VIŠI SUD U PODGORICI

Stijepovića više ne gone zbog "koverte", potvrđena optužnica protiv Kneževića

"Nema mjesta optužbi u odnosu na okrivljenog Stijepović Slavoljuba, pa se krivični postupak obustavlja", navodi se u rješenju Višeg suda u Podgorici od 2. marta u koje su "Vijesti" imale uvid

80064 pregleda 1119 reakcija 255 komentar(a)
Knežević i Stijepović u aferi "Koverta", Foto: Screenshot
Knežević i Stijepović u aferi "Koverta", Foto: Screenshot

Vijeće Višeg suda u Podgorici, donijelo je rješenje kojim se obustvalja krivični postupak protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, koji je u aferi "Koverta" optužen za pranje novca u saizvršilaštvu.

Odluku je nakon razmatranja optužnice Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), donijelo vijeće kojim je predsjedavao sudija Radomir Ivanović, a čiji su članovi Branka Bošković i Sonja Cvjetićanin Ognjenović.

Istim rješenjem potvrđena je optužnica protiv Duška Kneževića zbog stvaranja kriminalne organizacije, kao i protiv Branislava Todorovića, Živka Šljivančanina, Tamare Krdžić, Gorana Grujovića i Tomice Knežević, zbog istog krivičnog djela i zbog pranja novca u saizvršilaštvu.

"Nema mjesta optužbi u odnosu na okrivljenog Stijepović Slavoljuba, pa se krivični postupak obustavlja", navodi se u rješenju Višeg suda u Podgorici od 2. marta u koje su "Vijesti" imale uvid.

Dodaje se da je dozvoljena žalba Apelacionom sudu na dio koji se tiče Stijepovića.

Optužnica je podignuta nakon afere koju je Knežević otvorio u januaru 2019. godine, objavljivanjem video-snimka na kojem Stijepoviću uoči izbora 2016. predaje kovertu uz objašnjenje da je u njoj 97.000 eura.

U optužnici, međutim, piše da je Dusko Knežević, nakon što su njegovi saradnici konvertovali 110.000 dolara u eure, Stijepoviću predao "samo" 47.500 eura.

U tom aktu navodi se da je Knežević u drugoj polovini 2010. godine stvorio kriminalnu grupu čiji su članovi bili zaduženi da podižu novac koji je stečen iz nezakonitih poslova više kompanija, a potom ga predaju njemu radi stavljanja u legalne tokove.