Abazović: Kovačevićevo bjekstvo dovoljno govori da li je kriv ili nevin

Potpredsjednik Vlade kazao da je katastrofalna odluka Višeg suda da ne gone Stijepovića u slučaju "Koverta"

33610 pregleda 1307 reakcija 48 komentar(a)
Abazović, Foto: Savo Prelević
Abazović, Foto: Savo Prelević

Potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović kazao je da je bjekstvo direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića pokazalo da "izgleda da mi nemamo sistem državnih organa koji u potpunosi može sve aktivnosti da sprovede na profesionalan način".

"Mi ne bismo došli nikada ni u ovu situaciju da održimo ovu pres konferenciju da imamo institucije koje u potpunosti profesionalno obavljaju svoje dužnosti. Gospodin Kovačević je, koliko sam shvatio, uspio da pobjegne, već je u bjekstvu, raspisana je potjernica. Mislim da to dovoljno govori da li je nevin ili nije. Ja ne znam da nevini ljudi bježe, ali sve je moguće. Ostaje da se vidi da li državni organi mogu da ga lociraju i eventualno, ako je u nekoj zemlji sistemom ekstradicije vrate u naš pravni sistem", rekao je novinarima danas na konferenciji za medije.

Komentarišući odluku Višeg suda da ne gone bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Miga Stijepovića u slučaju "Koverta" rekao je da je to katastrofa.

"To što je uradilo vijeće Višeg suda je katastrofa i to je samo još jedan povod više da moramo da uđemo u duboke reforme, ako budemo željeli da se distribucija pravde ostvaruje na jedan kvalitetan način. Koliko sam ja upoznat, a ostaje da se vidi, oni nisu ni obavijestili SDT formalno. Drugo SDT će objaviti dokaze koje su priložili vijeću Višeg suda. Ako vijeće Višeg suda ne želi da vrednuje dokaze, ako ne vide ovdje problem u tome kakav je novac primio gospodin Stijepović, ako oni to ne vide kao nosioci najviših sudskih funkcija u državi i samim tim najviših pravnih funkcija, onda smo mi zaista u velikom problemu", rekao je on.

Abazović
Abazovićfoto: Savo Prelević

Abazović je istakao da ne "advokatiše SDT-u u konkretnom slučaju", ali da zaista misli da je odluka Višeg suda neprimjerena.

"Više dokaza upućuje da su procesne radnje, koje su se desile u vijeću Višeg suda za rubriku vjerovali ili ne. I sada će neko reći - 'vi utičete na sudije, hoćete da komentarišete'. Hoćemo, zato što je to javni interes. Ako može neko svaki dan da komentariše postupanje vicepremijera i drugih, dozvolite kao građanin i kao neko ko je potpredsjednik Vlade, da hoću da komentarišem. To je slučaj koji je izveo desetine hiljada građana na ulicu, koji je jako uzburkao javnost, koji je značajno uticao na percepciju korupcije Crne Gore u međunarodnim krugovima. Taj čovjek je i dan danas, koliko mi se čini, zaposlenik predsjednika države. DPS je već kažnjen za nelegalno finanisranje. Cijela Crne Gora je vidjela što se dešava. Cijeli svijet je vidio koga je interesovalo, a ako to ne može da vidi vijeće Višeg suda onda je O.K. makar da lociramo gdje je krivica", rekao je on.

Abazović je dodao da mnoge karike nisu baš posvećene sprovođenju prava. "Mislim da treba preduzimati radnje u tom pravcu i stepen osvajanja slobode neće ići toliko brzo, ali počelo je da se vjeruje. Ranije nije postojala politička volja da se radi", kazao je on.

Bonus video: