SDT traži skidanje imuniteta Petru Ivanoviću

"Kako Petar Ivanović, poslanik Skupštine Crne Gore uživa imunitetsko pravo, a kod postojanja zakonskih uslova da se protiv istog preduzme krivično gonjenje, cijenimo da je ovaj zahtjev za odobrenje krivičnog gonjenja osnovan", navodi se u dokumentu

50216 pregleda 231 reakcija 120 komentar(a)
Foto: Filip Roganović
Foto: Filip Roganović

Specijalno državno tužilaštvo uputilo je Skupštini Crne Gore zahtjev za skidanje imuniteta poslaniku Demokratske partije socijalista (DPS) Petru Ivanoviću zbog, kako je navedeno, krivičnog gonjenja.

"Iz do sada prikupljenih dokaza u izviđaju i odbrana prijavljenih osumnjičenih lica, proizilazi osnovana sumnja da je Petar Ivanović, poslanik Skupštine Crne Gore, bivši ministar Poljopirivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore, u toku 2015. godine do aprila 2016. godine, u Podgorici, protivpravnim iskorišcavanjem tog službenog polożaja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašcenja i nevršenjem svoje službene dužnosti drugome pribavio imovinsku korist koja prelazi iznos od 30.000 eura i drugome nanio štetu", piše u dokumentu dostavljenom predjsedniku Skupštine Aleksi Bečiću.

U zahtjevu upućenom Skupštini navodi se da prikupljeni dokazi i podaci upućuju na osnovanu sumnju da je Petar Ivanović, kao ministar Poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore, to svojstvo zloupotrijebio prilikom raspolaganja i dodjele krajnjim korisnicima sredstava iz Ugovora o kreditu (zajam), broj: 02-01002-2555/1 od 05.06.2015. godine, zaključen između Fonda za razvoj ABU Dabija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao zajmodavca i Investiciono razvojnog fonda Crne Gore kao zajmoprimca, kojim su odobrena novčana sredstva radi podrške razvoju poljopirivrede Crne Gore u iznosu od 183.650.000 emiratskih dirhama, u dolarima 50 miliona američkih dolara USD, na period otplate kredita 13 godina, kojem prethodi četiri godine grejs period, po kamatnoj stopi od 2,56 godišnje na povučeni i preostali iznos glavnice kredita, uz obavezu plaćanja naknade za pokriće administrativnih troškova obrade kredita po stopi od o,5% godišnje na povučeni i preostali iznos kredita.

Za taj kredit je Zakonom o budžetu za 2015. godinu propisano da će Vlada u toj godini izdati garancije, uz obavezu obezbjeđivanja kolaterala državi Crnoj Gori za projekat IRF sa Abu Dabi Fondom razvoj poljoprivrede kroz podršku Abu Dabi Fonda (ADMAS) u visini do 50.000.000 eura.

"Postoji sumnja da je to učinio na način što je, ne poštujući propisane procedure iz ADMAS operativnog priručnika i uslove iz Javnog poziva za kreditiranje razvojnih projekata u poljoprivredi iz Razvojnog fonda Abu Dabija, objavljen 31.08.2015. godine na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, zaključio odvojeno više Ugovora o kreditu sa ovlašćenim zastupnicima privrednih društava, kojima su dodijeljena kreditna sredstva iako svi nijesu ispunjavali uslove za dodjelu kredita, od kojih su tri ugovora, zaključena 21.10.2015. godine, na iznos od 3 miliona dolara, 07.12.2015. godine na iznos od 3 miliona dolara, 29.03.2016. godine na iznos od 2 miliona, raskinuta od strane IRF dana 21.04.2019. godine, zbog neispunjenja ugovornih obaveza od strane ovih korisnika. Pribavljena imovinska korist i nastala šteta ovakvim postupcima prijavljenog Petra Ivanovića, i postupcima drugih prijavljenih osumnjičenih lica, kod svih zaključenih ugovora, utvrđuje se stručnim vještačenjima koja su u toku, i koje sprovode angažovani sudski vještaci odgovarajuće struke, na osnovu dokumentacije pribavljene od organa i finansijskih institucija koje su bile uključene u dobijanje, dodjelu i realizaciju zajma Fonda za razvoj Abu Dabija", piše u zahtjevu za skidanje imuniteta.

Dodaju da kako Petar Ivanović kao poslanik Skupštine Crne Gore uživa imunitetsko pravo, a kod postojanja zakonskih uslova da se protiv istog preduzme krivično gonjenje, cijenimo da je ovaj zahtjev za odobrenje krivičnog gonjenja osnovani.

Bonus video: