"da li mu je to bila preporuka"

Knežević: Je li Katnić oslobodio Mićunovića za ubistvo, pa napredovao?

Mićunoviću se sudilo zbog optužbi da je ispred Kliničkog centra ubio već teško ranjenog Kovačevića, dok su ga na noslila unosili u Urgentni blok.

60611 pregleda 689 reakcija 123 komentar(a)
Knežević i Mandić, Foto: Boris Pejović
Knežević i Mandić, Foto: Boris Pejović

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević, pozvao je predsjednika podgoričkog Višeg suda Borisa Savića da objavi presudu Apelacionog suda od 21. novembra 2007. godine kom je kontroverznom biznismenu Branislavu Branu Mićunoviću potvrđena oslobađajuća presuda za ubistvo dvadesetogodišnjeg Nikšićanina Radovana Raca Kovačevića.

Tražili su i da saopšti da li je predsjednik tog vijeća, izvjestilac ili sudija bio GST Milivoje Katnić.

"Da ga pitamo da li mu je to bila preporuka za dalje napredovanje".

Mićunoviću se sudilo zbog optužbi da je ispred Kliničkog centra ubio već teško ranjenog Kovačevića, dok su ga na noslila unosili u Urgentni blok.

Taj dvadesetogodišnjak teško je ranjen u noći između 6. i 7. oktobra 2000. godine u oružanom obračunu u kazinu hotela “Podgorica”.

Prevezen je do Kliničkog centra, ali je ubica uspio da u trenutku dok su ga iznosili iz kola priđe i naočigled medicinskog osoblja u njega ispali hitac.

Nedugo zatim, Mićunović je optužen da je te noći, nakon što je Nikšićanin Zdravko M. Lopušina u hotelu “Podgorica” ubio Cetinjanina Petka Pešukića, na ulazu u Urgentni blok KBC Podgorica, iz bezobzirne osvete, ubio Kovačevića.

U novembru 2007. godine vijeće Apelacionog suda potvrdilo je presudu Višeg suda, kojom je Mićunović oslobođen optužbi.

Prije odluke Apelacionog suda, dva puta mu je suđeno pred krivičnim vijećem tadašnjeg sudije Radovana Mandića, koji ga je oba puta oslobodio.

Iako ubica Kovačevića nikada nije odgovarao, Više državno tužilaštvo prije dvije godine objasnilo je da više ni ne istražuju ko je povukao oroz, za šta je bio optužen, a potom zbog nedostatka dokaza pravosnažno oslobođen Branislav Brano Mićunović.

"Pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, optuženi B.M. je oslobođen od optužbe za krivično djelo ubistvo izvršeno na štetu R.K, tako da sve odgovore na pitanja iz vašeg e-maila možete naći u predmetnoj presudi”, piše u ranijim odgovorima iz VDT Podgorica.

Mićunoviću je dva puta suđeno za ubistvo sugrađanina i oba puta oslobođen optužbi jer tokom suđenja nije dokazano da je nakon obračuna u hotelu prišao “audiju A-6” (BD 68-87), kojim je do KC-a prevezen ranjeni Kovačević, a potom, dok su Dragoljub Mrvaljević i Dragoslav Vojičić iznosili Kovačevića iz automobila, u njega iz pištolja ispalio tri hica.

Prvom presudom, izrečenom 12. juna 2001. osim njega Cetinjanin Veselin Perović oslobođen je optužbi da je izazvao opštu opasnost, a Sava Vujović iz Bileće optužbi da je pomogao počiniocu nakon krivičnog djela.

Istom presudom Kovačevićev prijatelj, sada pokojni Zdravko M. Lopušina, bio je osuđen na dvije godine zatvora zbog ubistva Pešukića u prekoračenju nužne odbrane. Suđeno mu je jer je u Hotelu “Podgorica” nakon što je Pešukić ispalio tri hica u Kovačevića, prišao tom Cetinjaninu sa leđa, udario ga pesnicom, oteo mu pištolj i u njega ispalio više hitaca.

Vijeće Vrhovnog suda u maju 2004. godine predmet je vratilo na ponovno suđenje i naložilo Višem sudu da u ponovljenom postupku svestranije analizira iskaz svjedoka - sanitetskih radnika Krsmanovića i Vojičića.

Vojičić je tvrdio da je vidio ruku i pištolj kada je pucano na Kovačevića, ali ne i osobu koja je ispalila smrtonosne hice.

Vrhovni sud je tražio da se svjedočenja dvojice saniteta dodatno analiziraju i zbog toga što je policajac Dragoljub Mrvaljević, koji je ispred UB-a pomagao bolničarima da iznesu ranjenog Kovačevića, primijetio da dolazi Mićunović i da je neko glasno vikao:

“Nije on pucao, Brano”.

Zatim je čuo tri jake detonacije. Mrvaljević je ispričao da je vidio Mićunovića koji je, kako je tvrdio u sudnici, pitao: “Ko je još pucao”.

Vrhovni sud je zaključio da treba suočiti svjedoka Vojičića i Mrvaljevića, ali vijeće kojim je ponovo predsjedavao sudija Radovan Mandić to nije učinilo u ponovljenom postupku.

Preporučujemo za Vas