što tužilac nije uradio. Na taj način je prekršeno pravo na odbranu mog branjenika, a ta konsekvenca sa sobom vuče i drugu, da taj dokaz nije sproveden u skladu sa ZKP-om i mora se izdvojiti iz spisa predmeta. Postoji i službena zabilješka policije koja interpretira sadržinu video nadzora sa objekta, a gdje je taj video nadzor i zašto nije predložen kao dokaz u optužnici, već imamo službenu zabilješku koji interpretira taj video nadzor. Ovo je pravno nevaljani dokaz, jer ne postoji modus provjere, pa treba da se izdvoji iz spisa predmeta. Ne postoji dokaz da je Cvijović počinio krivično djelo primanje mita, jer je odlikovan i nagrađivan. Predlažem da se obustavi postupak protiv Cvijovića, ili da se optužnica vrati tužiocu da dopunu”, kazao je advokat Lekić.

Prema navodima optužnice, članovi kriminalne grupe postali su Dejan Spajić, Malibor Ćurčić, Bojana Bojović, Vasilije Dragaš, Nemanja Novaković, Marko Milićević, Nemanja Odović i Miljan Cmiljanović. Optužen je i policijski inspektor Ivan Cvijović, kojeg je Terzić optužio da mu je tražio mito.

U optužnici se navodi da je Terzić kao organizator, sam ili preko drugih angažovao pripadnike, odredio im uloge i zadatke, a sebe je odredio da nabavlja marihuanu i kokain i da organizuje krijumčarenje u većim količinama. Spajić je, kako se navodi, prihvatio da posreduje u kupoprodaji droge i da je prenosi. Bojović i Dragaš su, kako je navedeno u optužnici, prihvatili da preuzimaju drogu i da je prenose na teritoriju Srbije.

Ćurčić je, prema optužbama, posredovao u prodaji marihuane, pronalazio kupce u Srbiji i preuzimao novac od kupaca. Optuženi Novaković, Milićević i Odović, prihvatili su da prodaju kokain na teritoriji Pljevalja. Optuženi Terzić, je organizovao je i od juna do decembra 2018. godine prevoz 18 kilograma marihuane za Srbiju.

Inspektor Ivan Cvijović optužnicom se tereti za otkrivanje krivičnog djela organizovanog kriminala i neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. On je je zahtijevao mito od 2.800 eura da optuženom Terziću saopštava kada će policija doći u pretres.

Bonus video: