Brđanin v.d. direktora policije

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović potpisao je jutros rješenje o imenovanju Brđanina u v.d. stanje, a primopredaja dužnosti u kabinetu direktora UP je počela u 10 časova

54433 pregleda 1509 reakcija 130 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Nakon što je sinoć prespavao kao v.d. pomoćnika Opšte nadležnosti, Zoran Brđanin je jutros rano promovisan i u v.d. direktora Uprave policije, gdje će u tom statusu biti sve dok skupštinski Odbor za bezbjednost ne dostavi mišljenje Vladi.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović potpisao je jutros rješenje o imenovanju Brđanina u v.d. stanje, a primopredaja dužnosti u kabinetu direktora UP je počela u 10 časova.

Bivši šef kotorske policije i savjetnik ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića u prelaznoj Vladi 2016. godine i dosadašnji načelnik Odjeljenja za analitiku i unaprjedjenje rada UP zamijeniće Veska Damjanovića, koji je nakon ostavke bivšeg šefa policije Veselina Veljovića u v.d. stanju rukovodio najvećim bezbjednosnim sistemom.

"Vijesti" saznaju, da će odmah nakon što preuzme kormilo Uprave policije uslijediti i smjene rukovodećih kadrova, ali i nekih pomoćnika.

Brđanin je bio najbolje ocijenjeni kandidat na konkursu za šefa UP, koji je raspisan 28. decembra prošle godine.

Na konkurs se javio rekordan broj kandidata, ali su završnu fazu obilježile trzavice u vladajućoj koaliciji, jer je Demokratski front javno izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je iz trke za direktora UP odlukom Uprave za kadrove eliminisan njihov favorit - advokat i nekadašnji sudija za istragu Dražen Medojević.

I odluka ministra unutrašnjih poslova, koji je na intervjuu izabrao Brđanina kao najboljeg kandidata, dovela je u petak do višesatnih disonantnih tonova na maratonskoj sjednici Vlade.

Zbog toga je u ponedjeljak pronađena zakonska prečica, pa je na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade donijeto rješenje po Zakonu o državnim službenicima i namještenicima da Brđanin u v.d. stanju postane pomoćnik UP, dok je jutros promovisan u v.d. direktora.

Policija će u v.d. statusu biti sve dok Vlada ne pribavi mišljenje Odbora za bezbjednost, na čijem čelu je Milan Knežević. To mišljenje nije obavezujuće, tako da i ukoliko bude negativno Vlada ima mogućnost da nakon toga na osnovu javnog konkursa Brđanina proglasi za direktora Uprave policije.

Bonus video: