Kamion iz Crne Gore zaplijenjen u BiH: U papiru "sakrili" 500 paketa cigareta

Crnogorska Uprava carina dijelom učestvovala u akciji rekordne zapljene cigareta u BiH, ali su službenici policije za taj slučaj saznali iz medija. Institucije ne znaju da li su zaplijenjene cigarete “Regina” proizvedene u Crnoj Gori

60814 pregleda 157 reakcija 33 komentar(a)
Institucije ne znaju čije su cigarete (ilustracija, Foto: Shutterstock
Institucije ne znaju čije su cigarete (ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako je crnogorska Uprava carina dijelom učestvovala u akciji rekordne zapljene cigareta u Bosni i Hercegovini (BiH), službenici Uprave policije tvrde da su za taj slučaj saznali su iz medija.

U kamionu kompanije iz Crne Gore, 20. februara u Sarajevu je pronađeno 585 kartona švercovanih cigareta, a za upravljačem tog teretnog vozila bio je Rožajac Mevljudin Kalač.

Uprkos pitanjima poslatim na više adresa ovdašnjih i institucija u BiH, novinari Vijesti nijesu mogli utvrditi - da li su zaplijenjene cigarete “Regina” proizvedene u Crnoj Gori ili su samo nelegalno transportovane preko njene teritorije.

Zaplijenjene cigarete u Sarajevu
Zaplijenjene cigarete u Sarajevufoto: Gov.ba

Carinske vlasti BiH ranije su saopštile da su krijumčareni duvanski proizvodi bili namijenjeni “crnom” tržištu Evropske unije.

Vijestima je iz Uprave carina Crne Gore saopšteno da je teretno motorno vozilo sa ilegalnim cigaretama Crnu Goru napustilo 20. februara 2021. godine, preko zajedničkog graničnog prelaza Vraćenovići - Deleuša.

“Teretno motorno vozilo na kojem je deklarisan izvoz starog otpadnog papira napustilo je Crnu Goru 20.02.2021. godine u 10 h preko zajedničkog graničnog prelaza Vraćenovići - Deleuša. S obzirom da se radi o zajedničkom graničnom prelazu, a zbog nemogućnosti pregleda ove pošiljke na samom graničnom prelazu, te kako je ista na osnovu analize rizika bila određena za detaljnu kontrolu, službenici Uprave carina Crne Gore su u koordinaciji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BIH, donijeli odluku da se ova pošiljka uputi na detaljni pregled i skeniranje robe na robnom terminalu u Sarajevu gdje su cigarete i otkrivene. Cigarete su bile sakrivene u pošiljci starog papira koja je bila namijenjena izvozu iz Crne Gore”, navodi se u odgovorima iz te institucije.

Oni su konstatovali da se, od uspostavljanja tog zajedničkog graničnog prelaza, kontrole robnih pošiljki obavljaju zajedno sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje, što je bio slučaj i sa predmetnom pošiljkom.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je pandam carinskoj službi u Crnoj Gori.

Čije su cigarete

Iz Uprave carina kazali su “Vijestima” da nemaju informaciju o porijeklu zaplijenjenih cigareta.

“Nemamo informaciju o porijeklu cigareta, odnosno da li su proizvedene u Crnoj Gori, kao ni to da li su drugim kanalima ušle u Crnu Goru. Vozilo sa kojim su cigarete krijumčarene je vlasništvo prevozničke firme ‘MP Šped Trans’ iz Podgorice”, naveli su iz crnogorske carinske službe.

Vlasnik i direktor ove podgoričke kompanije je Predrag Madžgalj, a osnovana je 2015. godine, piše na sajtu Centralnog registra.

Vlasnik brenda cigarete “Regina” je kompanija “Global Tobac Co. Ltd” iz Hong Konga, a prema podacima sa sajta svoja predstavništva ima u Dubaiju, Ukrajini i na Kipru.

Još čekaju odgovor

Vijestima je iz Uprave policije 24. februara odgovoreno da su, po sopstvenoj inicijativi, uputili zahtjev Interpolu Sarajevo - interesujući se za taj slučaj.

“Službenici Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL EUROPOL SIRENE u Sektoru kriminalističke policije, su po saznanju za predmetni događaj iz otvorenih izvora informacija - medija, po sopstvenoj inicijativi uputili zahtjev NCB INTERPOL-u Sarajevo, u cilju pribavljanja informacija o okolnostima predmetnog događaja. Zahtjevom je traženo dostavljanje svih relevantnih saznanjia u vezi predmetnog događaja kako biiste dostavili nadležnoj organizacionoj jedinici Uprave policije Crne Gore. Do ovog trenutka Uprava policije nije dobila odgovor NCB INTERPOL-a Sarajevo”, navodi se u odgovorima od 24. februara.

I juče je iz te institucije nezvanično saopšteno - da im kolege iz Sarajeva još nisu odgovorile.

Iz Tužilaštva BiH 23. februara na sajtu su objavili da su predložili pritvor za četrdesetrogodišnjeg Rožajca Mevljudina Kalača, koji je upravljao kamionom. Tu mjeru, kako se navodi, traže zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog.

“Koji ima državljanstvo Crne Gore, te bi odlaskom iz BiH postao nedostupan pravosuđu Bosne i Hercegovine”, navodi se u tekstu.

Objašnjavaju da je Kalač pod istragom u predmetu koji je Tužilaštvo BiH realizovalo zajedno sa UIO BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštitu - SIPA, a u kojem je otkrivena jedna od najvećih količina krijumčarenih cigareta u BiH, procijenjene tržišne vrijednosti od oko 1,6 miliona KM (oko 800.000 eura).

“Cigarete su otkrivene u teretnom motornom vozilu kojim je upravljao osumnjičeni, a u kojem su, osim robe koja je prevožena, upotrebom specijalne opreme otkrivene i krijumčarene cigarete. Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka a) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji ima državljanstvo Crne Gore i odlaskom iz BiH postao bi nedostupan pravosuđu Bosne i Hercegovine. Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja”, navode iz tužilaštva BiH.

Ko proizvodi cigarete: Jedna kompanija i slobodna carinska zona...

Jedina kompanija registrovana za obavljanje proizvodnje duvanskih proizvoda na teritoriji Crne Gore je Montenegro tobacco company iz Mojkovca.

To su saopštili iz Direkcije za izdavanje odobrenja za obavljanje proizvodnje, obrade i prometa duvanskih proizvoda (Ministarstva finansija), odgovarajući na pitanja Vijesti.

Konstatovali su da se Novi duvanski kombinat nalazi u slobodnoj carinskoj zoni, a shodno članu 18 Zakona o duvanu - slobodne zone ne podliježu tom zakonu.

“Već se promet duvana, obrađenog duvana i duvanskih proizvoda u slobodnim zonama i slobodnim skladištima vrši u skladu sa zakonom kojim su uređene slobodne zone i zakonom kojim je uređena spoljna trgovina, pa se samim tim ne nalazi u Registru proizvođača duvanskih proizvoda koji vodi Direkcija za izdavanje odobrenja za obavljanje proizvodnje, obrade i prometa duvanskih proizvoda”.

Rekli su i da cigarete marke “Regina” nijesu prijavljene toj Direkciji i da samim tim, nijesu upisane u Registar o markama duvanskih proizvoda koji vodi ta direkcija.

Iz Uprave carina u odgovoru “Vijestima” naveli su da Novi duvanski kombinat, kao operator i korisnik slobodne zone, ima njihovo odobrenje “za sprovođenje carinskog postupka aktivno oplemenjivanje, u okviru kojeg vrši proizvodnju cigareta namijenjenih za tržišta izvan Crne Gore”.

“Proizvodi koji su dobijeni, odnosno prerađeni, u okviru postupka aktivnog oplemenjivanja, iznose se iz slobodne zone radi njihovog ponovnog izvoza. Postupak ponovnog izvoza se sprovodi podnošenjem carinske deklaracije za ovaj postupak kod nadležne carinske ispostave. Uprava carina je, radi kontrole i sprovođenje mjera carinskog nadzora, formirala posebnu organizacionu jedinicu Slobodna zona Podgorica, koja vrši ove poslove samo iz djelokruga rada zone i koja je smještena u okviru prostora zone”, saopštili su iz Uprave carina.

Iz Novog duvanskog kombinata nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su ove cigarete proizvedene u njihovoj fabrici.

Vlasnici Novog duvanskog su “Grand International FZE” iz Dubaia sa 88,3 odsto akcija, Glavni grad Podgorica sa 10,5 odsto i Vlada Crne Gore koja ima 1,2 odsto akcija.

“Montenegro tobacco” iz Mojkovca je u vlasništvu kompanije “European International General Trading” iz Dubaia.

Bonus video: