Press Specijalnog tužioca

Savović: Katnić mi je rekao da Brajovića "nećemo sad", Dikića su dovodili u SDT bez odobrenja suda

Savović je kazao da mu je Katnić tada rekao da su mjerama utvridli da je njegov sin dobio sponzorstvo 400 eura od Demokrata i oduzeo mu predmet koji je vodio po prijavi protiv Sretena Radonjića.

96647 pregleda 671 reakcija 114 komentar(a)
Savović, Foto: Jelena Jovanović
Savović, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 15.02.2021. 14:09h

Specijalni tužilac Živko Savović rekao je da sa indignacijom odbacuje optužbe iz saopštenja Specijalnog državnog tužilaštva, koje je medijima poslato nakon prijave koju je podnio 2. februara.

Rekao je i da je povod za današnju konferenciju upravo saopštenje SDT-a kojim je povrijeđen njegov lični i profesionalni integritet i njegove porodice.

Savović je kazao da mu je u martu 2018. godine GST Milivoje Katnić kazao da imaju mjere tajnog nadzora sprovođene nad Demokratama u kojima ga pominje izvjesni Vujović.

Savović je kazao da mu je Katnić tada rekao da su mjerama utvridli da je njegov sin dobio sponzorstvo 400 eura od Demokrata i oduzeo mu predmet koji je vodio po prijavi Demokratskog fronta po protiv Sretena Radonjića.

Mimo toga, Savović je kazao da ga je Katnić perfidno zadržavao da ne postupa u predmetima Bazar i Autoput.

Savović je rekao i da mu je nakon podnošenja krivične prijave, Katnić oduzeo predmet formiran po prijavi Andrije Mandića i drugih protiv Suzane Mugoše i ostalih.

Rekao je da je istog dana kada je Katnić primljen na razgovor kod premijera Zdravka Krivokapića, njegov brat, Željko Savović, bio prinuđen da podnese ostavku na poziciju savjetnika predsjenika Vlade.

On je optužio Katnića da od formiranja predmeta za pokušaj terorizma kopa jamu tužilaštvu.

Rekao je da je Bratislav Dikić dovođen više puta u SDT bez odobrenja sutkinje Suzane Mugoše, a po nalogu Katnića.

Rekao je da neće dozvoliti da se ta prijava ne ispita do kraja.

Prijavom je optužio Katnića i Sašu Čađenovića za zloupotrebu službenog položaja i iznuđivanje iskaza.

Kazao je i da se boji da će Crna Gora za auto-put morati da plati i što nije trebalo i da ćemo zbog nesavjesnog rada bivšeg ministra Ivana Brajovića trpjeti posledice.

Optužio je koleginicu Stojanku Radović da mu je namjerno 19. oktobra prošle godine potpisala samo jedan od dva akta vezano za Brajovića, a kad je pitao zbog čega rekla mu je da se javi šefu.

"Kada sam došao kod njega, rekao mi je 'nemoj'. Pitao sam što 'nemoj', a on je rekao - 'nećemo to sad, nesavjestan rad u službi'. Kazao sam mu da ja neću bez kako treba i da taj predmet treba dostaviti Osnovnom državnom tužilaštvu. Uprkos tome, tražio je da mi radimo vještačenje, što se još nije dogodilo ", kazao je on.

Rekao je da se Katniću dva, tri puta obraćao od čega je jednom tražio da mus e riješi stambeno pitanje što nije učinjeno.

Tvrdi da od 1969. godine živi u istom stanu, koji jepor pločom i prokišnjava.

 Rekao je i da protiv Katnića nema ništa lično, dok GST protiv njega vodi lični rat.  

Savović je u žižu javnosti dospio nakon što je 2. februara Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv šefa SDT-a Milivoja Katnića i još devet osoba zbog propusta u slučaju “državni udar”.

Nakon njegove prijave, objelodanjeno je i da je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora.

Nekoliko dana kasnije, počele su da pljušte međusobne optužbe između kolega - specijalnih tužilaca.

Savović je u srijedu javno pozvao Katnića, specijalnu tužiteljku Sanju Jovićević i šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića da kažu vode li istragu protiv njega i članova njegove familije, poručivši im da je davno prošla 1948. Uslijedila su saslušanja i javne prozivke.

Dan kasnije, poslanici Demokrata Boris Bogdanović i Dragan Krapović su u svojstvu građana saslušavani u Specijalnom policijskom timu, nakon čega su na konferenciji za medije saopštili da su pozvani na razgovor “kako bi se na njih izvršio pritisak zbog predloženih zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom zužilaštvu”, kojima se predviđa ukidanje SDT-a.

SDT je u petak uputio Skupštini zahtjev za skidanje imuniteta Krapoviću zbog navodne organizacije otpora u junu prošle godine prilikom političkog prevrata u Budvi, a potom su objavili transkripte njihovih razgovora i saopštili da je Savović pod njihovim političkim uticajem.

U razgovorima, čiji transkripti su objavljeni, funkcioneri Demokrata dogovaraju sponzorstvo Savovićevom sinu Mišu zbog puta u Rusiju i razgovaraju o potencijalnim investicijama u budvanskom naselju Bečići.

U jednom od transkripta, sa kog je Katnić skinuo oznaku tajnosti, Bogdanović pita Krapovića da li može obezbijediti mlađem Savoviću 200 eura, jer su mu oni već odredili 200 za sponzorstvo puta.

SDT je objavilo da Bogdanović u jednom trenutku kaže Krapoviću: “Mozeš li mu ti što obezbijediti, dobro bi bilo da držimo te relacije, jer imamo dosta informacija i tako...”.

Nakon toga, SDT je dalo pojašnjenje javnosti zbog čega je objavilo transkripte, što nije bila baš uobičajena praksa te instutucije u izviđajnoj fazi postupka. Saopštili su da su to uradili kako bi ukazali da je dio političkog uticaja na tu instituciju “dijelom ostvaren i prema pojedincima u SDT-u”.

Nejasno je, međutim, kako je uprkos tome Savović reizabran 2019. i zbog čega Katnić tada nije reagovao.

Preporučujemo za Vas