Krivokapić i Sekulović: Insistiraćemo na rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića

Premijer je naveo da se ne mogu zaboraviti ni druga nedjela protiv novinara, među kojima je i napad na Oliveru Lakić

22192 pregleda 451 reakcija 16 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Do sada se nije moglo govoriti o slobodi medija u Crnoj Gori zbog svih napada na novinare, koji su profesionalno obavljali svoj posao, a nerasvijetljeno ubistvo glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića predstavlja veliku mrlju za cijelo društvo. To je povodom Dana novinara Crne Gore, 23. januara, u izjavi za Dan kazao predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Duško Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine kada je na njega ispred redakcije Dana kukavički i iz mraka ispaljen rafal. Nalogodavci i izvršioci ubistva još su van domašaja pravde i nijesu procesuirani najviše zahvaljujući propustima u istrazi. Osuđen je samo Podgoričanin Damir Mandić, i to za krivično djelo saizvršilaštvo u ubistvu Jovanovića. On se tokom postupka branio ćutanjem, a osuđen je na 19 godina robije.

“Insistiraćemo da se rasvijetle svi slučajevi napada na novinare. Sloboda medija jedan je od prioriteta ove Vlade, koja će raditi na poboljšanju ambijenta u kom mediji u Crnoj Gori djeluju. Zato je ovaj datum važan da se podsjetimo koliko su slobodni mediji važni za nas kao građane ove države”, kazao je Krivokapić.

Premijer je naveo da se ne mogu zaboraviti ni druga nedjela protiv novinara, među kojima je i napad na Oliveru Lakić.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je povodom Dana novinara ocijenio da postoji utemeljena zabrinutost u pogledu slobode izražavanja i medijskog ambijenta, u kojem su zabilježeni određeni pomaci u istragama slučajeva napada na imovinu medija, dok ostaju nerasvijetljeni najteži napadi na novinare, prije svega ubistvo glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića.

Za Dan je kazao da ovakvo zapažanje za crnogorske institucije ne može i ne smije biti predmet pregovaranja, jer sloboda govora i nezavisnost medija su jedan od glavnih pokazatelja demokratskog društva i države koja počiva na vladavini prava.

“Sistem mora u potpunosti zaštititi bezbjednost novinara i efikasno i efektivno reagovati na napade na njihov tjelesni i profesionalni integritet. Dan novinara dočekujemo u atmosferi koja bi trebalo biti mnogo povoljnija. Dočekujemo ga bez odgovora na pitanje ko su svi učesnici izvršenja ubistva Duška Jovanovića, ko je naručilac, koji je motiv, ali i ko je odgovoran jer istraga nije dovela do rasvjetljavanja. Kredibilitet crnogorskih institucija zavisi od rasvjetljavanja ovog monstruoznog čina”, rekao je Sekulović.

Imajući u vidu, kako je istakao, da je ubijen osnivač i glavni i odgovorni urednik lista koji je bio kritički nastrojen prema vlasti, kao i činjenicu da ubistvo do danas nije rasvijetljeno, očekivano je da se nastavlja ugrožavanje slobode izražavanja i vladavina prava u Crnoj Gori. Bez pomaka u ovoj oblasti, nećemo moći da zatvorimo pregovaračka poglavlja 23 i 24.

“Dajem potpunu podršku radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, a posebno podržavam odluku, donijetu još 2018. godine, da se angažuje inostrani stručnjak za istragu ubistva, koji bi nepristrasno sagledao šta je sve preduzeto u istrazi ubistva Jovanovića i dao preporuke za njeno dalje vođenje. Moramo dati puni doprinos da svi napadi na novinare budu rasvi jetljeni, da preveniramo buduće i da stvorimo siguran ambijent za slobodu izražavanja”, kazao je Sekulović.

Bonus video: