Politička policija za „neprijatelje države”

Specijalno tužilaštvo osumnjičilo bivšeg direktora ANB i njegovog kolegu da su naređivali i sprovodili nezakonito praćenje građana. Peruničić rekao “Vijestima” da neće ništa komentarisati dok se slučaj pravno ne okonča

39414 pregleda 190 reakcija 75 komentar(a)
Bez komentara: Peruničić, Foto: Savo Prelević
Bez komentara: Peruničić, Foto: Savo Prelević

Nezakonito prisluškivanje i praćenje građana dokaz je da u Crnoj Gori nikada nismo imali bezbjednosnu agenciju, već isključivo političku policiju od 1945. do danas.

To je "Vijestima" saopštio izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić nakon konferencije za novinare Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) na kojoj je saopšteno da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), mimo propisa, prisluškivala većinu tada opozicionih lidera, pojedine novinare, ali i pokojnog poglavara Mitropolije crnogorsko primorske Amfilohija Radovića.

Zbog toga su osumnjičeni doskorašnji direktor tajne službe Dejan Peruničić i njegov podređeni, bivši i šef tajne pratnje u toj instituciji Srđa Pavićević. Na teret im se stavlja da su počinili krivično djelo - zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

Peruničić
Peruničićfoto: Savo Prelević

Prema nezvaničnim, ali iz više izvora potvrđenim informacijama, na spisku za praćenje bili su i aktuelni premijer Zdravko Krivokapić, sadašnji predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, šef njihovog poslaničkog kluba Slaven Radunović, gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, poslanik Milo Božović (DF), čelnici Ujedinjene Crne Gore i Socijalističke narodne partije Goran Danilović i Vladimir Joković, funkcioner Demokrata Boris Bogdanović, kao i novinarka Nevenka Bošković Ćirović i Petar Komnenić.

SNIMALI DO IZBORA

Njihove incijale novinarima je juče saopštio šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić, objašnjavajući da je taj predmet formiran nakon što je v. d. direktora ANB Dejan Vukšić podnio krivičnu prijavu zbog utvrđenih nezakonitosti.

Rekao je da su građani, prema do sada utvrđenim činjenicama, prisluškivani od januara do septembra 2020. godine.

Krajem avgusta održani su parlamentarni izbori na kojima je Demokratska partija socijalista izgubila vlast nakon više od 30 godina.

"Na osnovu do sada prikupljenih dokaza, postoji osnovana sumnja da je prijavljeni D. P. (Peruničić), u svojstvu odgovornog lica u ANB-u počini... krivično djelo, na način što je od januara do septembra 2020. godine, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja, nanio štetu i teže povrijedio prava: A.R., Z.K., A.M., M.K., V.J., S.R., G.D., A.B., B.B., M.B., M.C., N.Ć. i P.K., na način što je u više navrata davao usmene naloge S. P. (Pavićević), suprotno članu 11 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, da S.P. i službenici ANB-a izvrše praćenje i osmatranje navedenih lica uz korišćenje tehničkih sredstava za fotodokumentovanje, na području opština Podgorica, Budva i Cetinje, bez prethodno izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje", rekao je Radonjić.

Dodao je da je Pavićević postupao po nalozima Peruničića, a zatim on usmeno naređivao podređenima "da izvrše praćenje i osmatranje imenovanih", što su službenici ANB-a i uradili.

"Kojom prilikom je koordinirao i sam učestovao u ovim aktivnostima, bez prethodno izdatog pisanog naloga, za praćenje i osmatranje, iako je znao i bio dužan da zna da je to suprotno članu 11 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost".

NI DRŽAVE NI INSTITUCIJA

Raonić je rekao da se u poplavi skandaloznih vijesti, takva informacija doživi kao normalna, ali da je daleko od toga.

"U stvari je, nakon likvidacija, najveća zloupotreba koju državna institucija može da uradi. Ovo je dokaz da mi nikada nijesmo imali tajnu policiju, tj. bezbjednosnu agenciju, već od 1945. do danas isključivo političku policiju. Siguran sam da niko nema iluzija da je ovo usamljen primjer, pa je sada na pravosudnim organima da procesuiraju sve slične primjere, a ovi i svi budući akteri dobiju adekvatne kazne bez olakšavajućih okolnosti", istakao je on.

Raonić
Raonićfoto: Savo Prelević

Raonić je dodao da te zloupotrebe nijesu bile autonomne odluke ANB službenika, kao "što ratni zločini nijesu bili kuvara iz Morinja, pa se moraju procesuirati i nalogodavci".

"Kako državu čine institucije, a one su nam uglavnom ovakve, možemo zaključiti da Crna Gora još uvijek nije država i da tek treba da gradimo institucije i samim tim državu. Nova vlast mora biti svjesna na osnovu iskustva zemalja okruženja i Istočne Evrope, da bez temljne reforme tajnih službi i otvaranja arhiva, sloboda i napredak ne mogu biti ostvareni".

Radunović: Ponosan sam što su me doživljavali kao neprijatelja

Radunović je juče “Vijestima” rekao da se juče pokazanim spiskom ne završava broj osoba koje su nezakonito praćene i prisluškivane.

“Takođe, ovo se odnosi samo na prošlu godinu, a nas neke prate danonoćno od 2015. godine. Iako smo mi, iz Demokratskog fronta, godinama ukazivali i dokazivali da živimo u zarobljenoj državi, čije su institucije samo poluge za kontrolu privatnog posjeda Mila Đukanovića i njegovih rođaka i prijatelja, nekim analitičarima i NVO aktivistima je bila potrebna ovakva potvrda, da bi mogli da shvate da u Crnoj Gori nije trebalo očekivati da ‘institucije sistema’ rješavaju zločine i razna kršenja sloboda i prava najistaknutijih opozicionara, jer su ih neke od tih ‘institucija’ i produkovale”, kazao je poslanik DF-a.

Radunović
Radunovićfoto: Boris Pejović

Rekao je da nije iznenađen, ni uvrijeđen time što su ga tajni agenti pratili. “Već ponosan što me je takav režim doživljavao kao neprijatelja. A oni koji su iznenađeni i koji su Đukanovićevu Crnu Goru svrstavali u red naprednih zemalja, pa nas učili kako treba vjerovati njegovim institucijama, neka se sad stide”, rekao je Radunović.

Muk: Do pune istine u sudskom postupku

Predsjednik Upravnog odbora Instituta aleternativa Stevo Muk, kazao je da je jučerašnja informacija Specijalnog tužilaštva očekivana.

Muk
Mukfoto: Savo Prelević

“Očekivano. Svi smo pretpostavljali da se protivnici vlasti prate. Sada postoji i više informacija koje to potvrđuju za makar jedan broj lica u posljednjoj godini vladanja. Nadam se da će se utvrditi puna istina u sudskom postupku, kao i da će jednog dana utvrditi ko je sve i u ranijem periodu bio nezakonito praćen”, rekao je Muk.

Danilović: Dobro im učinjelo

“Ako im je to koristilo, ‘dobro im učinjelo’, nego mi se čini da nije. Da se pozivam na to da je u pitanju nezakonita, opasna i kriminalna radnja, da nisu imali pravo, da se to radi samo u tiranijama, suvišno je - sumnjao sam da to rade”, kazao je Danilović, komentarišući nezakonito praćenje. On je, međutim, rekao da to nisu morali da rade, jer je javno govorio “sve što su oni željeli da saznaju tajno”.

“Sad im je valjda jasno da su uzalud radili taj posao. Žao mi je ako su moji prijatelji i kontakti bili pod nadzorom. Nadam se da državne službe više nikada neće raditi tako nešto, te da će pojedinci i privatne agencije izvući nauk - nezakonite radnje se jednom skupo plate”, kazao je lider Ujedinjene.

Peruničić: Bez komentara dok se pravno ne završi

Peruničić je rekao da ništa neće komentarisati, dok se slučaj pravno ne okonča.

“Dok se sve pravno ne završi, neću ništa komentarisati, što god da saopšte i za šta god da me optuže”, rekao je Peruničić sinoć “Vijestima”.

Carević: Bili su spremni na sve

Carević je rekao da ne iznenađuje potvrda o nezakonitom prisluškivanju i tajnom snimanju, od režima koji je bio, kako je kazao, protkan organizovanim kriminalom i korupcijom, iza kojeg stoje politička ubistva, likvidacija novinara, progon političkih neistomišljenika, lažne optužbe i lažni sudski postupci...

“Ovo je samo još jedan dokaz da su državni organi, u prvom redu službe bezbjednosti, progonili političke protivnike i da su umjesto da jure kriminalce nezakonito snimali i pratili nas koji smo se borili protiv nakaradnog sistema i koji smo se borili za demokratiju”, rekao je.

Carević tvrdi da vjeruje da je to samo vrh ledenog brijega i da ćemo tek u narednom periodu imati prilike da se uvjerimo u sva zlodjela i narušavanja elementarnih ljudskih prava građana Crne Gore u posljednjih 30 godina.

“Uopšte nisam iznenađen ovom potvrdom, jer ako pogledamo šta se desilo u Budvi prošle godine, onda je jasno na šta su sve bili spremni ne bi li zadržali vlast. Na državnik organima je sada da procesuiraju i kazne sve koji su državne funkcije koristili u partijske svrhe kao i za lično bogaćenje i smatram da nezakonito bogaćenje javnih funkcionera treba da bude u fokusi rada Vlada i nadležnih državnih organa”, rekao je prvi čovjek Budve.

43 osobe saslušane u u svojstvu građana u tom predmetu, nakon čega je analizirana kompletna dokumentacija, pa podnesene krivične prijave, saopšteno je na konferenciji za novinare...

I danas saslušanja službenika ANB

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, saslušanja u istom predmetu nastaviće se danas pred specijalnim tužiocem Veljkom Rutovićem.

Planirano je da se sasluša veći broj službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost, rekao je izvor “Vijesti”.

Radonjić je na konferenciji najavio da će službenici SPO nastaviti rad u tom predmetu:

“I identifikovanja i procesuiranja drugih lica za koje se utvrdi osnovanja sumnja da su izvršili krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti, a u nadležnosti su Specijalnog državnog tužilaštva”.

Demokrate: Najoštrije sankcije za sve koji su kršili prava građana

Demokrate su juče saopštile da pozdravljaju napore direktora ANB Vukšića, koji je, kako su napisali, postupio profesionalno i odgovorno, dostavljajući tužilaštvu dokaze o utvrđenim nezakonitostima na dalji postupak.

“Time je omogućeno da se procesuiraju oni koji su prekršili Zakon o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, postupali neprofesionalno i vjerovatno za račun različitih političkih ili kriminalnih centara moći”, ocijenili su iz te stranke.

Konstatovali su da je procesuiranje onih koji su zloupotrebljavali najodgovornije državne funkcije preduslov za uspostavljanje Crne Gore kao pravne države i napredak ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

“Svi oni koji su koristili poluge državnog aparata da krše Ustavom Crne Gore zagarantovana prava građana, zaslužuju najstrože sankcije. Svakim prekidanjem lanaca koji spajaju kriminalne strukture sa državnim organima i razotkrivanjem pojedinaca koji su izvršioci nezakonitih radnji, jačaju se institucije države. Niko ne može biti jači i veći od države Crne Gore, niti se poigravati sa zakonima, a naročito ne sa građanima”, saopštile su Demokrate.

Komnenić: Ko je čuvao državu, a ko nanosio štetu

Novinar Petar Komnenić rekao je juče Vijestima da ga informacija o praćenju nije iznenadila, budući da je fokus službi i do sada, kako je rekao, bio na ljudima koji su imali kritički osvrt na poteze vlasti.

“I koji su objelodanjivali teme i sumnjive poslove koji su stvarna opasnost za budućnost ove države. Pošteđeni su bili oni koji su nanosili štetu... Nalogodavce ovih nezakonitosti zbog toga treba tražiti na ovim adresama”, kazao je on.

Najavljuje tužbe: Komnenić
Najavljuje tužbe: Komnenićfoto: Luka Zeković

Komnenić je istakao da je radio svoj posao i ukazivao na zloupotrebe i devijacije:

“Onih koji su, očigledno, radili sraman posao i čiji interes nije bio očuvanje i zaštita države”.

Najavio je da će tužiti sve uključene u nezakonitosti, ukoliko se informacije SDT-a ispostave kao tačne.

Bonus video: