Suđenje predsjedniku mladih SD-a Pljevalja za izazivanje panike: Tenzija je bilo, ne zna da li i straha

Prilikom davanja izjave u policiji, Raščić je Mirsada Karovića označio kao napadača na njega, dok je medijima saopštavao da je bilo više osoba, kao i da je napadnut na političkoj i nacionalnoj osnovi

10152 pregleda 11 komentar(a)
Tvrdio da se plašio i za bezbjednost svoje porodice: Raščić, Foto: omladina.sdcg.me
Tvrdio da se plašio i za bezbjednost svoje porodice: Raščić, Foto: omladina.sdcg.me

Načelnik Centra bezbjednosti Pljevlja Dragan Slavulj, kazao je juče u sudnici da sa policijskog stanovišta predmet Sanina Raščića nije bio od posebnog intresovanja.

To je rekao u tamošnjem Osnovnom sudu, gdje je na zahtjev odbrane saslušan kao svjedok u postupku protiv Raščića - predsjednika mladih Socijaldemokrata u Pljevljima.

Njega tužilaštvo tereti za izazvivanje panike među građanima, davanjem različitih izjava policiji i medijima, nakon incidenta koji se dogodiio dan nakon parlamentarnih izbora 30. oktobra prošle godine.

Prilikom davanja izjave u policiji, Raščić je Mirsada Karovića označio kao napadača na njega, dok je medijima saopštavao da je bilo više osoba, kao i da je napadnut na političkoj i nacionalnoj osnovi.

Raščić je ranije kazao da nije kriv za izazivanje panike među građanima i da je danima nakon što je bio napadnut - strahovao za svoju i bezbjednost porodice. Slavulj je juče rekao da je Raščić tražio da se ne preduzimaju mjere protiv osobe koju je prijavio, već da se to lice opomene. Policija je, objasnio je, protiv tog muškarca podnijela prekršajnu prijavu.

Govoreći o incidentnim situacijama koje su se dešavale nakon izbora 30. avgusta, Slavulj je kazao da je bilo više prijava koje su se odnosile na verbalne provokacije i uvrede na nacionalnoj osnovi, te da su sve prijave policijski obrađene.

Posebno je ukazao na prepirke na drušvenim mrežama.

Slavulj je rekao da ne može da se izjasni da li su incidenti i ispisani grafiti uvredljive sadržine izazvali paniku i uznemirenje kod građana Pljevalja. “Ja ne mogu kvalifikovati stanje u društvu u Pljevljima. Tenzija je bilo, da li je bilo straha ne mogu da tvrdim‘“. kazao je Slavulj.

Advokat Nikola Martinović pitao je Slavulja na šta ga asociraju grafiti “4S” i “92”… koji su ispisani na saobraćajnom znaku na ulazu u Pljevljima, a ovaj je odgovorio da nema asocijaciju i da ne zna kakve emocije oni izazivaju kod građana.

Na iskaz tog policajca nisu imali prigovora ni tužilaštvo ni odbrana.

Sutkinja Ljiljana Popović službeno je zatražila da se portali Antena M i “Pobjeda” izjasne da li su u tekstovima od 1. septembra 2020. prenijeli riječi Sanina Raščića ili je u pitanju viđenje autora tekstova.

Raščić je na ročištu 15. decembra 2020. optužio “Pobjedu” da je nekorektno i netačno prenijela njegovu izjavu dan nakon parlamentarnih izbora, kada je policiji prijavio da je napadnut nedaleko od zgrade tužilaštva.

Rekao je da su oni napisali ono što on nije rekao.

Raščić je tvrdio i da ga niko iz Antene M nije zvao za izjavu, a da je na njihovom portalu objavljena njegova izjava da ga je pretuklo više osoba i da su ga bespomoćnog ostavili na ulici, kao i da u Pljevljima situacija nije dobra i da strahuju za svoju bezbjednost.

Raščić je kazao da nije demantovao te informacije.

Nakon izjave u Osnovnom sudu u Pljevljima, iz Antene M saopštili su da Raščić na sudu nije govorio istinu i da imaju dokaz da su ga kontaktirali. “Sanina Raščića pozvala je telefonom, 1. septembra, novinarka Antene M Marija Mitrović.

Raščić joj je u razgovoru potvrdio da je napadnut i povrijeđen, uz opis detalja incidenta. Odbio je da novinarka Antene M njegovu izjavi zabilježi i tonski, radi emitovanja u informativnom programu našeg radija. Izgovorio se potresenošću i strahom zbog situacije u gradu koja ‘nije dobra’”, navedeno je u saopštenju Antene M.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. mart.

Bonus video: