Čini ti se da te neko prati

Funkcioner Demokrata Boris Bogdanović prijavio krajem juna da ga nepoznate osobe u stopu prate, ali iz policije i tužilaštva u tome nisu vidjeli ništa sumnjivo U SDT-u juče nastavljena saslušanja tajnih agenata, u sklopu istrage o nezakonitom špijuniranju građana

51674 pregleda 421 reakcija 25 komentar(a)
Gruba zloupotreba ovlašćenja Veljovića: Bogdanović, Foto: Savo Prelević
Gruba zloupotreba ovlašćenja Veljovića: Bogdanović, Foto: Savo Prelević

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović, prijavio je krajem juna da ga nepoznate osobe u stopu prate, ali iz policije i tužilaštva u tome nisu vidjeli ništa sumnjivo.

Bogdanović je jedan od političara koje su, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), nezakonito uhodili i fotografisali pripadnici tajne službe, zbog čega je pokrenuta istraga i protiv bivšeg direktora Agnecije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića.

Novinarima je prekjuče saopšteno da su tajni agenti to činili od januara do septembra 2020. godine, kada su se okončali parlamentarni izbori.

“Smatram prvorazrednim skandalom i grubom zloupotrebom ovlašćenja bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, to što je uprkos konkretnim dokazima da sam u kontinuitetu praćen 2020. godine, ocijenio da nema elemenata za krivično gonjenje po službenoj dužnosti, niti je preduzeo mjere da spriječi takvo djelovanje”, kazao je Bogdanović juče “Vijestima”.

Veljović sinoć nije odgovarao na telefonske pozive i poruke novinara “Vijesti”.

PRIJAVA

Bogdanović je 24. juna poslao obavještenje-prijavu tadašnjem direktoru Uprave policije (UP) Veselinu Veljoviću, u kome ga obavještava da je u prethodna tri dana primijetio da ga neke osobe u stopu prate.

“Čini se to iz auta bez registarskih oznaka, čija su sva stakla, uključujući i vjetrobransko, potpuno zatamnjena, tako da se ne može vidjeti ni ko je, ni koliko je lica u autu”, navodi se u prijavi u koju su “Vijesti” imale uvid.

On Veljoviću tada dostavlja i fotografije automobila koji se u to vrijeme konstantno “pojavljuje” na parkingu kad i on, ispred zgrade u kojoj tada opozicioni političar živi.

“Posebno imam u vidu da se auto bez registarskih tablica i sa ovako zatamljenim staklima ne bi smjelo pojavljivati na javnim mjestima, niti učestvovati u saobraćaju bez odgovarajuće reakcije službenika UP. Reakcije UP, očigledno, nema, pa to kod mene izaziva sumnju da se upravo radi o aktivnostima djelova UP koji su na ‘specijalnom zadatku’”, napisao je poslanik tada direktoru policije.

Na kraju prijave konstatovao je da mu je kao poslaniku i građaninu poznato da su takve aktivnosti zabranjene i da zato očekuje hitnu Veljovićevu reakciju.

ODGOVOR

Veljović mu 12. avgusta odgovara da su policijski službenici Centra bezbjednosti Podgorica, izvršili provjere u cilju utvrđivanja navoda iz prijave.

Podsjeća Bogdanovića da su policijski službenici od njega prikupili obavještenja 27. juna, kada je poslanik “opisao svoja zapažanja” u periodu od 21. do 26. juna 2020. godine.

“Potom je uslijedio vaš telefonski poziv službenicima policije 28. 06. 2020. godine, oko 23,45h, u kojem ste prijavili da se na gornjem parkingu hotela Ambasador nalazi jedno sumnjivo vozilo, bez zadnje registarske oznake”, navodi se u odgovoru.

Veljović dodaje da su policijski službenici odmah izašli na lice mjesta i kontrolisali to vozilo, nakon čega su ga telefonski obavijestili o rezultatima preduzetih mjera...

“Napominjemo da policijski službenici, od momenta podnošenja prijave, intenzivno preduzimaju mjere i radnje u cilju provjera navoda iz prijave, obilazeći, u više navrata, navedenu lokaciju... Prilikom obilaska... nije zatečeno vozilo iz prijave, ni sumnjiva lica”, stoji u dopisu Veljovića.

Tadašnji šef policije odgovara i da su na osnovu fotografija koje im je Bogdanović dostavio, utvrdili da je riječ o vozilu “golf 6”.

Dodaje da je daljim policijskim aktivnostima utvrđeno da taj parking prostor nije pokriven video-nadzorom.

“Sa sadržajem vaše prijave upoznat je nadležni državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koji se izjasnio da u ovom slučaju, nema elemenata, kao ni dokaza za kvalifikaciju djela čije se gonjenje preuzima po službenoj dužnosti”, navodi Veljović u pismu.

ISTRAGA

Na konferenciji za novinare Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) saopšteno da je ANB, mimo propisa, prisluškivao većinu tada opozicionih lidera, pojedine novinare, ali i pokojnog poglavara Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohija Radovića.

Zbog toga su osumnjičeni doskorašnji direktor tajne službe Dejan Peruničić i njegov podređeni, bivši i šef tajne pratnje u toj instituciji Srđa Pavićević. Na teret im se stavlja da su počinili krivično djelo - zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

Prema nezvaničnim, ali iz više izvora potvrđenim informacijama, na spisku za praćenje bili su i aktuelni premijer Zdravko Krivokapić, sadašnji predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, šef njihovog poslaničkog kluba Slaven Radunović, gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, poslanik Milo Božović (DF), čelnici Ujedinjene Crne Gore i Socijalističke narodne partije Goran Danilović i Vladimir Joković, funkcioner Demokrata Boris Bogdanović, kao i novinari Nevenka Bošković Ćirović i Petar Komnenić.

Šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić, objasnio je da je taj predmet formiran nakon što je v. d. direktora ANB Dejan Vukšić podnio krivičnu prijavu zbog utvrđenih nezakonitosti.

Građani su prisluškivani od januara do septembra 2020. godine. Krajem avgusta održani su parlamentarni izbori na kojima je Demokratska partija socijalista izgubila vlast nakon više od 30 godina.

Radonjić je konstatovao da postoji sumnja da su službenici ANB-a dobijali naloge da izvrše praćenje i osmatranje navedenih građana, uz korišćenje tehničkih sredstava za fotodokumentovanje - na području opština Podgorica, Budva i Cetinje, bez zakonski izdatog pisanog naloga...

Objasnio je da je Pavićević postupao po nalozima Peruničića, a zatim on usmeno naređivao podređenima “da izvrše praćenje i osmatranje imenovanih”, što su službenici ANB-a i uradili.

Bogdanović: Da li je Veljović prikrivao uhode ili je bio nalogodavac?

Bogdanović je rekao da je činjenice o njegovom praćenju uredno prijavio Upravi policije i u junu 2020. godine, ali da Veljović nije reagovao profesionalno i odgovorno, niti bilo šta preduzeo na objelodanjivanju i pokretanju postupaka protiv odgovornih.

“U Centru bezbjednosti Podgorica sam dana 27. 6. 2020. godine na zapisnik obavijestio nadležne službenike da sam dana 24. juna podnio direktoru UP prijavu u kojoj sam izrazio sumnju da me više lica svakodnevno prate, najvjerovatnije iz vozila bez registarskih oznaka sa zatamnjenim staklima, uključujući i prednje vjetrobransko staklo. Tom prilikom sam naveo da sam dana 21. juna, nakon povratka iz centrale partije, ušao u stan u kojem boravim na petom spratu i iz dnevnog boravka primijetio na gornjem parkingu hotela Ambasador vozilo ‘golf 7’ tamne boje bez registarskih oznaka sa zatamnjenim staklima. Takođe, dana 22. juna, vraćajući se iz Budve, negdje oko ponoći, na skretnici ka centrali partije primijetio sam nepoznatu osobu srednjeg rasta, sakrivenu iza drveta pored magistrale”, objasnio je Bogdanović.

On je rekao da je i 23. juna, oko ponoći, kada je ušao u svoj stan, pogledao kroz prozor i primijetio isto vozilo na istom parking prostoru. “Prišavši vozilu, primijetio sam da je vozilo tamne boje sa izrazito tamnim staklima, uključujući i vjetrobransko... Kružeći oko vozila, primijetio sam na zadnjem sjedištu siluetu muške osobe i malo spušten prozor zadnjih desnih vrata”.

Tvrdi i da je 24. juna u jutarnjim časovima primijetio vozilo bez registarskih oznaka sa zatamnjenim staklima, da ga je fotografisao i tu sliku proslijedio policijskim službenicima.

“Kao što sam i 25. juna ujutru oko devet časova primijetio tamni džip nepoznate marke bez registarskih oznaka. Dana 26. 6. 2020. godine oko ponoći, po povratku iz stranačkih prostorija, prolazio sam pored istog parkinga i konstatovao da na njemu nema pomenutih vozila. Ali desetak minuta nakon što sam ušao u objekat u kojem stanujem, pogledao sam kroz prozor i primijetio vozilo nepoznate marke, tamnije boje sa zatamnjenim staklima i otvorenim prednjima vratima, što sam zabilježio fotografijom iz stana”, objasnio je Bogdanović.

Rekao je da se nakon dostavljanja prijave Veljoviću, “golf 7” više nije pojavljivao na parkingu...

“Svi ovi dokazi Veselinu Veljoviću nisu bili dovoljni da utvrdi da sam praćen, što je gospodin Vukšić utvrdio za samo nekoliko dana po preuzimanju dužnosti i dostavio policiji na dalje postupanje. Postavlja se pitanje, zašto Veljović nije utvrdio tada činjenice o praćenju koje su objelodanjene prije nekoliko dana? Da li je prikrivao one koji su me pratili ili je on bio nalogodavac? U svakom slučaju, radi se o gruboj zloupotrebi službenog položaja”, konstatovao je funkcioner Demokrata.

Nastavljena saslušanja agenata ANB-a

Vijestima je juče iz Specijalnog državnog tužilaštva potvrđeno da je nastavljena istraga u tom predmetu i da su saslušavani službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Specijalni tužilac Veljko Rutović, rekao je da je riječ o predmetu koji nosi oznaku tajnosti i da zbog toga ne može javno govoriti o detaljima.

Bonus video: