Policajci žmurili dok se pređe granica?

Državni sekretar za kontrolu rada policije (MUP) Rade Milošević, rekao je Vijestima da je to tek početak akcija koje imaju za cilj zavođenja reda i borbu protiv korupcije unutar policije

37298 pregleda 183 reakcija 26 komentar(a)
Građani plaćali policajcima da žmure na krijumčarenje (arhiva/ilustracija), Foto: Boris Pejović
Građani plaćali policajcima da žmure na krijumčarenje (arhiva/ilustracija), Foto: Boris Pejović

Osam policajaca i troje građana uhapšeni su u policijskoj akciji zbog ilegalnog prelaska granice, primanje i davanja mita...

Krivične prijave podnijete su protiv još dva policajca i dvoje građana, koji nijesu lišeni slobode.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) objasnili su da je akciju koja je rezultirala hapšenjem službenika Uprave policije i građana, mjesecima sprovodilo njihovo Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije (OUK).

Državni sekretar za kontrolu rada policije (MUP) Rade Milošević, rekao je Vijestima da je to tek početak akcija koje imaju za cilj zavođenja reda i borbu protiv korupcije unutar policije.

On je pohvalio kolege iz OUK-a, koji su u koordinaciji sa podgoričkim Višim državnim tužilaštvom mjesecima radili na otkrivanju nezakonitog postupanja policijskih službenika u vršenju policijskih poslova i primjeni policijskih ovlašćenja.

U Nikšiću su uhapšeni Z. G., M. S. i Lj. M, policijski službenici tamošnjeg Centra bezbjednosti, a u Novom B.V. i L.T. zaposleni u Odjeljenju granične bezbjednosti.

U istoj akciji uhapšen je I.P. policajac u kotorskom Odjeljenju bezbejdnosti i policajac pripravnik u Centru bezbjednosti Budva N.D.

Lisice na ruke stavljene su Nikšićanima N.Đ. i Z.M. i Novljaninu V.B.

“Na osnovu utvrđenih činjenica i dokaza koji su ukazivali na nezakonito postupanje policijskih službenika, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je Višem državnom tužilaštvu Podgorica podnijelo Izvještaj - krivičnu prijavu protiv 10 policijskih službenika, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela primanje mita (čl.423 Krivičnog zakonika Crne Gore), zloupotreba službenog položaja (čl.416 Krivičnog zakonika Crne Gore) i nedzvoljeni prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi (čl.405 Krivičnog zakonika Crne Gore), kao i protiv 5 građana (3 crnogorska i 2 strana državljanina), zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela davanje mita (čl.424 Krivičnog zakonika Crne Gore) i podstrekavanje na izvršenje krivičnog djela primanje mita (čl.423 Krivičnog zakonika Crne Gore)”, saopšteno je iz MUP-a.

Oni ističu da su juče, postupajući po nalogu VDT Podgorica, službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije, uz logističku podršku i saradnju sa nadležnim organizacionim jedinicama Uprave policije, preduzeli niz mjera i aktivnosti koje su rezultirale hapšenjem osam policijskih službenika i tri građanina: “Koji su nakon toga privedeni postupajućem državnom tužiocu”.

Prema saznanjima Vijesti, inspektori Odjeljenja unutranje kontrole juče u zoru su sa policajcima pretresli kuće njihovih kolega, a potom ih i uhapsili.

Uz njihov nadzor uhapšena su i trojica građana koji su, navodno, plaćali policajcima da žmure na krijumčarenje ljudi.

Bonus video: