Čekao ga sa metkom u cijevi?

Produžen pritvor Nišliji Srđanu Vušuroviću, osumnjičenom da je pripremao likvidaciju Jabučanina

13791 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cetinjanin Aleksandar Jabučanin prijavio je policiji da je njemu nepoznati, maskirani muškarac u garaži stambene zgrade najprije fotografisao parking mjesto njegove supruge, a da je zatim pokušao da slika i njegovo vozilo, ali da je pobjegao kada su se svjetla upalila.

To piše u spisima predmeta Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), na osnovu kojih su sudije Vrhovnog suda za još tri mjeseca produžile pritvor Nišliji Srđanu Vušuroviću.

Vušurović se sumnjiči da je planirao likvidaciju Jabučanina.

U obrazloženju odluke, sudije navode da je predlog tužilaštva za produženje pritvora osnovan i da istraga protiv osumnjičenog nje mogla biti završena iz objektivnih razloga.

Navode i djelove iskaza svjedoka - oštećenog Jabučanina.

“Koji svjedoči da je sedam-osam dana prije događaja opisanog u Naredbi za sprovođenje istrage, podnio prijavu Upravi policije, jer je gledajući snimak sa kamera koje su postavljene u garaži zgrade u kojoj živi, vidio jedno muško lice, njemu nepoznato, koje se nalazi u garaži sa maskom preko lica, tamnim kačketom i sunčanim naočarima, te mobilnim telefonom u ruci kako fotografiše parking mjesto njegove supruge, a zatim kreće prema njegovom vozilu koje se nalazi na suprotnom kraju garaže pokušavajući da isto fotografiše, da su se tada upalila svjetla, pa se to lice uplašilo, vratilo se pet-šest koraka unazad do vrata garaže osmatrajući da li neko dolazi, a zatim se udaljilo”, navodi se u obrazloženju Vrhovnog suda.

Jabučanin je, kako piše, naveo da se kasnije vraćao iz pravca centra grada prema svom stanu i da je vidio službenika policije D. K. kako drži pod ruku jednog momka.

“Koji je nosio gotovo istu garderobu - tamnu jaknu i torbicu spuštenu sa ramena koju je primijetio i onom ranijom prilikom, pa im je prišao i tog momka pitao: ‘Tražiš li mene i zbog čega’, ali odgovor nije dobio”, piše u obrazloženju.

Sudije navode i da je svjedok D. K. potvrdio navode Jabučanina o sadržini video nadzora i objasnio da je kritičnog dana bio u blizini zgrade u kojoj stanuje oštećeni.

“Da je tu vidio okrivljenog kojeg je prepoznao kao lice sa video snimka koji je oštećeni predao policiji, pa ga je legitimisao, od njega uzeo torbicu u kojoj se nalazio predmet nalik na pištolj, da je u toku te kontrole došao oštećeni, da je okrivljeni priveden u prostorije policije, da je tada izvršena provjera torbice i konstatovano da se u istoj nalazi pištolj marke ‘HS’, bez fabričkog broja, repetiran, tj. sa metkom u cijevi i 13 komada municije u okviru pištolja, te ostalih spisa predmeta iz kojih se utvrdjuje da je od okrivljenog oduzet kriptovani mobilni telefon”, navodi se u dokumentu.

Iz spisa predmeta, dodaju sudije, proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i ubistvo u pokušaju, u sticaju sa krivičnim djelom - nedozvoljeno držanje oružja.

“Takav zaključak proizilazi iz sadržine video snimaka sigurnosnih kamera koje pokrivaju stambeni objekat u kojem stanuje oštećeni Jabučanin, a iz kojih se utvrdjuje da je okrivljeni 24. 11. 2020. godine obilazio taj stambeni objekat i podzemnu garažu istog i vršio fotografisanje; službenih zabilješki Uprave policije od 2. 12. 2020. godine iz kojih proizilazi da je okrivljeni u blizini zgrade u kojoj živi oštećeni zaustavljen i legitimisan, da je tom prilikom kod istog pronađen pištolje bez serijskog broja, a sa metkom u cijevi; službenih zabilješki policije iz kojih se utvrđuje da je okrivljeni posljednji put evidentiran prilikom ulaska u Crnu Goru početkom 2020. godine, da nema prijavljeno boravište u Crnoj Gori, da je kritičnog dana na sebi imao ‘duplu’ garderobu (donji dio trenerke i farmerice, a na gornjem dijelu tijela dvije dukserice)”, stoji u obrazloženju sudija.

Sudije su ocijenile da iz svega navedenog proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni, u cilju realizacije kriminalnog plana, nelegalno ušao u Crnu Goru, da je neovlašćeno nabavio pištolj i da je, u cilju izviđanja i pripreme lišenja života oštećenog, 24. novembra bio u stambenom objektu u kojem živi Jabučanin...

“A zatim 2. 12. 2020. godine, u ‘duploj’ odjeći došao do stambene zgrade u kojoj je živio oštećeni noseći sa sobom pištolj u kojem je metak bio u cijevi, da je tu čekao dolazak oštećenog očigledno prethodno obaviješten o njegovom kretanju od strane NN člana kriminalne organizacije, te da je u daljim radnjama bio spriječen od strane pripadnika policije”.

Strahuju da bi pobjegao

Sudije navode da je u daljem toku postupka potrebno izvršiti analizu sadržaja pretresenih mobilnih telefona i obaviti vještačenje listinga komunikacija sa telefonskih aparata koji su oduzeti od okrivljenog:

“A u cilju utvrđivanja njegovog kretanja i provjere navoda odbrane”.

Pritvor Vušuroviću, navode, smatraju osnovanim jer postoji opasnost da bi se okrivljeni u slučaju puštanja na slobodu dao u bjekstvo, a u skrivanju bi mogao dobiti pomoć u Republici Srbiji, kao i od organizatora predmetne kriminalne organizacije...

Bonus video: