Pronevjereno oko 800.000 eura EU donacija za granični nadzor

Komisija MUP-a utvrdila zloupotrebu javnih nabavki tokom mandata Nuhodžića .Tužilaštvu bio prijavljen pokušaj korupcije, ali je predmet do skoro bio u fioci

61473 pregleda 900 reakcija 156 komentar(a)
Dvije godine oprema za nadzor granice ka Hrvatskoj i Albaniji ne radi: Prevlaka, Foto: Vijesti
Dvije godine oprema za nadzor granice ka Hrvatskoj i Albaniji ne radi: Prevlaka, Foto: Vijesti

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) otkrilo je zloupotrebu donacije Evropske unije (EU) za obezbjeđivanje nabavke opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji, a u pitanju je blizu milion eura, saznaju “Vijesti”.

To je otkrila posebna Komisija MUP-a, koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, a koja detaljno provjerava brojne ugovore, uključujući i postupke javnih nabavki koje je sprovodilo prethodno rukovodstvo MUP-a.

Prema nezvaničnim informacijama, EU je finansijski pomogla nabavku radarske opreme za nadzor morske granice. Umjesto pojačanog nadzora, država je došla u situaciju da je granica gotovo više od dvije godine bez nadzora, odnosno da policija teško prati pomorski dio.

Tokom procedure nabavki MUP je, prema saznanjima “Vijesti”, trebalo da obezbijedi opremu renomiranog proizvođača. Umjesto toga nabavljena je znatno jeftinija, za koju se kasnije ispostavilo da ne radi od instaliranja - odnosno od 2018. godine.

Na taj način pronevjereno je oko 800 hiljada eura donacija EU, ukazuju podaci do kojih su došle “Vijesti”.

Prema informacijama “Vijesti”, Tužilaštvo je bilo obaviješteno o ovom slučaju, jer im je tokom mandata ministra Mevludina Nihodžića bio prijavljen pokušaj korupcije, ali je predmet završio u fioci. On je tek nedavno otvoren, nakon što je Državno tužilaštvo kontaktirano iz MUP-a, potvrdio je sagovornik.

Detalje u vezi sa pronevjerom trebalo bi narednih dana na konferenciji za novinare da iznesu potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i državni sekretar u MUP-u za kontrolu rada policije Rade Milošević.

Milošević je na čelu Komisije koja provjerava zakonitost nabavki i ostalih aranžmana u MUP-u tokom rada prethodne Vlade kada je njime rukovodio kadar DPS, odnosno Nuhodžić.

U izvještaju EK za Crnu Goru za 2020. navedeno je da država treba da nastavi da jača svoje kapacitete u upravljanju granicama, sprečavanju prekograničnog kriminala i korupcije na granicama.

“Crna Gora nastavila je da jača svoje kapacitete za upravljanje granicama kroz brojne aktivnosti obuke, podršku TAIEX-a i kupovinu opreme. Međutim, broj spriječenih ilegalnih ulazaka pao je na 516, sa 1309 u 2018. godini. Zaplijenjeno je oko 115 krivotvorenih dokumenata. Materijalni i ljudski resursi i dalje su nedovoljni za suočavanje s izazovima nadzora kopnenih i morskih granica. Treba povećati učešće granične policije u suzbijanju i istraživanju prekograničnog kriminala”, piše u izvještaju.