Perović odbio alkotestiranje nakon udesa

Perović će prekršajno odgovarati samo zbog prolaska kroz crveno, ali i zato što je ostavio udareni automobil na cesti i na taj način ometao ili ugrozio bezbjednost saobraćaja

29970 pregleda 66 reakcija 66 komentar(a)
Perović, Foto: Savo Prelević
Perović, Foto: Savo Prelević

Bivši direktor Obavještajno-bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane Miljan Perović odbio je alkotestiranje nakon udesa, zbog čega nije moglo da se utvrdi da li je 25. decembra prošle godine pijan izazvao saobraćajnu nesreću.

Perović će prekršajno odgovarati samo zbog prolaska kroz crveno, ali i zato što je ostavio udareni automobil na cesti i na taj način ometao ili ugrozio bezbjednost saobraćaja.

Ukoliko taj sud oglasi krivim, podgoričko Osnovno državno tužilaštvo podnijeće krivičnu prijavu protiv Lazara Perovića, koji je nakon saobraćajne nezgode u kojoj je nekadašnji direktor crnogorskih zatvora povrijeđen, tvrdio da je on, a ne MIljan Perović bio za upravljačem državnog “hjundaija”.

To je “Vijestima” rekao portparol ODT Podgorica, tužilac Vukas Radonjić, naglašavajući da je to tužilaštvo dan ranije Sudu za prekršaje u Podgorici, podnijelo zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv okrivljenog Perovića:

“Za prekršaje iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, a povodom saobraćajne nezgode od 25. decembra prošle godine, oko 23 časa, u Bulevaru svetog Petra Cetinjskog, u Podgorici”.ODT je juče i zvanično saopštilo da su okončali taj predmet.

Gledali snimke da utvrde ko je vozio

Radonjić je objasnio i kako su utvrdili da je, sad već bivši vojni obavještajac, te noći vozio automobil Ministarstva odbrane.

“Da je okrivljeni vozač vozila koje je prouzrokovalo nezgodu, utvrđeno je iz podataka obavještenja i dokaza prikupljenih u izviđaju. Naime, iz službene zabilješke patrole policije koja je prva došla na mjesto nezgode, radi njegovog obezbjeđivanja, proizlazi da su zatekli dva građanina koja pružaju pomoć okrivljenom, a koji su saopštili policiji da je okrivljeni bio sam u vozilu i da je zatečen na mjestu vozača. Takođe, okrivljeni je, prilikom ljekarskih pregleda u Hitnoj medicinskoj pomoći i Kliničnom centru Crne Gore, saopštio ljekarima da je bio vozač i vezan pojasom”, rekao je Radonjić.

Istakao je da je sve to u skladu sa sadržinom video-zapisa kamere Uprave policije, koja je snimala mjesto nezgode:

“A na kojem se vidi da se u vozilu nalazi jedno lice kao vozač. Činjenica je da se nakon nezgode policiji samoinicijativno javio građanin L. P. i saopštio da je vozač vozila koje je izazvalo nezgodu, a da je do nje došlo usljed pucanja prednjeg desnog pneumatika. Međutim, takva izjava ne samo da je u suprotnosti sa pomenutim prikupljenim obavještenjima i dokazima, već nije potvrđena ni činjenicama utvrđenim neposrednim opažanjem prilikom uviđaja, jer vozilo nije zatečeno sa oštećenim - puknutim pneumaticima, a vještak saobraćajne struke, u nalazu i mišljenju, datom po naredbi državnog tužioca, je naveo da do nezgode nije došlo usljed iznenadnog loma ili otkaza nekog dijela vozila”, objasnio je tužilac Radonjić.

Prijava lažnom vozaču?

On je dodao da će, zavisno od odluke prekršajnog suda, državni tužilac donijeti i odluku o krivičnom gonjenju Lazara Perovića, koji se predstavlja kao vozač “hjundaija”.

Vukas Radonjić
Vukas Radonjićfoto: Luka Zeković

“To znači, da ukoliko Sud za prekršaje pravosnažno oglasi krivim okrivljenog za saobraćajne prekršaje koje mu tužilastvo stavlja na teret, takva odluka suda će voditi tome da Tužilaštvo preduzme krivično gonjenje protiv građanina koji se, u tom slučaju očigledno lažno, predstavlja kao vozač, za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Radonjić je “Vijestima” pojasnio da bi, ako Lazar Perović bude krivično gonjen, taj Podgoričanin mogao da odgovara za krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Objašnjavajući na koji način su provjeravali navode Lazara Perovića, kazao je i da Tužilaštvo nije nikada i da neće, goniti one koji nijesu počinili krivična djela.

“Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, kao dio Državnog tužilaštva Crne Gore, će uvijek postupati na osnovu Ustava, zakona, potvrđenih međunarodnih ugovora, sa isključivim ciljem da niko nevin ne bude osuđen, a da se učiniocu kažnjivog djela izrekne odgovarajuća prekršajna ili krivična sankcija”, poručio je Radonjić.

Policiji rekli da je Lazar vozio

Uprkos tome što je Miljan Perović ljekarima priznao da je on vozio, policija je, nakon udesa, tvrdila da im je rekao drugačije.

Nakon saobraćajne nezgode u kojoj je lakše povrijeđen, iz Uprave policije “Vijestima” je saopšteno da su i oba Perovića rekli da je Lazar bio za upravljačem “hjundaija”.

“Dana 25. 12. 2020. godine oko 23.10 časova u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo putničko motorno vozilo koje je u vlasništvu Ministarstva odbrane, u kojoj je učestvovao P. L. koji je upravljao navedenim vozilom i P. M. kao saputnik u vozilu, po izjavama, koje su dali policiji u Kliničkom centru”, kazali su tada iz UP.

Objasnili su i da je, osim dežurnog tužioca, o saobraćajnoj nezgodi obaviještena Vojna policija, ali i službenici Ministarstva odbrane, koji su preuzeli vozilo.

Bonus video: