"oduzeti vanbrodski motor, osti, baterije..."

NPCG: Dvije osobe u rejonu Gostiljska Rijeka nelegalno lovile ribu, krivolovcima neće biti mjesta

"NPCG nastoje da u skladu sa postojećim ljudskim i tehničkim mogućnostima doprinesu suzbijanju svih oblika nezakonitog djelovanja na prostorima zaštićenih područja..."

4061 pregleda 5 komentar(a)
Oduzeta sredstva, Foto: NPCG
Oduzeta sredstva, Foto: NPCG

Služba zaštite Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero je u rejonu Gostiljska Rijeka, 17. februara ove godine, zatekla dvije osobe kako upotrebom lampe i osti vrše nelegalan izlov ribe, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

U saopštenju se dodaje da s obzirom da su način i korišćenje ovih sredstava zabranjeni zakonom, od kako su kazali, nesavjesnih osoba privremeno su oduzeti vanbrodski motor (četiri konjske snage), osti, dvije baterije za napajanje reflektora, električna lampa, kao i drveni čun sa četiri kolomata.

Poručili su i da su osobe koje su zatečene u nelegalnoj aktivnosti procesuirana nadležnim državnim organima na dalje postupanje.

"NPCG nastoje da u skladu sa postojećim ljudskim i tehničkim mogućnostima doprinesu suzbijanju svih oblika nezakonitog djelovanja na prostorima zaštićenih područja, posebno sprečavanju vršenja nezakonitog izlova ribe u NP Skadarsko jezero kojim se nanosi nemjerljiva šteta po biljni i životinjski svijet zaštićenog područja. Istovremeno, nastojeći da unapređujemo rad i uspostavimo efikasniju kontrolu prostora, ističemo da, krivolovcima i svima onima koji na bilo koji način nanose štetu ukupnim vrijednostima akvatorijuma i prekograničnog prirodnog prostora, na Skadarskom jezeru neće biti mjesta. Naša poruka registrovanim ribolovcima, odnosno onima koji svoje porodice hrane od jezera na način regulisan zakonom, i dalje ostaje ista, a to je da će imati svu pomoć od NPCG", zaključuje se u saopštenju.