Ombudsman: Zaustaviti talas nasilja

Iz institucije Zaštitnika podsjetili da su pripadnici LGBTIQ populacije već duže vrijeme izloženi govoru mržnje, uznemiravanju i napadima na internetu

8677 pregleda 24 reakcija 3 komentar(a)
Foto: ombudsman.co.me
Foto: ombudsman.co.me

Talas nasilja, koji je i ovih dana registrovan u Crnoj Gori, mora biti suzbijen, poručili su iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i najoštrije osudili jučerašnji napad na člana LGBT Foruma Progres.

Iz institucije Zaštitnika su kazali da su, u komunikaciji koju je danas ombudsman Siniša Bjeković imao sa predstavnicom te organizacije, upoznati sa detaljima događaja i "ljudski uznemireni i užasnuti činjenicom da bilo koje lično svojstvo može biti povod za ovakav zločin iz mržnje".

Oni su podsjetili da su pripadnici LGBTIQ populacije već duže vrijeme izloženi govoru mržnje, uznemiravanju i napadima na internetu.

“Sada se takva atmosfera prenijela na ulice i to je nešto što je nedopustivo i čemu se kao društvo moramo suprotstaviti”, poručuje se u saopštenju.

Iz institucije Zaštitnika su poručili da mora biti suzbijen talas nasilja koji je i ovih dana registrovan u Crnoj Gori, na šta Zaštitnik ukazuje u kontinuitetu, i to u posljednjih nekoliko godina.

“Tim prije što je u pozadini motiv zasnovan na ličnom svojstu građanina koji duboko vrijeđa dostojanstvo, fizički i psihički integritet žrtva”, naveli su iz institucije Zaštitnika.

Oni su kazali da očekuju da će nadležni organi reagovati efikasno i procesuirati počinioce.

Bonus video: