Petorica uhapšena zbog Belivuka

“Vijestima” je rečeno da je likvidacija trebalo da bude izvršena u Tivtu, ali je policija osujetila plan kriminalne grupe suprotstavljene kavčanima.

84673 pregleda 156 reakcija 28 komentar(a)
Veljko Belivuk, Foto: Screenshot
Veljko Belivuk, Foto: Screenshot

Uprava policije u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom juče je spriječila ubistvo Beograđanina Veljka Belivuka - zvanog Velja Nevolja, saopšteno je “Vijestima” nezvanično.

Uhapšeni su Tivćanin R. S.i M. J. kao i još tri osobe, tvrdi izvor Vijesti. Prema istim informacijama iz Uprave policije, Belivuk - jedan od vođa navijača beogradskog “Partizana”, nekoliko dana boravi kod jednog od navodnih šefova kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera.

“Vijestima” je rečeno da je likvidacija trebalo da bude izvršena u Tivtu, ali je policija osujetila plan kriminalne grupe suprotstavljene kavčanima.

Policija i SDT, tvrdi izvor lista, provjeravaju da li je na meti kriminalne grupe iz Kotora bio još neko, osim Belivuka, koji je namjeravao da se domogne Aerodoroma u Tivtu i ukrca na avion za Beograd. Ostao je u Crnoj Gori.

“Zasada možemo da potvrdimo samo da je spriječena jedna likvidacija. Još radimo na tome u saradnji sa SDT-om”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz vrha Uprave policije.

Policija je privela više osoba, a u konsultacijama sa SDT znaće se da li će i kakva biti kvalifikacija djela koja će im eventualno biti stavljena na teret.

Kako su “Vijesti” već objavile, Belivuk je u Crnu Goru došao prošle nedjelje, a u ponedjeljak ga je policija zaustavila u Kotoru jer je bio u društvu Radoja Zvicera i Beograđanina Marka Miljkovića.

“Sa ovim BIL osobama je obavljen razgovor i izvršena je detaljna kontrola. Nije bilo osnova za zadržavanje ili lišavanje slobode”, kazao je tada sagovornik “Vijesti” iz vrha Uprave policije.

Sve vrijeme dok je Belivuk boravio u Crnoj Gori, bio je “na oku” agenata tajne službe, ali i pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja, koji su pratili njegovo kretanje i komunikaciju.

Na taj način došlo se i do podatka da se planira njegovo ubistvo, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

Mediji su o Belivuku pisali 2016. kada je sa Darkom Ristićem napao direktora Fudbalskog kluba “Partizan” Miloša Vazuru i pripadnike njegovog obezbjeđenja.

Njemu je suđeno i zbog optužbi da je pomagao u ubistvu Vlastimira Miloševića u januaru 2017. godine, ali je nakon dokaznog postupka oslobođen.

Belivuk je više puta osuđivan i za nasilničko ponašanje, a bio je najbliži saradnik Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, koji je ubijen u oktobru 2016. godine u Beogradu.

Policijski podaci govore da je povezan sa “kavačkim klanom”, te da je navijačka grupa samo paravan za ozbiljne kriminalne poslove.

Kotoranin Radoje Zvicer, tokom dugogodišnjeg rata dva zavađena crnogorska klana, teško je ranjen krajem maja prošle godine u Ukrajini u elitnom dijelu Kijeva, kada je grupa atentatora iz Crne Gore i Srbije pucala na njega na ulici dok je džogirao.

Zvicer je tada izrešetan sa nekoliko metaka u grudi, ali se oporavio nakon operacije.

Sigurne smrti spasila ga je njegova supruga Tamara Zvicer, koja je, prema pisanju tamošnjih medija, istrčala iz zgrade i iz pištolja pucala na napadače i tako ih natjerala da pobjegnu...

Tokom policijske potjere na drugom kraju zemlje - nakon dva dana uhapšeni su Crnogorci Emil Tuzović (30) i Stefan Đukić (30) i srpski državljani Milan Branković (31) i Petar Jovanović (46).

Zbog sumnje da im je davao logističku podršku i odavao informacije, uhapšen je i inspektor iz kijevske policije.

Ukrajinski novinari pisali su da je ta grupa, navodno, dobila pola miliona eura kako bi usmrtila Zvicera.

Istraga u tom predmetu još traje, navode tamošnji mediji.

Pritvor produžen, drže jezik za zubima

Okružni sud u Kijevu produžio je do 8. februara 2021. godine pritvor četvorici osumnjičenih da su organizovali i izvršili atak na život 38-godišnjeg crnogorskog državljanina Radoja Zvicera, piše ukrajinski sajt detective-info. U istom tekstu navodi se da Balkanci - Đukić, Tuzović, Branković i Jovanović i dalje drže jezik za zubima.

Dodaje se da su urađena forenzičko-psihijatrijska vještačenja koja su pokazala da osumnjičeni ne pokazuju znakove bilo kakve hronične psihijatrijske bolesti, odnosno da su u periodu izvršenja zločina bili svjesni svojih postupaka i smatraju se razumnima.

Osuđen zbog oružane pljačke

Uhapšeni R. S. sredinom 2015. godine prvostepeno je osuđen na četiri godine i devet mjeseci robije, jer je učestvovao u oružanoj pljački filijale Erste banke u Tivtu.

U presudi podgoričkog Višeg suda, navodi se da su četvorica muškaraca, među kojima i on, 31. maja 2014. godine, napali službenike banke po prethodno razrađenom planu.

On je tada, piše, na nišanu držao jednog od službenika banke, pratio ga do trezora i naredio mu da ubaci novac u vreću, govoreći: “Brže malo, nemoj da te upucam”.

Ukupno su tada odnijeli 106.000 eura, pisalo je u presudi Višeg suda.

Bonus video: