odluka apelacionog suda

Ukinuta presuda za "državni udar": Počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka

Predmet "državni udar" je vraćen Višem sudu u Podgorici, na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem

107828 pregleda 6269 reakcija 242 komentar(a)
Sa suđenja za "državni udar", Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sa suđenja za "državni udar", Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 05.02.2021. 19:43h

Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu u slučaju "državni udar", potvrđeno je "Vijestima".

Bivši general Žandarmerije Srbije, Bratislav Dikić danas će izaći iz zatvora u Spužu, rekao je njegov advokat Dušan Jovović.

Predmet "državni udar" je vraćen Višem sudu u Podgorici, na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem.

"Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nijesu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u donosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela", navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Prvostepenom presudom u ovom slučaju, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su 9. maja prošle godine na po pet godina zatvora.

Vozač Demokratskog fronta Mihailo Čađenović je tada osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora.

Eduard Šišmakov osuđen je tada na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična djela.

Optuženi Bratislav Dikić osuđen je tada na jedinstvenu kaznu od osam godina za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, a Pedrag Bogićević za ista kjrivična djela osuđen je sedam godina.

Nemanja Ristić osuđen je tada na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora. Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu zatvora.