Aminovali gradnju na pjeni od mora

Po nalogu Specijalnog tužilaštva privedeno više osoba iz rukovodstva javnog preduzeća osnovanog da štiti obalni pojas. Sagovornik iz istrage rekao je da se neki od juče saslušanih sumnjiče da su nezakonito omogućili bokeljskom privredniku Branku Zgradiću da prisvoji nekretnine na obali Tivatskog zaliva u Bonićima

47976 pregleda 167 reakcija 43 komentar(a)
Jelušića juče dovode na saslušanje, Foto: Luka Zeković
Jelušića juče dovode na saslušanje, Foto: Luka Zeković

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) utvrđuje da li su aktuelni i bivši čelnici Javnog preduzeća Morsko dobro učestvovali u nezakonitostima na obali mora, zbog čega je juče privedeno i saslušano više soba.

“Oni se sumnjiče da su dozvoljavali gradnju u zoni morskog dobra, pa onda na neki način učestvovali i u knjiženju takvih objekata”, rekao je sagovornik Vijesti blizak istrazi.

Po nalogu SDT-a, juče su privedeni direktor te javne kompanije Predrag Jelušić i njegov prethodnik na toj funkciji Rajko Barović, zatim Rajko Mihović, Ljubomirka Vidović i Zorica Šarenac.

Osim Jelušića i Barovića, svi su bivši ili sadašnji članovi Upravnog odbora tog javnog preduzeća.

Jelušić, šef budvanskog odbora Demokratske partije socijalista i ostali, sumnjiče se da su počinili krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, saopšteno je Vijestima nezvanično iz vrha Uprave policije.

Prema istim informacijama, riječ je o nastavku akcije u kojoj je krajem decembra 2020. godine uhapšen direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević.

Iz JPMD potenciraju da je jedan od osnovnih principa kojim se rukovode taj da je isključena mogućnost da djelovi morskog dobra pređu iz državnog u privatno vlasništvo.

U praksi, međutim, nije tako, što je nedavno potvrdio i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, rekavši da postoji osnovana sumnja da značajan dio imovine u zoni Morskog dobra više nije državni...

“Ići ćemo po svakoj parceli, ispitivati do kraja svaku česticu zemlje”, kazao je on na nedavnoj konferenciji za novinare.

Novinari Vijesti imali su uvid u spisak Uprave za nekretnine, koji jasno pokazuje da je više hiljada nelegalnih objekata evidentirano u zoni Morskog dobra.

Među njima su i neke građevine koje se vode na državu, odnosno Vladu Crne Gore, među vlasnicima “divljih” objekata su i porodice političara, sudija, biznismena...

POMOGLI ZGRADIĆU?

Sagovornik iz istrage rekao je da se neki od juče saslušanih sumnjiče da su nezakonito omogućili bokeljskom privredniku Branku Zgradiću da prisvoji nekretnine u pojasu morskog dobra, na obali Tivatskog zaliva u Bonićima. Na tom mjestu već 30 godina posluje njegovo brodogradilište i remontni centar za jahte i manje brodove “Navar”.

Zgradić je uhapšen u januaru, a SDT ga tereti da je počinio krivična djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja, u produženom trajanju i zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Tvrde da je neosnovano, u poslovnim transakcijama svoje kompanije sa preduzećem Morsko dobro, u periodu od 2009. do 2015. godine, uspio upisati svoju firmu kao vlasnika nepokretnosti na obali mora u Tivtu površine oko 14,5 hiljada kvadrata, a koje su državna svojina Crne Gore.

Zgradić je na saslušanju u SDT-u odbacio sve navode tužilaštva i istakao da nikada nije učinio bilo što nelegalno vezano za tridesetogodišnji rad svoje firme u Bonićima i da za sve što je “Navar” tamo radio i objekte koje je u međuvremenu ta firma napravila, posjeduje uredne dozvole i obimnu dokumentaciju, te da nikada nikome u državnim organima i ustanovama nije davao mito.

Prije Zgradića uhapšen je šef Uprave za nekretnine, a par dana nakon hapšenja tog člana Glavnog odbora Socijaldemokrata, slobode je lišen i njegov sin Danko, na kojeg se vodi vila izgrađena praktično na pjeni od mora, u zoni Morskog dobra u opštini Tivat.

SDT istražuje kako je taj nelegalno izgrađeni objekat “prešao” u ruke Kovačevića i pod kojim okolnostima je 12. oktobra prošle godine upisan u tivatski katastar.

Katnić je krajem prošle godine rekao da kriminalna grupa koju je, sumnjaju, formirao Dragan Kovačević, broji najmanje deset članova.

Osim njega i sina, u tom predmetu do sada uhapšene su još četiri sobe.

I Lazović juče saslušan

Lazović nakon davanje izjave
Lazović nakon davanje izjave foto: Luka Zeković

U Specijalnom državnom tužilaštvu juče su saslušani i Boro Lazović, nekadašnji čelnik budvanskog DPS-a i bivši član Upravnog odbora Morskog dobra, kao i Selim Ruselbegović aktuelni član Upravnog odbora i član Predsjedništva Socijaldemokrata.

 Ruselbegović izlazi iz SDT-a
Ruselbegović izlazi iz SDT-afoto: Luka Zeković

Oni su prije 17 časova napustili prostorije SDT-a.

Prema informacijama Vijesti, na saslušanje su pozvani i nekadašnji visoki funkcioner DPS Aleksandar Tičić, Ivan Kalezić, Selim Resulbegović, Đuro Marić i Aleksandra Ivanović Kalezić.

Bonus video: