Tužioci zastali na petrovačkom šetalištu

Zbog "popločavanja" stigla još jedna krivična prijava protiv inspektorke SPO Milijane Čukić, kolege je "izviđaju"

40601 pregleda 15 komentar(a)
Milionski "vrijedno" ruglo: šetalište u Petrovcu, Foto: Vuk Lajović
Milionski "vrijedno" ruglo: šetalište u Petrovcu, Foto: Vuk Lajović

Specijalno državno tužilaštvo još nije donijelo odluku u predmetu “šetalište u Petrovcu”, aferi u kojoj se sumnja da je država oštećena za pet miliona eura.

Šetalište, koje nikada nije završeno, do sada je progutalo nevjerovatnih 7,5 miliona eura, a trasa od 1,6 kilometara uz more, koja je trebala da bude zaštitni znak tog primorskog mjesta je po mnogima ruglo.

Tim kojim rukovodi Milivoje Katnić kompletnu dokumentaciju o tom poslu izuzeo je prije četiri godine, kada je upravljanje Budvom preuzela do tada opozicija iz redova Demokratskog fronta i Demokratra.

Istražitelji su praktično ispitivali sve aktere te milionske afere, predstavnike nekadašje DPS-SDP vlasti, članove budvanske kriminalne grupe, koji su prije 12 godina vodili taj projekat.

Uprkos svemu preduzetom, pa i nalazima vještaka, optužnice još nema na vidiku.

Sredinom prošle godine SDT je dobilo dvije prijave upravo zbog malverzacija u tom poslu, uništavanja dokumentacije o popločavanju šetališta, prikrivanju stvarnog stanja...

Čukićeva opet prijavljena

Među prijavljenima su inspektorka Specijalnog policijskog odjeljenja Milijana Čukić i više sa njom povezanih osoba i preduzeća.

U prijavama, u koje su “Vijesti” imale uvid, oni se sumnjiče zbog zloupotrebe službenog položaja, zloupotrebe ovlašćenja u privredi, falsifikovanje službene isprave, utaje poreza, prevare na organizovan način u produženom trajanju.

Navodno, sve to u vezi je upravo sa izgradnjom bulevara u Petrovcu, jer je, kako tvrde u drugoj prijavi, taj milionski posao bio je povjeren njenom nevjenčanom suprugu Milu Đuroviću, odnosno njegovom preduzeću “Flemer stone”.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) kojem je prijava podnijeta, odgovorili su da je predmet u fazi izviđaja.

“Povodom Vaših pitanja obavještavam Vas da se navedeni predmet nalazi u fazi izviđaja, a više podataka i informacija nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka koji je u toku”, odgovorila je portparolka tog tužilaštva, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Tužiteljka Jovićević ranije je objasnila da su prijave protiv Čukićeve i ostalih objedinjenje.

Ona nije odgovorila na set pitanja o tom predmetu, niti precizirala da li su Čukićeva i više osoba obuhvaćenih prijavom saslušani.

Prijavom u koju su “Vijesti” imale uvid obuhvaćena je inspektorka, njen suprug, više poreskih inspektora i savjetnika PJ Nikšić i Budva.

Čukićeva je službenica Specijalnog policijskog odjeljenja, na čijem čelu je Dragan Radonjić.

On je “Vijestima” kazao da su predmeti protiv Čukićeve formirani po prijavama i da se u njima postupa kao u bilo kom drugom slučaju.

“Provjeravamo i utvrđujem ima li bilo kakve njene odgovornosti u pravnom licu koje je bilo u vlasništvu njenog supruga, ili njenog nezakonitog postupanja koje bi za posljedicu imalo da je država oštećena... Ona radi ovdje, do sada, u njenom postupanju nije bilo nikakvih nezakonitosti, naprotiv. Radi uglavnom analitičko-obavještajne poslove, nije klasični inspektor, ali to je manje bitno, jer mi svi postupamo kao tim. Do sada je nedvosmisleno radila zakonito. Prijave su iz prethodnog perioda, prije nego je ovdje došla da radi... ispituju se, naši službenici potupno nezavisno rade na tom predmetu i do kraja ćemo istražiti sve, da vidimo da li ima bilo kakve nezakonitosti”, objasnio je Radonjić.

Šetalište namjerno zaboravljeno

Jedan od onih koji su prije deceniju javno progovorili o milionskim malverzacijama, aktuelni lider budvanskih Demokrata i odbornik u lokalnom parlamentu Mijomir Pejović optužio je specijalnu tužiteljku Lidiju Vukčević ”da je činila sve ne bi li se ova afera zataškala i prepustila zaboravu“.

“Iako je prošlo deset godina otkad sam, kao odbornik, razotkrio i javnosti prezentovao aferu sa izgradnjom petrovaškog šetalista, iako su rađena vještačenja koja su utvrdila da je ukradeno blizu pet miliona eura, od čega je samo javni toalet plaćen 278.000 eura, a da ne pominjem druge detalje, za odlazeću tužiteljku Lidiju Vukčević sve to nije bilo dovoljno da u razumnom roku podigne optužnicu protiv aktera ove afere, već je, iz sumnjivih razloga, činila sve ne bi li se ova afera zataškala i prepustila zaboravu. Kako drugačije objasniti činjenicu, da pored tako očiglednih dokaza, postupajuća tužiteljka stalno ima neke izgovore, stalno se nešto čeka i stalno joj nešto nedostaje da utvrdi kako je sa početnih 2,5 posao narastao na osam miliona. Već sam jednom rekao, da Budva zaslužuje da dobije Muzej krađe DPS-a, a ‘šetalište Petrovac’ stalnog kustosa i zasebnu sobu”, rekao je Pejović “Vijestima”.

Šef lokalnog parlamenta, Petrovčanin Krsto Radović kazao je da je više puta slao dopise vrhovnom i specijalnom državnom tužiocu, Ivici Stankoviću i Milivoju Katniću, tražeći da ga obavijeste kada će biti podignuta optužnica, ali da je uvijek dobijao odgovor da je predmet u fazi izviđaja.

Radović je najavio da će predložiti Skupštini opštine da formira komisiju, čiji bi zadatak bio da ispitati sve i napraviti presjek trenutnog stanja stvari, kako bi se konačno pristupilo eventualnim radovima na završetku.

“Mada sam ja prije mišljenja da treba graditi potpuno novo šetalište”, kazao je Radović.

Podsjetio je da upravo zbog činjenice da je SDT ispitivalo taj slučaj, Opština Budva nije mogla da završi šetalište dok se okonča istraga.

Odavno "završavaju" istragu

Da je slučaj u završnoj fazi iz SDT-a su najavljivali još prije četiri godine, kada su vještaci građevinske i ekonomske struke dali nalaze, i nakon što su saslušani nekadašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, tadašnji šef Sekretarijata za invesricije i brat Svetozara Marovića, Dragan Marović, kao i Milenko Medigović, u to vrijeme potpredsjednik Opštine i nadležan za Petrovac.

Istragom je bio obuhvaćen i nekadašnji gradonačelnik, sada pokojni Rajko Kuljača.

Još 2017. tadašnji gradonačelnik Budve Dragan Krapović dostavio je SDT-u kompletnu dokumentaciju o radovima na petrovačkom šetalištu.

U SDT su tada ispitivane i opštinske službenice koje su bile članice Komisije za projekat rekonstrukcije šetališta, ali i vlasnik građevinske kompanije “Udarnik”, Dragan Lučić, koja je bila angažovana u ovom projektu.

Tužitelji su navodno došli do dokaza da je projekat Budvu koštao više od 7.500.000 eura, što je astronomski iznos, imajući u vidu da je šetalište dugo 1,6 kilometara. Poziv tužiocima da ispitaju slučaj prije sedam godina je stigao od tada najjače opoziciona partije u Budvi, SNP-a.

Oni su još u decembru 2011. godine apelovali na tadašnju specijalnu tužiteljku Đurđinu Ninu Ivanović da otvori istragu, optužujući lokalnu DPS-SDP vlast za milionske malverzacije.

Tadašnja vlast planirala je da potroši tri puta manje novca za rekonstrukciju šetališta. Posao izgradnje šetališta i uređenja gradskog parka na tenderu je 2008. godine dobila nikšićka građevinska kompanija “Udarnik”. Grubi radovi završeni su do ljeta 2009. godine, ali tada su nastali problemi jer je Opština zapala u veliku finansijsku krizu zbog milionskih dugovanja.

Opština je 2013. ponovo bila raspisala tender za završetak šetališta, odnosno za postavljanje kamenih ploča. Ali, ni tada nije kompletno završeno, a novac je potrošen.

Potrošili sedam i po miliona, posao nezavršen

Jedina zvanična računica koliko novca je potrošeno u izgradnju šetališta je ona iz 2013, kada je gradom još upravljao DPS-SDP.

Prema tadašnjim podacima Sekretarijata za investije, izgradnja šetališta koštala je 6.063.286,45 eura, a popločavanje dodatnih 1,45 miliona.

U izvještaju o izvedenim radovima Sekretarijata piše i da su pripremni radovi koštali 425.000, a zemljani 1.600.000 eura. Za gornji sloj - postvaljanje tampona i betona, potrošeno je 324.000 eura, zidovi i pločasti propusti koštali su 854.000, a vodvodna, fekalna i atmosferska kanalizacija 1,8 miliona eura. Prema istim navodima, za izgradnju elektroinstalacija iz kase Budve otišlo je 479.000 eura. Kao primjer neracionalne potrošnje, opozicija godinama potencira priču da je izgradnja javnog toaleta koštala 274.000 eura.

Iz Opštine su, međutim, odgovarali da je riječ o objektu površine 382 kvadrata, u kome se osim javnog toaleta nalaze i dva poslovna prostora, prostor za plažni mobilijar, natkriveni plato i terasa.

Bonus video: