"nije postupao po zakonu"

Kneževićeva odbrana podnijela krivičnu prijavu protiv Katnića: Znao je da se uništava dokumentacija

"Katnić nakon parlamentarnih izbora, u periodu od 31.08.2020. do
4.12.2020, nije preduzeo zakonom predviđene radnje, koje je kao glavni
specijalni tužilac bio u obavezi da preduzme i nije pokrenuo krivične postupke protiv državnih službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i državnih službenika Vlade Crne Gore, koji su uništavali službenu dokumentaciju u periodu od parlamentarnih izbora pa sve do formiranja nove Vlade Crne Gore"

11949 pregleda 8 komentar(a)
Advokat Zdravko Đukanović, Foto: Savo Prelević
Advokat Zdravko Đukanović, Foto: Savo Prelević

Odbrana predsjednika Atlas Grupe Duška Kneževića podnijela je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića jer nije postupao po zakonu povodom uništavanja službene dokumentacije, saopšteno je danas iz Atlas grupe.

"Katnić nakon parlamentarnih izbora, u periodu od 31.08.2020. do 4.12.2020, nije preduzeo zakonom predviđene radnje, koje je kao glavni specijalni tužilac bio u obavezi da preduzme i nije pokrenuo krivične postupke protiv državnih službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i državnih službenika Vlade Crne Gore, koji su uništavali službenu dokumentaciju u periodu od parlamentarnih izbora pa sve do formiranja nove Vlade Crne Gore. Glavnom specijalnom tužiocu je u vrijeme kada je uništavana službena dokumentacija bilo poznato da službena lica ANB i Vlade Crne Gore uništavaju službenu dokumentaciju, te mu se zato na teret stavlja izvršenje krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 1 Krivičnog zakona", kazao je advokat Zdravko Đukanović.

On je dodao da je Viši sud u Podgorici održao ročište u predmetu "Koverta", u kome su optuženi Slavoljub Stjepović i Duško Knežević, ali da mu sud nije uručio poziv za ročište, dok kako tvrdi Đukanović, Nemanja Jolović iz zdravstvenih razloga nije mogao da prisustvuje ročištu, o čemu je obavijestio sud.

"Očigledno je da se i tužilaštvu i sudu žuri da po svaku cijenu podignu nezakonitu i besmislenu optužnicu u kojem SDT stavlja na teret Dušku Kneževiću da je organizovao kriminalnu grupu koja bi preko Slavoljuba Stjepovića od Duška Kneževića uzimala novac. Odbrana će zbog nezakonito održanog ročišta preduzeti potrebne pravne radnje. U ovom krivičnom postupku, kao što je svima osim Milivoju Katniću poznato, istina da je Duško Knežević bio prinuđen da preko Slavoljuba Stjepovića finansira DPS, dok je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić vršio pritisak na vozače Duška Kneževića da daju lažne izjave u kojima bi iznijeli netačne tvrdnje da su oni mijenjali novac po nalogu i za potrebe Demokratskog fronta", saopštio je Đukanović. Iz Atlas grupe su rekli da je u krivičnom postupku utvrđeno da ne postoji nikakva krivična odgovornost Kneževićevih vozača, a poručili su i da SDT i Katnić još uvijek kao taoca, koji ima ulogu svjedoka saradnika, drže Vlatka Rašovića.

"Odbrana Duška Kneževića će u ovom krivičnom postupku predložiti saslušanje Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, po čijem nalogu je glavni specijalni tužilac postupao, kao i službenike Specijalnog državnog tužilaštva kojima je poznato da je Milivoje Katnić preduzimao opisane radnje. Istina je jasna i neumoljiva: Duško Knežević nije organizovao kriminalnu grupu, već je kriminalnu grupu organizovao Milo Đukanović kako bi Dušku Kneževiću uzimao novac. Slavoljub Stjepović je uzeo 97.000 eura za svoje lične potrebe i potrebe Demokratske partije socijalista (DPS), a postupci Milivoja Katnića i njegovih nalogodavaca iz DPS predstavljaju kriminalne radnje koje kao takve moraju biti procesuirane pred tužilaštvom koje bude bilo spremno da obavlja svoju zakonom previđenu funkciju", kazao je Đukanović.

Preporučujemo za Vas