suđenje u višem sudu

Arifović: Bio sam u komi 43 dana i ne sjećam se detalja

Pukovnik Namik Arifović na početku suđenja kazao da nije kriv za pad helikoptera

13415 pregleda 9 komentar(a)
Namik Arifović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Namik Arifović (arhiva), Foto: Boris Pejović

U Višem sudu u Podgorici juče je počelo suđenje pukovniku Vojske Crne Gore Namiku Arifoviću, zbog pada helikoptera u blizini Komanskog mosta 10. juna 2016. godine. Okrivljeni Arifović je iznoseći odbranu rekao da nije kriv za pad helikoptera tipa „gazela“ u naselju Gornja Gorica. On je upravljao helikopterom HN-45M, sa kojim je kao član posade bio i potpukovnik Miroljub Atanasijević.

“Bio sam u komi 43 dana zbog zadobijenih povreda i ne sjećam se detalja”, kazao je okrivljeni. Optužen je za teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje sigurnosti vazdušnog saobraćaja.

Arifović je pojasnio da je zbog povrede pošao u invalidsku penziju, te da ima problem sa pamćenjem.

“Ne priznajem krivično djelo koje mi se optužnicom stavlja na teret, ne sjećam se detalja jer sam bio u komi, pa samim tim ne mogu govoriti o nezgodi. Savjest mi je čista jer sam posao uvijek obavljao profesionalno i odgovorno”, rekao je Arifović.

Pred sudom je juče naveo da je 1994. godine završio obuku i dobio zvanje nastavnika letjenja, a 2005. školu pilota za avione “super galeb G4”.

“Kao instruktor pilot postao sam 2007. godine – to je najviše stručno znanje i stiče ga osoba koja ima zvanje starijeg nastavnika, a potrebno je i da ima minimum 10 godina iskustva na obučavanju mlađih kolega bez propusta i grešaka. Na “gazeli“ sam počeo letačke obuke 2008. Na njoj sam imao 90 sati letačke obuke sve do juna 2016. Do ovog događaja, ukupno za 25 godina rada, imao sam 1.600 sati naleta, a samo na “gazeli“ 400. Smatram se jednim od najiskusnijih pilota u vojsci”, rekao je Arifović.

Pojasnio je proceduru prilikom uzlijetanja helikoptera.

“Imamo plan letjenja koji se dobija dan ranije. U planu je naveden broj pilota, njegovo zdravstveno stanje, meteorološka situacija i ispravnost letjelice. Nakon toga, piloti izviđaju kakvo je vrijeme i onda oni donose konačnu odluku”, kazao je Arifović. Dodao je da je u spisima vidio da je toga dana imao tri leta.

“Mislim da je veliko opterećenje imati tri leta u jednom danu, jer i pored toga imao sam dosta obaveza kao zamjenik komandanta. Da sam znao da je planom bilo predviđeno nešto za šta nisam obučen, sigurno bih mojim nadležnim predočio moju nemogućnost da odradim tu vježbu. Ranije se mojim kolegama dešavalo da ne mogu da odrade neku vježbu i pilot bi bio pošteđen”, naveo je u odbrani i nastavio.

“Nijesam nikada imao nijednu grešku, u velikom broju slučajeva sam rizikovao život da bih spasio imovinu i živote drugih ljudi. Smatram da nikad nije dovođena u pitanje moja osposobljenost da upravljam helikopterom “gazela HN 45 M”. Istina je da se ne sjećam ničega, a činjenica da sam ga prizemljio na livadu gdje je bilo kuća, govori o tome da da sam nešto uradio i izbjegao još tragičnije posljedice”, tvrdi Arifović.

Arifović i Antanasijević su prilikom pada „gazele“ zadobili teške povrede opasne po život. Prema navodima tužioca, Arifović se tereti da je nepropisno upravljao vojnim helikopterom “gazela“ HN-45 M”, kao pukovnik u ulozi nastavnika letjenja, iako nije bio teoretski i praktično osposobljen za izvršenje zadataka na ovom tipu vazduhoplova.

“Protivno planu obuke i usavršavanju pilota na ovom helikopteru, njime je upravljao bez prethodne završene praktične obuke u vazduhu od 70 sati na predmetnom helikopteru”, navodi se u optužnici.

Preporučujemo za Vas