državni sekretar mup-a

Milošević traži informacije za Limenku i Možuru

Milošević je “Vijestima” rekao da je pokrenuta procedura kako bi se utvrdilo da li je policija odradila svoj dio posla i je li bilo propusta

43381 pregleda 1081 reakcija 55 komentar(a)
Milošević, Foto: Zoran Đurić
Milošević, Foto: Zoran Đurić

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova za kontrolu rada policije Rade Milošević tražio je danas od Uprave policije informacije šta je urađeno u slučajevima Limenka i Možura.

Milošević je “Vijestima” rekao da je pokrenuta procedura kako bi se utvrdilo da li je policija odradila svoj dio posla i je li bilo propusta.

“Ako je bilo propusta u policiji, posebnu u slučaju Limenka gdje tragovi vode do bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića, onda treba utvrditi odgovornost”, kazao je Milošević.

On je najavio da će za Limenku tražiti pomoć MANS-a kako bi se ta priča ponovo pokrenula.

“Za slučaj Možura, koji je međunarodnih razmjera, bićemo operativni i spremni da pružimo pomoć i podršku međunarodnim organizacijama koje to budu tražile”, rekao je Milošević.

U slučaju Limenka, Aco Đukanović brat tadašnjeg premijera i aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića je od države naplatio oko 10,6 miliona eura zbog neispunjenog ugovora kojim je izgubio dobit na koju je računao. Aco Đukanović je na tenderu dobio zemljište na kome je bila zgrada podgoričkog Centra bezbjednosti, poznatu kao ‘Limenka’. Po ugovoru je policija tu zgradu trebala da iseli do određenog roka, kako bi je vlasnik zemljišta srušio i tu izgradio desetospratnicu.

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo nije utvrdilo da li se bivši šef policije Veselin Veljović ogriješio o zakon u predmetu Limenka, jer je u tom slučaju nastupila zastara gotovo godinu prije nego su im dostavljeni spisi predmeta. Tužilaštvo je utvrdilo da ne postoji osnovana sumnja da je nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi, niti drugo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Sumnjiv milionski posao, gradnja vjetroelektrane na brdu Možura, između Bara i Ulcinja već neko vrijeme se nalazi pod lupom crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva, ali za sada nije poznato ko je sve saslušan i da li ima osumnjičenih.

Taj posao je istraživala i malteška novinarka Dafne Karuana Galicija, koja je ubijena 2017. godine.

Metju Karuana Galicija, koji je nastavio istraživanje o korupcionaškim poslovima koji su njegovu majku koštali života, za Monitor je nedavno kazao da ga niko od crnogorskih istražitelja nije kontaktirao niti tražio bilo kakvu dokumentaciju od njega.

Slučaj ispituje i Europol i nadležni organi Malte. Oni detaljno ispituju koruptivne šeme vezene za izgradnju vjetroelektrane, kao i ubistvo istraživačke novinarke.

Preporučujemo za Vas