Savović: Katniću, davno je bila 1948.

"Da li smo ja i članovi moje porodice predmet tužilačko-policijskih provjera i radnji u periodu od 2. 02. 2021. godine kada sam podnio krivičnu prijavu protiv glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i devet drugih lica...", pitao je Savović

40459 pregleda 425 reakcija 29 komentar(a)
Katnić, Foto: Boris Pejović
Katnić, Foto: Boris Pejović

Specijalni tužilac Živko Savović tražio je od svog šefa Milivoja Katnića, koleginice Sanje Jovićević i rukovodioca Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića da javno saopšte da li su on i njegova porodica pod istragom od kada je podnio krivičnu prijavu protiv glavnog specijalnog tužioca.

Savović je 2. februara podnio krivičnu prijavu protiv Katnića i još devet osoba. On je juče za “Vijesti” rekao da je od devet prijavljenih, osam javnih funkcionera.

“Htio bih javno da postavim pitanje glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, načelniku Specijalnog policijskog odjeljenja Draganu Radonjiću i specijalnoj tužiteljki Sanji Jovićević da mi na to pitanje pojedinačno odgovore, da se ne sakrivaju iza saopštenja Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije, to jest SPO-a, da mi odgovore na sljedeće pitanje: Da li smo ja i članovi moje porodice predmet tužilačko-policijskih provjera i radnji u periodu od 2. 02. 2021. godine kada sam podnio krivičnu prijavu protiv glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i devet drugih lica od kojih su osam javni funkcioneri, da mi odgovore da li je u vezi tih provjera formiran predmet i kada u SDT-u i da mi odgovore da li u tom predmetu postupa specijalna tužiteljka Sanja Jovićević”, kazao je Savović.

Taj specijalni tužilac pojasnio je da se osnovanost prijave koju je podnio protiv Katnića i još devet osoba, a koju je obrazložio, crpi iz bezbroj relevantnih dokaza:

“Koji su smješteni u spisima sudskim u Apelacionom sudu, u Višem sudu povodom predmeta ‘državni udar’ kao i u spisima tužilaštva u kojima je postupao specijalni tužilac Saša Čađenović i u kojima sam ja postupao, a gro dokaza se nalazi i kod ZIKS-a u službenoj dokumentaciji ZIKS-a”.

On je rekao i da, na kraju, ima poruku za Katnića, Jovićević i Radonjića.

“Milivoje Katniću, Dragane Radonjiću i Sanja Jovićević, davno je bila 1948”, poručio je specijalni tužilac Savović.

SDT je nakon Savovićeve prijave formirao predmet, a pošto im je Vrhovno državno tužilaštvo dostavilo krivičnu prijavu kolege koji je dostavio optužbe na Katnićev rad u predmetu “državni udar”, kao i protiv specijalnog tužioca Saše Čađenovića i sutkinje Suzane Mugoše.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić tada je potvrdio “Vijestima” da je predmet zadužio kolega iz SDT, te da je u radu.

“Iznenađen sam prijavom tužioca Savovića, ali neka se provjere svi navodi i donese odluka”, rekao je Katnić početkom februara.

On je tada pozvao da svi, koji imaju nešto protiv njegovog rada, ne čekaju “nego što prije da podnesu prijave”...

“Ohrabrujem da niko ne čeka, pozivam sve da to učine ako imaju saznanja. Naravno, snosiće i odgovornost za lažno prijavljivanje ukoliko se utvrdi da navodi nijesu tačni”, naglasio je Katnić.

“Vijesti” su ranije objavile da je Savović, koji je u SDT-u od 2015. godine, dostavio optužbe na račun rada GST u postupcima prema bivšem generalu Žandarmerije Bratislavu Dikiću, koji je optužen za učestvovanje u “državnom udaru”.

Specijalni tužilac Savović, prije par dana saopštio je “Vijestima” da je prijavu podnio i protiv Katnića, Čađenovića, sutkinje Suzane Mugoše...

Pojasnio je da je nezakonitosti na koje je ukazao prijavom otkrio radom na predmetu koji je zadužio 19 oktobra. 2020. godine.

Prema saznanjima “Vijesti”, u pitanju je rad po krivičnoj prijavi koju su podnijeli lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević podnijeli su krivičnu prijavu protiv glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saša Čađenovića, v. d. vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i Sudskog vijeća.

Kako je kazao Knežević, prijavu su podnijeli jer “nisu uradili ništa” nakon iskaza bivšeg komandant srpske Žandarmerije Bratislava Dikića da su ga Katnića i Čađenovića tajno iz Spuža vodili na saslušanje da daje izjave.

Presuda pala, optužba prekoračena

Vijeće Apelacionog suda početkom sedmice ukinulo je presudu kolega iz Višeg suda, kojom su Mandić, Knežević, Dikić, više srpskih i ruskih državljana, bili osuđeni za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.

U obrazloženju presude napisali su da prvostepena odluka nije jasna, ali i da je vijeće sutkinje Suzane Mugoše prekoračilo optužbu povredom objektivnog identiteta, ali i da je obrazloženje njihove odluke nejasno i u znatnoj mjeri protivrječno, zbog čega oni nijesu mogli sa sigurnošću ispitati ni zakonitost donošenja odluke.

Bonus video: