Tužilaštvo: Netačni navodi aktivistkinje DPS da su nedostajali kuponi sa glasačkih listića

Milena Orlandić ranije osuđivana na uslovnu kaznu zbog zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju

27437 pregleda 76 reakcija 31 komentar(a)
Orlandić, Foto: Alisa Hajdarpašić
Orlandić, Foto: Alisa Hajdarpašić

Podgoričko tužilaštvo tvrdi da su netačni navodi optužene aktivistkinje Demokratske partije socijalista (DPS) Milene Orlandić da su nedostajali kuponi sa glasačkih listića na jednom izbornom mjestu u Podgorici, kao što je ona ranije navela u odbrani.

U Osnovnom sudu u Podgorici u toku je suđenje Orlandićevoj za uništavanje dokumenata glasanja jer je ona 2. septembra 2020, nakon parlamentarnih izbora, vršeći uvid u izborni materijal u ime DPS-a pokušala da izazove nepravilnost na biračkom mjestu i stvori uslove za ponavljanje izbora.

DPS planirao poništenje na jednom biračkom mjestu: Glasanje u Podgorici
DPS planirao poništenje na jednom biračkom mjestu: Glasanje u Podgoricifoto: Boris Pejović

U Službenoj zabilješci o radu izborne komisije Glavnog grada Podgorica piše da su u službenim prostorijama Skupštine glavnog grada prilikom kontrole izbornog materijala na biračkom mjestu 63 od strane ovlašćenih predstavnika DPS-a sklonjeni kuponi sa glasačkih listića.

Dva kupona su nađena ispod njenih stopala i stolice.

Nepoklapanje glasačkih listića i kupona smatra se jednim od najtežih prekršaja u izbornom procesu.

Orlandićeva je na prethodnom ročištu kazala da je zapisnikom koji su potpisali članovi biračkog mjesta konstatovan manjak jednog kupona u odnosu na glasački listić.

Zbog toga su iz biračkog odbora DPS-a, kako je tvrdila Orlandićeva, zatražili kontrolu biračkog mjesta, ali da im nije bila namjera da se glasanje ponovi, nego unapređenje izbornog procesa.

To je tvrdio i njen advokat Predrag Đolević, navodeći da je zapisnikom utvrđeno da nikako nisu mogli biti prihvaćeni rezultati na biračkom mjestu i da je to bio razlog kontrole DPS-a.

Đolević je predložio da se ode na mjesto gdje se odigrao sporni događaj, navodeći da ono nije kako su ga pojedini svjedoci predstavili.

“To je monolitan sto, stolovi su spojeni tako da bih volio da odemo na lice mjesta... Jedan od svjedoka nije mogao da vidi sa šest metara gdje su pali kuponi“, kazao je Đolović.

Osnovni tužliac Siniša Milić je podsjetio da su bila dva svjedoka koja su sa poda pokupili dva kupona i da ne bi trebalo udovoljiti zahtjevu Đolovića, jer u spornoj prostoriji su održane barem dvije sjednice Skupštine glavnog grada

„Ista prostorija je korišćena za sjednice Glavnog grada barem dva puta. Postoje različiti uglovi posmatranja, te smatram da se ne bi moglo ništa utvrditi što bi razjasnilo konkretnu situaciju“, istakao je Milić.

Tužilac je predočio detalje iz zapisnika, navodeći da je utvrdio da je broj listića i kupona bio usklađen.

„U konkretnom slučaju na glasačkom mjestu iz navedenih činjenica proizilazi da nije falio niti jedan kupon, takođe činjenica je da je zapisnikom, birački odbor utvrdio da ima upotrijebljenih glasačkih listića i navedena razlika jednog je razlika koja se odnosi na konstataciju gdje se navodi da birački odbor nije omogućio jednom licu da glasa putem pisma, jer nisu bili u mogućnosti da dođu do glasača“, kazao je Milić.

Sudija Rade Ćetković je kazao da je Milena Orlandić ranije osuđivana u Osnovnom sudu u Baru 10. 12. 2019. godine zbog krivičnog djela zloupotreba položaju u privrednom poslovanju i falsifikovanja službene isprave.

Tada joj je izrečena uslovna osuda od dvije godine, odnosno 10 mjeseci zatvora ukoliko ponovi krivično djelo.

Mišela Manojlović ignoriše pozive, sudija najavio privođenje

Suđenje bi trebalo biti nastavljeno 10. marta ove godine kada će, kako je rekao sudija, svjedokinja Mišela Manojlović biti privedena u slučaju da se ponovo ne odazove.

Mišela Manojlović je članica opštinskog odbora DPS-a, navodi se na sajtu ove partije, obavlja funkciju predsjednice drugostepenog organa - Komisije za žalbe Glavnog grada.

Bonus video: