Planirali da pobjegnu iz zatvora?

Službenici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija našli užad kod Vuka Lalatovića i Miloša Markovića

52063 pregleda 142 reakcija 12 komentar(a)
Upravna zgrada UIKS, Foto: Filip Roganović
Upravna zgrada UIKS, Foto: Filip Roganović

Pritvorenici Vuk Lalatović i Miloš Marković planirali su navodno da pobjegnu iz Istražnog zatvora, ali su ih službenici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija spriječili u tome, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora iz te kazneno-popravne ustanove.

Navodno, kod njih su pronašli užad, koja su, tvrdi izvor “Vijesti”, namjeravali da koriste prilikom bjekstva.

Iz UIKS-a nijesu zvanično odgovorili na pitanja “Vijesti”, ali su nezvanično potvrdili da je osujećena namjera Lalatovića i Markovića.

Prema saznanjima “Vijesti” Nikšićanin optužen za ubistvo sugrađanina Ranka Vuletića i Podgoričanin kojem se na teret stavlja ubistvo Saše Klikovca, sedmicama su planirali bjekstvo i obezbjeđivali sredstva za bijeg.

Sagovornik iz uprave UIKS-a objašnjava da su pretresom ćelije u kojoj su boravili Lalatović i Marković pronašli i druge dokaze planiranja bjekstva.

Jedan od izvora kazao je da su u toku provjere svih detalja, kako bi se utvrdilo da li su pritvorenici imali pomoć unutar zidina ili pak od nekog van zatvora, ko bi ih eventualno sačekao da im je pošlo za rukom da se domognu slobode. Nije objasnio na koji način su njih dvojica htjeli da neopaženo prođu sve kontrole i pobjegnu iz najčuvanijeg dijela spuškog zatvora.

Lalatoviću se sudi zbog optužbi da je 1. avgusta 2019. godine u Nikšiću ubio Vuletića.

Sredinom prošle godine, pred krivičnim vijećem sutkinje Vesne Moštrokol u Višem sudu u Podgorici kazao da je iz straha ubio Vuletića.

Tada je rekao i da nije tačno ono što piše u optužnici - da su mu Andrija Marković i Miloš Božović obećali novčanu naknadu ako likvidira sugrađanina. Optužnicom Višeg državnog tužioca u Podgorici predstavljeno je da je Lalatović počino krivično djelo teško ubistvo u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, a da su ga Marković i Božović umišljajno podstrekli da iz koristoljublja ubije Ranka Vuletića.

Njegovog partnera iz neuspjelog pokušaja bjekstva, Markovića, Specijalno državno tužilaštvo tereti da je 18. jula 2020. godine u Podgorici ubio Klikovca.

SDT je nedavno podiglo optužnicu protiv njega, Marka Šukovića (29), Ivana Milačića (28) i Predraga Vukadinovića (23) koji se terete i za stvaranje kriminalne organizacije odgovorne za ubistvo tog Podgoričanina.

U istom tužilačkom aktu, o čijoj validnosti će odlučiti podgorički Viši sud, je i Jovan D. Milković (66), koji se tereti za nedozvoljeno držanje oružja. Kao egzekutor Klikovca je označen Marković.

Prema tvrdnjama Specijalnog tužilaštva, on je po nalogu sada pokojnog Alana Kožara, 18. jula 2020. godine, ukradenim vozilom kojim je upravljao Šuković, došao ispred ugostiteljskog objekta “Kod Crnogorca”: “Gdje su na podmukao način i u prethodno obećanu nagradu u iznosu od 20 hiljada eura počinili zločin”.

Marković je u Klikovca, prema dokazima, pucao sa zadnjeg sjedišta prethodno ukradenog “golfa 3” i to u trenutku kada se žrtva nalazila u svom automobilu “sitroen C3”.

Bonus video: