Ni video dokazi ne pomažu: Pet mjeseci istrage o demoliranju kancelarije

Nakon što je demolirao kancelariju, Leković ju je demonstrativno napustio, sjeo u službeni automobil i pod ukjučenom rotacijom, navodno se velikom brzinom vozio po gradu

14394 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Novak Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Novak Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Osnovno državno tušilaštvo (ODT) u Kotoru formiralo je predmet protiv bivšeg načelnika Komunalne policije Opštine Tivat Novaka Lekovića (DPS), a zbog sumnje da je početkom novembra prošle godine demolirao sopstvenu kancelariju u staroj zgradi lokalne uprave Tivta.

Iako već pet mjesci istražuje Lekovića u slučaju za koje postoje i video dokazi sa sistema nadzornih kamera i brojna svjedočanstva očevidaca, ODT do danas nije podigao optužnicu protiv njega.

"Obavještavamo Vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru formiran predmet protiv osumnjičenog N. L., zbog krivičnog djela oštećenje i uništenje tuđe stvari. Osumnjičeni je saslušan u ovom Tužilaštvu, kao i više lica u svojstvu svjedoka. Izviđaj je u toku i postupajući tužilac preduzima neophodne izviđajne radnje u cilju utvrđivanja potpunog činjeničnog stanja i donošenja konačne odluke", kazala je juče "Vijestima" portparolka ODT Kotor, državna tužiteljka Ana Marinović.

Dan nakon incidenta, Leković je otvorio bolovanje i više nije dolazio na posao, a u međuvremenu je smijenjen sa mjesta načelnika, jer je Komunalna policija prestala da postoji kao samostalna služba. Protiv njega je pokrenut i disciplinski postupak”...

Skoro isti odgovor ona je na isto pitanje poslala i krajem novembra prošle godine.

Aktuelno rukovodstvo Opštine Tivat iz koalicije građanskih listi Narod pobjeđuje - Bokeški forum i "Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat", koje je 4. novembra prošle godine Lekovića obavijestilo da ne računa na njega na mjestu načelnika Komunalne policije i time izazvalo njegov gnjev i rušilački pohod po službenim prostorijama, već je ranije u više navrata javno izrazilo sumnju u profesionalnot postupanja tivatske policije i ODT Kotor u ovom slučaju.

Saopštavali su da vjeruju da policija i tužioci pokušavaju da iz kolegijalnih razloga, zaštite Lekovića od krivičnog gonjenja, jer je on bivši, dugogodišnji policajac Centra bezbjednosti Herceg Novi.

Prema tvrdnjama dobro upućenih izvora "Vijesti", Novak Leković je 4. novembra oko 15 časova, nakon što je prethodno razgovarao sa gradonačelnikom Željkom Komnenovićem (Narod pobjeđuje) o svom novom statusu u opštinskoj administraciji Tivta, došao u svoju kancelariju i, glasno psujući i prijeteći funkcionerima nove opštinske vlasti Tivta, počeo da lomi i izbacuje službeni inventar kroz prozor.

Tada je, između ostalog, na zelenu površinu pred starom zgradom Opštine, izbacio kućište i monitor službenog kompjutera, kancelarijsku stolicu i još neke manje predmete i pritom otjerao jednu od svojih koleginica iz Komunalne policije koja je verbalno pokušavala da ga smiri.

Nakon što je demolirao kancelariju, Leković ju je demonstrativno napustio, sjeo u službeni automobil i pod ukjučenom rotacijom, navodno se velikom brzinom vozio po gradu.

Njegovom ispadu prisustvovao je više ljudi, između ostaloga i pripadnik privatne sekjuriti firme koju je Opština Tivat angažovala da obezbjeđuje staru zgradu lokalne uprave.

U toj zgradi, inače, smješteno je nekoliko gradskih službi, političkih partija, državnih inspekcija kao i privatni Fakultet za mediteranske poslovne studije sa svojim Centrom za obuku pomoraca.

Radnik obezbjeđenja, međutim, nije reagovao i spriječio uništavanja opštinske imovine, niti je Lekovićev ispad prijavio policiji.

​Saznavši za incident, rukovodstvo Opštine Tivat podnijelo je prijavu Odjeljenju bezbjednosti Tivat i zatražilo zvanično izjašnjenje od vlasnika sekjuriti firme koja je angažovana da obezbjeđuje opštinske nekretnine i imovinu.

Policija je pokrenula istragu i saslušala radnika obezbjeđenja i Lekovića koji je, navodno, negirao da je demolirao kancelariju i istakao da o tome ništa ne zna.

Bonus video: