Još uvijek se traga za 10 lica

Prošle godine prijavljen nestanak 120 osoba

Iz policije saopštili da su obustavljene potrage za 110 lica - 105 pronađena živa, a identifikovano pet beživotnih tijela

4088 pregleda 0 komentar(a)
Potraga često podrazumijeva i angažovanje ronilačke jedinice (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević
Potraga često podrazumijeva i angažovanje ronilačke jedinice (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević

Upravi policije prijavljen je nestanak 120 osoba tokom 2020. godine, saopšteno je Vijestima iz te institucije.

“Upravi policije je od početka ove godine prijavljen nestanak - udaljenje od kuće, 120 lica. Od ukupnog broja po osnovu pronalaska lica ili identifikacije beživotnog tijela pronađeno je i obustavljene su potrage za 110 lica, od kojih su 105 lica pronađena živa, a pronađeno je i identifikovano pet beživotnih tijela. Još uvijek se intenzivno traga za 10 lica”, navodi se u odgovorima dostavljenim Vijestima krajem decembra 2020. godine.

Oni su objasnili da prilikom zaprimanja prijave o nestalom licu, Uprava policije objavu raspisuje bez odlaganja.

“Sektor kriminalističke policije o nestanku obavještava sve policijske organizacione jedinice na teritoriji Crne Gore i nalaže hitno preduzimanje pojačanih mjera svih oblika kontrole i operativnih provjera, posebno na graničnim prelazima. U zavisnosti od okolnosti i mjesta nestanka obavještavaju se posredstvom NCB Interpola, policije u regionu i šire”, konstatovali su iz Uprave policije.

Imajući u vidu okolnosti svakog pojedinačnog slučaja, rekli su da operativne terenske i druge provjere podrazumijevaju detaljnu pretragu terena, identifikovanje kontakata i kretanja nestalog lica, angažovanje posebnih jedinica policije (ronilačka, helikopterska, upotreba službenih pasa), s ciljem pronalaska nestalog lica.

“U skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku Crne Gore (čl. 509), policija može objavljivati i fotografije nestalih lica, ako postoje osnovi sumnje da je do smrti, odnosno nestanka tih lica došlo usljed krivičnog djela. U skladu sa čl. 511 Zakonikom o krivičnom postupku, a radi obavještavanja javnosti o objavi, mogu se koristiti i sredstva javnog informisanja”, navodi se u odgovoru Vijestima.

Pojasnili su i da policija, u odnosu na čl. 39 Zakona o unutrašnjim poslovima, može na osnovu sudskog naloga ili naloga državnog tužioca - zahtjevom prikupljati podatke i od telekomunikacionih operatera: “A koji bi bili usmjereni na eventualno lociranje lica ili njegove kontakte, putem dobijenih podataka o komunikacijama”.

“Ako je vjerovatno da se lice koje se u Crnoj Gori vodi kao nestalo, nalazi u drugoj državi, može se raspisati i međunarodna objava. U slučaju nestanka maloljetnog lica, policija informiše centar za socijalni rad”, saopšteno je iz Uprave policije.

Preporučujemo za Vas