Porodica traži da se Ivan Jovanović brani sa slobode

Na juče održanom ročištu u Višem sudu u Podgorici pred sutkinjom Evicom Durutović, saopšteno je da će sud naknadno odlučiti o tom predlogu

9833 pregleda 1 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Otac i stričevi Ivana Jovanovića, optuženog za utaju poreza i članstvo u kriminalnoj organizaciji, ponudila je jemstvo u vrijednosti od 80.246 eura, kako bi se on u nastavku sudskog procesa branio sa slobode.

Na juče održanom ročištu u Višem sudu u Podgorici pred sutkinjom Evicom Durutović, saopšteno je da će sud naknadno odlučiti o tom predlogu. Otac okrivljenog i dva strica ponudili su hipoteku na nepokretnost - zajedničku porodičnu kuću na Cetinju, čija je vrijednost procijenjena na oko 80 hiljada eura.

Okrivljeni Jovanović kazao je da nema nikavih interesa da izbjegava sudski postupak, već da ima želju da se što prije okonča.

“Radi se o kući u kojoj živim ja, moja dva djeteta, moj otac i majka, stričevi sa porodicama, tako da nas ima oko dvadesetoro. Ni na kraj pameti mi ne pada da bježanjem prokockam ovu kuću i ostavim porodicu bez mjesta življenja”, izjavio je okrivljeni juče u Višem sudu.

Dodao je da će se uredno odazivati na svaki poziv suda.

U podnesku specijalne tužiteljke Lidije Vukčević, između ostalog, navodi se da u konkretnom slučaju nijesu ispunjeni uslovi za primjenu instituta jemstva i da je pritvor jedina adekvatna mjera.

Optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), Jovanović se tereti za članstvo u kriminalnoj organizaciji koju je, prema navodima tužilaštva, zajedno sa njim formirao Savo Lipovina.

U optužnici je navedeno da je kriminalna grupa, koristeći poslovne i privredne strukture oprala novac i utajila porez.

Prema navodima optužnice, kriminalna organizacija je utajila porez u iznosu od 700.000 eura i u legalne tokove ubacila tri miliona eura, nezakonito stečenih. Specijalno tužilaštvo navelo je 11 kompanija, preko kojih je ta kriminalna grupa, kako piše u tužilačkom aktu, nezakonito poslovala

Bonus video: