Tužilaštvo istražuje Andrijaševića

“Fondacija “Sveti Petar Cetinjski” je 29. januara ove godine podnijela krivičnu prijavu protiv Andrijaševića, za krivična djela falsifikovanje isprave i navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

19218 pregleda 15 komentar(a)
Živko Andrijašević, Foto: Boris Pejović
Živko Andrijašević, Foto: Boris Pejović

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo istražuje da li je profesor Živko Andrijašević falsifikovao isprave Fondacije “Sveti Petar Cetinjski” i navodio na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

To je “Vijestima“ potvrdio portparol Osnovnog državnog tužilaštva, tužilac Vukas Radonjić.

Direktor Fondacije Milorad Aleksić i predsjednik Nadzornog odbora Dragan Čarapić podnijeli su prijavu protiv Andrijaševića. Oni su ranije za “Vijesti” kazali da je Andrijašević falsifikovanim pečatom opunomoćio bivšeg predsjednika Privredne komore Crne Gore Velimira Mijuškovića za zastupnika Fondacije.

Mijušković je kasnije podigao novac sa računa Fondacije u Hipotekarnoj banci, navode Aleksić i Čarapić, uz napomenu da nemaju informaciju gdje je taj novac završio.

“Fondacija “Sveti Petar Cetinjski” je 29. januara ove godine podnijela krivičnu prijavu protiv Andrijaševića, za krivična djela falsifikovanje isprave i navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja. Predmet je 1. februara dodijeljen u rad državnom tužiocu, shodno internim pravilima o dodjeljivanju predmeta u rad, koji je, istog dana, podnio pisani zahtjev policiji da prikupi obavještenja koja su mu potrebna za donošenje odluke. U toku je izviđaj“, kazao je tužilac Radonjić.

Pored krivične prijave ODT-u, o ovom problemu informisana je i Vlada Crne Gore i njena nadležna ministarstva, a iz Fondacije su Upravnom sudu podnijeli tužbu na rješenje Ministarstva javne uprave o promjeni ovlašćenog lica za zastupanje Fondacije Sveti Petar Cetinjski, “jer je očigledno da je dokumentacija falsifikovana”.

Andrijašević je ranije, u kratkom telefonskom razgovoru, novinarki “Vijesti” kazao da “prvi put čuje” za krivičnu prijavu, te da ne zna ništa o svemu tome, pa stoga ne bi ni komentarisao. Na pitanje novinarke da ga kontaktira nakon uvida u materijal, za sat vremena, Andrijašević je kazao da svakako “ne bi davao izjave Vijestima”.

Ni Mijušković ništa nije komentarisao, navodeći da ne zna o čemu je riječ. Aleksić i Čarapić su istakli da su za ove navodne zloupotrebe saznali su kada su pokušali da pristupe računu Fondacije radi izmirivanja planiranih troškova.

Povezani članci

03. Februar 2021.

Andrijašević lažnim pečatom ovlastio Mijuškovića

“Univerzitetski profesor, istoričar, dr Živko Andrijašević, nominalni predsjednik UO Fondacije Sveti Petar Cetinjski, švercovao je zahtjev i lažnim pečatom Fondacije sa sjedištem na Cetinju, ovjerio je zahtjev Ministarstvu javne uprave za promjenu lica za zastupanje Fondacije i omogućio Velimiru Mijuškoviću da sa računa Hipotekarne banke podigne sredstva koja su donatori, državne institucije i firme uplatile za izdavanje knjige ‘Zbornik radova o litijama i molebanima’. Fondacija zbog skidanja sredstava sa računa ne može platiti izdavanje knjige, struju, vodu, telefon, internet i druge fiksne troškove”, ističe se u saopštenju koje su u ime Fondacije Sveti Petar Cetinjski medijima poslali Aleksić i Čarapić.

Bonus video: